Alla barn har rätt till barnomsorg!

Foto IM Söderberg, Knivsta kommun

Foto IM Söderberg, Knivsta kommun

En ljusglimt i politikens mörker: oppositionen i riksdagen har fått igenom krav om barnomsorg på obekväm arbetstid. Regeringen uppmanas att komma in med ett förslag om kommunala stimulansbidrag för att komma igång (DNSvD,). ”Avsaknaden av barnomsorg inte får utgöra ett hinder för föräldrar att ta ett jobb”.

I över hälften av landets kommuner saknas barnomsorg på obekväm arbetstid, trots att  cirka 30 procent av arbetskraften jobbar kvällar eller helger.  Var fjärde förälder uppger att de inte kan arbeta heltid utifrån dagens öppettider i förskolan.

För bara en dryg vecka sedan kom Kommunal med rapporten Utökade öppettider inom barnomsorgen lönsamt för alla (hela rapporten här). Den visar att barnomsorg på obekväm arbetstid skulle ge en samhällsvinst på 43 miljoner. Vi har råd med generell välfärd! Barnomsorg på obekväm arbetstid är en jämställdhetsfråga. Det är också en fråga om jämlika livsvillkor för alla barn.

Från S-kvinnor har vi länge haft barnomsorg på obekväm arbetstid som en av våra högst prioriterade politiska frågor. Frihet i livet kräver möjlighet att ta de arbeten som finns – också på kvällar och nätter. Utan fungerande barnomsorg rämnar jämställdheten!

Vi kan notera att alla fyra regeringspartier röstade emot förslaget att utöka tillgång på barnomsorg utanför kontorstid. Ett klart underkänt för en alliansregering, som påstår sig värna om jämställdhet.

Mer bloggat och skrivet: Lärarnas Nyheter; Laila Olsen.

1 kommentar

Under Jämställdhet, Välfärd

Ett svar till “Alla barn har rätt till barnomsorg!

  1. Maths

    Det kommer nog att sitta långt inne. Kommunerna har nog andra problem som de upplever som mer akuta, kan jag tänka. Många är mer inne på att sänka skatterna än att det ska vara en viss kvalitet på tjänsten. Och hur den ekonomiska kalkylen skulle se ut av en utbyggnad av barnomsorgen, det vill kommunerna nog inte veta. Men visst vore det önskvärt om alla som ville, oberoende av när det jobbar, kunde få barnomsorg.

    En tanke jag får är, att det nu tydligen ska bli ännu en yrkesgrupp som får obekväm arbetstid. Beroende på hur det hela organiseras, kommer det att bli åtskilliga fler som kan tänkas behöva utnyttja den där förlängda öppet tiden. Den här typen av samhällsekonomiska frågor är inte helt enkla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s