Jämställdhet: i fokus för LO-kongressen

De hetaste jämställdhetsfrågorna i Sverige idag handlar om kvinnors villkor på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt och glädjande att LO, som idag inleder sin kongress, sätter jämställdheten högt på den politiska agendan. ”Full sysselsättning kräver jämställdhet” är rubriken på ett av kapitlen i den sysselsättningsrapport, som ska debatteras på kongressen (Full sysselsättning).

Statistiken talar sitt tydliga språk. En kraftfull offensiv krävs för jämställdheten! Låt mig ge några exempel ur LO:s rapport:

Kvinnors sysselsättningsgrad ligger idag fem procentenheter under mäns, och flera länder har nu gått om Sverige när det gäller kvinnors sysselsättning.

Kvinnor arbetar också i högre grad deltid än män. Mer än hälften av LO-kvinnorna jobbar idag deltid. Bara var femte har en heltidsanställning i botten. En av tre deltidsanställda i LO-yrken uppger att de jobbar deltid, därför att de inte kan få en heltidstjänst.

Arbetsvillkor och löner är också sämre för kvinnor än för män. Idag har nästan en fjärdedel av LO-kvinnorna visstidsanställning; många gånger med arbetstiden förlagd till kvällar och helger. Motsvarande siffra för LO-männen är 16 procent. LO-kvinnor har lägre lön, i snitt 20700 i månaden mot männens 23600, men på grund av den kortare arbetstiden är den disponibla inkomsten ofta ännu lägre.

LO pekar på vikten av kraftfullt agerande från arbetsmarknadens parter. Men också politiken måste leverera. Viktigast är väl fungerande välfärdstjänster.

Det måste finnas barnomsorg på de tider då föräldrar arbetar, så att även kvinnor med obekväm arbetstid kan få den service man behöver. Rätt till förskola på obekväm arbetstid är också en viktig rättighetsfråga för barnen. Föräldrars arbetstider ska inte utestänga barn från pedagogisk omsorg,

Lika viktigt som en väl utbyggd barnomsorg är en väl utbyggd äldreomsorg. Om det inte finns bra äldreomsorg, tvingas anhöriga – ofta kvinnor – ta över ansvaret. Det bidrar till att ytterligare förstärka den könsuppdelade arbetsmarknaden.

Sist men inte minst krävs att politiken stöttar familjer som vill leva jämställt. Det är glädjande att LO på kongressen tar upp förslaget att omgående utöka antalet vikta månader i föräldraförsäkringen, från två till fyra. Karl-Petter Thorwaldsson, som en gång var särskild utredare för just frågan om föräldraförsäkringen, bör kunna bli en ordförande som med kraft driver denna viktiga fråga.

2 kommentarer

Under Jämställdhet

2 svar till “Jämställdhet: i fokus för LO-kongressen

  1. Ping: LO:s svåra vägval « Görans tankar och bagateller

  2. Zucker

    Stackars barn som ska skyfflas hit och dit på alla möjliga och omöjliga tider. Kan väl inte vara bra alls. Och stackars kvinnor som ska tvingas jobba livet ur sig bara för att de ska anses vara jämställda. Tänk om dom kanske faktiskt vill jobba ltet mindre för att få vara hemma med sina barn?

    Den uppfattning om jämställdhet som LS ger uttryck för här och i många andra inlägg verkar bara handla om arbete och inkomster. På ett närmast fanatiskt sätt. Suck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s