Sverige bör ta ansvar genom en mer expansiv ekonomisk politik

Häromdagen skrev jag på min blogg om att finansminister Anders Borg bör ta ansvar för Europas ekonomi genom en mer expansiv ekonomisk politik (här).

Jag noterar idag att Dagens Nyheters ekonomijournalist Johan Schück är av samma uppfattning. I sin krönika skriver han om vikten av att Tyskland tar ansvar för Europas ekonomi genom en mer expansiv politik, och att Sverige har samma ansvar:

”Sverige till hör också de länder som har utrymme att göra mer, i likhet med Tyskland. Vi har ett stort handelsöverskott mot omvärlden och dessutom ett offentligt överskott som snart kommer att överträffa det uppsatta målet. Det ger oss unika möjligheter att expandera, när stora delar av Europa är i kris”. (”Tyskland ska bli draglok åt de skuldtyngda länderna”, DN 11 maj).

Anders Borg har hemma i Sverige på ett anmärkningsvärt sätt hyllats för en åtstramningspolitik, som är både onödig och ansvarslös. Det är välkommet att svenska ekonomiskribenter äntligen börjar granska baksidan av Borgs åtstramningspolitik, som även Socialdemokraterna tyvärr i långa stycken har ställt sig bakom.

Sverige är ett land som idag har en unikt låg statsskuld, samtidigt som både privata och offentliga investeringar ligger på historiskt låga nivåer. Massarbetslösheten biter sig fast. I detta läge krävs en ekonomisk politik, som tar sikte på fullt resursutnyttjande i ekonomin.

Begreppet ”ansvarsfull ekonomisk politik” har i Sverige blivit liktydigt med goda statsfinanser. Men goda statsfinanser är bara en del av en ekonomiskt ansvarsfull politik, och goda statsfinanser räcker inte långt, om samhällets kapitalstock minskar och produktionsförmågan sjunker.

Det är dags att ta ansvar genom en mer expansiv politik – både för Europas och för Sveriges skull.

Mer om läget: DN ledare,  EU klarar sig utan Grekland (DI). Anders Borg själv håller envist fast vid att åtstramningspolitiken är den rätta vägen; Greklands ska räddas med privatiseringar och avregleringar (SvD). De spanska bankerna oroar honom dock… (SvD).

11 kommentarer

Under Ekonomi

11 svar till “Sverige bör ta ansvar genom en mer expansiv ekonomisk politik

 1. ”Det finns inget folk med sitt sunda förnuft i behåll, som i längden kan slå sig till ro med en ekonomisk visdom av detta dårhusmässiga slag. Om inkomsterna sjunker, om fattigdomen ökas, beror det uppenbart på att vi inte arbetar lika mycket som förut, att vi inte håller den produktiva verksamheten i gång, och den första uppgiften måste därför bli att åter öka arbetstillfällena och utvidga produktionen. ”
  Wigforss, var är du?

  • Sedan Feldt och Åsbrinks inträde har socialdemokratin glömt bort att en suverän nation med egen valuta faktiskt har de medel som behövs för att sätta folk i arbete då banker vägrar bidra till företagens investeringar eller hushållen är för tungt skuldsatta för att ytterligare dra på sig krediter. Prägla nya digitala kronor och använd dem för att öka monetära basen och sätta folk i arbete genom spenderingar in i offentlig verksamhet såsom infrastruktur, skola och vård samtidigt som skatteintaget stärks – på så sätt ser vi till att pengarna återcirkulerar i ekonomin. Om det blir viss inflation? Med bland de högsta privata skulderna i relation till BNP bland OECD-länderna så är viss inflation snarare nödvändig!

 2. Jesper Bengtsson

  Att spara som sker nu är förödande för samhället, jag ser det från den synen på de utkastades sida, då jag inte får den hjälp som ett samhälle bör kunna ge.
  Efter 2 ryggoperationer som inte gått bra så lever jag med ständiga smärtor, utkastad ur systemet och levt på lån från min pensionerade mamma?! Det är förnedrande att behöva be om pengar för hyra och uppehälle. Vårdcentralen jag tillhörde under 7 års tid (Capio) sa till mig ”Vi gör inte mer för dig…” detta var då jag behövde hjälp med smärtan, med ett korrekt ifyllt läkarintyg till FK, då kommer de orden till mig på ett möte.
  De ville inte ge korrekt läkarintyg då jag räkna som arbetslös (och sjuk). Så mer eller mindre utkastad för att jag kostar pengar för den privata vården. Är det detta som den strama politiken ville skapa ? Var det för dettta man arbetat i över 20 år och kämpat, ställt upp och varit duktig arbetare ??

  • lenasommestad

   Tack Jesper för att du skriver.
   Det är precis som du säger. Den ekonomiska politik som nu bedrivs känns in på bara kroppen för tiotusentals människor, som utförsäkras och drabbas av samhällets sparnit istället för att få de resurser som man behöver. Det blir på detta sätt allt svårare att komma tillbaka. Det som vi en gång kallade en arbetslinje har blivit en utförsäkringslinje.
   Det är den orättvisa som drabbar dig och många andra som gör att jag inte kan begripa varför inte fler ifrågasätter den ekonomiska politik som bedrivs. Det låter bra att man ska vara sparsam med skattebetalarnas pengar, men en expansiv ekonomisk politik handlar inte om slöseri – det handlar om att värna människovärdet.

   • Eller som Wigforss skrev:
    ”Man är på god väg att ta bort all förnuftig mening i kravet på att spara, och man gör det svårare att hos många människor vinna gehör för sådan sparsamhet, som är både klok och nödvändig. Det är inte troligt, att alla som med gillande upprepar talet om att vi måste spara och därför inte kan skaffa arbete åt de arbetslösa, har gjort klart för sig vad deras ståndpunkt innebär. Den leder nämligen rakt fram till den fantastiska slutsatsen, att arbete är en lyx, att arbete åt alla medborgare är något man kan kosta på sig i rika och välmående samhällen, men som långt överstiger krafterna hos ett fattigt land som Sverige, och över huvud taget hos alla de av krisen drabbade länderna. Ju svårare krisen blir, ju mera arbetslösheten växer, desto mindre blir inkomsterna i hela samhället, desto mera måste alltså kravet på sparsamhet skärpas, och desto omöjligare skulle det bli att sätta i gång arbeten. Inför den växande arbetslösheten skulle medborgarna alltså bekymrat men undergivet säga till varandra: Vi är för fattiga för att kunna arbeta. Och ju fattigare vi blir, desto mindre har vi råd att arbeta.”
    Varför är det så tyst om detta i det socialdemokratiska partiet nuförtidenP=

  • Morgan S

   Här kommer lite blandade tankar i natten…

   Först!

   Jag lider verkligen med dig Jesper. (Fortsätt kämpa!) Det finns bättre läkare och bättre personer i och kring vårdapparaten som kan hjälpa dig att hitta rätt, även om det ser mörkt ut nu!

   Har själv en liknande situation, men hade turen att få mitt beslut innan 2008, varför jag till skillnad från dig anses vara fullt bevisad sjukpensionär och slipper den extra pina du utsätts för när du inte bara drabbas av en vårdapparat som närmast motarbetar din hälsa (vilket jag också drabbades av) utan också måste slåss mot ett system som omvandlar dig till en s.k. frisk person, som skall arbeta (trots att det är helt omöjligt) där du säkert precis som jag, inget hellre skulle vilja göra, om inte kroppen gjorde det fullständigt omöjligt.

   Skriver t.ex. just nu på natten, därför att smärtan gör det helt omöjligt att sova… (Du känner säkert igen dig.) Kommer inte att somna innan jag däckar av trötthet och då kommer jag ändå inte kunna sova mer än 60-80 minuter innan jag vaknar med sådana smärtor att det kan ta 10 minuter innan jag ens orkar sträcka mig efter pillerburken. (Sömnen blir därför aldrig vad den en gång var…) Ett antal 60-80 minuters intervaller, där man alltid vaknar med en otrolig smärta…

   Ändå har jag tur. Jag lyckades tillslut (efter mycket hårt arbete) och jagande efter (privata) specialistläkare, få rätt intyg och rätt bemötande av vården. Jag är därför nu sjukpensionär och jag har trots allt tabletter som kan ta udden ur den värsta smärtan… (Varför det bara är några dagar i månaden det blir fullständigt olidligt…)

   Ändå kan jag inte låta bli att förstå hur nära det varit att jag befunnit mig i samma omöjliga situation som du gör nu…

   Tror inte riktigt beslutande politiker förstår hur mångas död de har på sitt samvete. (Mitt liv är olidligt nu) men jag kämpar vidare (inte minst för mina anhörigas skull.)

   Vill även gärna försöka bidra till ngt positivt med den lilla kraft jag har kvar, genom att (då jag orkar) t.ex. skriva inlägg på forum som denna… (Men det är också allt jag klarar av!) Tyvärr blir kvalitén också högst bristfällig då problemen inte sällan även påverkar ens kognitiva förmåga. (Men man gör vad man kan med det man har…)

   Inser dock hur tunn gränsen är mellan ett totalt haveri, varför jag skäms att vara svensk i ett land där vi behandlar våra medmänniskor så illa att många väljer att dö då de inte orkar längre…

   Tycker den form av total systematisk inhuman behandling alliansen står för är så stötande att det för mig blir helt omöjligt att överbrygga klyftan mellan dem som driver den politiken och de som motarbetar den.

   Mår ärligt talat illa av att ens tänka på att det verkligen finns folk som anser sig vara vanliga hyggliga människor som står för denna politik. (För mig är de bara den värsta sortens kräk!)

   Deras (dåligt dolda idé) tycks vara att folk skall snabbt tyna bort i sin ensamhet…

   (Jag skäms att de är mina landsmän!)

   Vinner inte de rödgröna valet nästa gång och återinför en värdig behandling av de som farit illa i samhället genom att införa ett tydligt paradigmskifte anfört av en god expansiv ekonomiskt politik där makten (och utförandet) av omsorgen i samhället återförs till folket, där en human samhällssyn åter får råda framför en strikt räknenisse ekonomisk samhällssyn, där samhällets ekonomiska värde värderas efter fler parametrar än enbart monetär ekonomisk balans då är jag övertygad om att samhället kommer spricka totalt i sömmarna och skapa verkligt stora explosiva klyftor.

   Framtidens samhälle måste för att fungera även väga in; en god miljö, en trygg funktionell (miljöeffektiv) infrastruktur, en trygg funktionell (rättssäker) hälsovård (i toppklass), ett tryggt samhällsklimat, en expansiv offentlig sektor som leder utvecklingen rätt i ett kunskapsbaserat samhälle präglat av möjligheter, innovation och nyinvestering i framtida kommande branscher som bidrar till en positiv samhällsutveckling och framtidstro, där vi strävar efter att bli ett av de mest välutvecklade ständigt ledande civiliserade samhällen som finns. (Inte styrda av jakten på pengar utan jakten på alla övriga värden jag nämner i ovan) där pengar delvis är ett medel men aldrig blir ett självändamål.

   Det är att skapa ett verkligt civiliserat samhälle!

   Så Jesper… Håll ut… Det finns en ljusning i horisonten,

   Vår skyldighet och möjlighet som väljare (framöver) är ”bara” att se till att rätt personer blir valda till de styrande posterna.

   Sådana personer som Pär Nuder och andra som inte förstår vanlig hederlig socialdemokratisk moral, de skall bytas ut mot folk som kan vara värdiga företrädare för socialdemokraterna även efter att de avgått från sina poster!

   Ärligt talat så hoppas jag någon motionerar till kongressen om att de som är politiker, statsråd eller dyl. inte skall ha ett bättre ekonomiskt skydd än de övriga i samhällsmedborgare som blir arbetslösa, dvs. att de skall få vanlig a-kassa.

   (Dessutom ser jag gärna att vi slår fast en lönebegränsning där ingen politiker som är socialdemokrat på någon nivå får tjäna mer än två genomsnittliga industriarbetarlöner!)

   Uppdraget skall vara ett hedersuppdrag och inget karriärsteg för de som söker pengar. Den främsta moroten skall vara möjligheten att av ideell drivkraft få forma det nya goda samhället och samtidigt kunna få en god lön som inte fjärmar de styrande politikerna från sina väljares vardagsvillkor.

   Om inte annat så borde kongressen ta en moralklausul som förbjuder alla som haft socialdemokratiska befattningar att dels göra likt Pär Nuder (omoraliskt tänja på gränserna för att få ännu mer pengar) men också förbjuda dem att arbeta t.ex. som rådgivare och/eller arbeta med lobbyverksamhet (under 10 år?! efter att de slutat) åt de, som vill föra en motsatt politik än den socialdemokratiska.

   Folk skall veta exakt vilken moral socialdemokrater har, svart på vitt, och kunna se att de som stiger upp till toppen är där för de brinner för idéerna och att de lever som de lär…

   Först då kan socialdemokraterna verkligen återvinna folks förtroende…

 3. Ping: Sluta prata resursbrist « Parkstugan

 4. slavepoet

  Det finns bara ett enda syfte med denna utförsäkringspolitik och det är att i praktiken kalla den för utsorteringspolitik. På detta sätt blir det mer pengar åt färre, och vilka färre vi talar om vet vi all vid det härlaget. De besuttna, de som jag vågar påstå har medfinansierat Alliansens sjuk och arbetslöshetsförsäkringspolitik ,är i allra högsta grad inblandade, vi har en icke redovisad partiekonomi, väljarkåren vill förbli anonym. Då kan man väldigt lätt lista ut att kraven på förd politik är homogen i borgerliga kretsar.
  Nazismen förespråkar ”ett förakt för svaghet” och med den förda politiken anser i alla fal jag att Sverige för en nazistisk politik. Och det går ju lite hand i
  hand med den ultrakonservativa politiska tongången i Europa. I Ungern har arbetsläger upprättats/ kommer att upprättas. Här har vi ”arbetsläger” i format av Fas 3 placeringar. Efter 1945 trodde man att dessa tongångar aldrig skulle komma tillbaka mer. Nu är återkomsten av tongaångarna i ett antal länder en realitet. Styressystem börjar anta mer diktatoriska former och här i Sverige bedrivs politiken numera i en enpartistat. Övriga partier i Alliansen är bara kosmetika. Det är Moderaterna som styr Sverige. Oppositionen börjar formera sig, kanske har man väntat för länge. Men Sveriges befolkning har inte råd att invänta en förändring. Sverige har ingen revolutionstradition men vad jag erfar finns det i dag en hel del som tänker i dessa banor. Och jag tänker: Kanske vore en revolution det bästa?

 5. Ping: ”Goda statsfinanser” och skyhöga bolån – 500 % ränta närmar sig när eurozonen kollapsar | Nemokrati

 6. Ping: Med Borgs och Merkels åtstramningspolitik riskerar Europa att tappa i konkurrenskraft | LO Bloggen

 7. Ping: Två inlägg på Lena Sommesstads blogg | Globaliseringen 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s