Allt större samsyn om en mer jämställd föräldraförsäkring

Centerkvinnorna har på sin förbundsstämma i helgen tagit beslut om en ny familjepolitik (se här). En glädjande nyhet är att även Centerkvinnorna nu  föreslår att ytterligare en månad viks åt vardera föräldern i föräldraförsäkringen. Det betyder att alla de politiska kvinnoförbunden nu vill se minst tre månader vikta åt vardera föräldern (Det gäller även KD-kvinnorna, se SvD).

Så här motiverar Centerkvinnorna sitt beslut:

För att värna om barnets anknytningsmöjligheter till bägge föräldrar ökar antalet icke-överlåtningsbara dagar från dagens 60 till 90 dagar – i princip en extra ”pappa-månad.” Detta då forskning och statistik tydligt visar att det gynnar samtliga individer inom familjer – barnen, kvinnorna, och männen. Det är också den reform som visat haft störst positiv effekt på att öka ett jämställt uttag, och därmed även jämställdhet i samhället.

Centerkvinnornas beslut om att man vill vika tre månader åt vardera föräldern i föräldraförsäkringen är ett litet, men principiellt mycket viktigt steg. Det visar på en allt större samsyn över partigränserna om vikten av att i högre grad än idag individualisera föräldraförsäkringen.

När mäns uttag efter nästan 40 år med en formellt jämställd föräldraförsäkring fortfarande inte är högre än 23 procent, krävs kraftfulla politiska initiativ. Borgerlighetens försök att ersätta en mer individualiserad föräldraförsäkring med jämställdhetsbonus har visat sig vara en återvändsgränd. Det är glädjande att kvinnor över alla partigränser nu ser vikten av att tänka om, och att tänka nytt.

Det är viktigt att vi diskuterar familjepolitiken! Centerkvinnornas nya program, som innehåller en rad delförslag, kan på ett positivt sätt bidra till debatten om dessa viktiga frågor.

Mer om Centerkvinnornas förbundsstämma här.

Lämna en kommentar

Under Jämställdhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s