”Saab bör rikta in sig mer på civil verksamhet”

Uppmaningen ovan, ”Saab bör rikta in sig mer på civil verksamhet”, kunde ha varit hämtad från en pamflett utgiven av det Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Men uppmaningen kommer från en annan budbärare: Torbjörn Isacson, skribent i SvD Näringsliv.

I dagens tidning diskuterar han Saabs Gripenaffärer i Schweiz under rubriken ”Spioneri som i en roman – Därför borde Saab satsa mer på civil verksamhet”. Isacsons kolleger, Jan Blomgren och Jonas Fröberg, beskriver i samma tidning hur Saabs försäljning av JAS Gripen till Schweiz har blivit en affär kantad av smutsigt spel (SvD).  Saabs VD Håkan Buskhe talar om metoder som han aldrig tidigare i sin karriär har varit med om, bland annat avlyssning och falska sms från den egna mobilen.

Det är svårt att tänka sig en vapenkund med bättre politiskt renommé än Schweiz. Detta är en neutral demokrati, i hjärtat av Europa. Om en försäljning av JAS  Gripen till Schweiz blir en mardröm av smutsigt spel, vad är det för en marknad som Saab väljer att agera på?

Jag frågade mig häromdagen på denna blogg om Socialdemokraterna blir de sista som inser att den ekonomiska politiken kräver en omprövning. Det finns skäl att ställa sig samma fråga när det gäller vapenexporten. Trots förödande information om hur vapenexporten undergräver Sveriges trovärdighet och driver in oss i ett marknadsspel med höga risker och smutsiga metoder, finns ännu ingen antydan om att Socialdemokraterna vill ändra riktning.

Jag är glad över att frågan om inriktningen på Saabs produktion nu kommer upp till debatt i media, men nog är det tråkigt att SvD ska gå före Socialdemokraterna i debatten om övergång från militär till civil produktion i försvarsindustrin.

Men kanske blir det som med kärnkraften: innan politikerna vågar sätta foten i och agera verkligen kraftfullt för en avveckling, så inser marknaden att riskerna är för stora, och att framgång på marknaden annan väg? Själv gläds jag över uppgifter om att Saab redan överväger att påbörja produktion av civila plan (SvD)Sverige bör ha en annan roll i världen, än att vara världens största vapenexportör per capita.

Mer bloggat: Kristna fredsrörelsen.

Mer 

1 kommentar

Under Uncategorized

Ett svar till “”Saab bör rikta in sig mer på civil verksamhet”

  1. SvD:s ekonomijournalister går före S i fråga om den ekonomiska politiken också. Se till exempel Per Lindvall: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/borgs-overskottsmal-ar-absurt_7225525.svd. Samt Martin Wolf på Financial Times: ”Ingen frisk institution analyserar sina beslut på basis av kassaflöden (plus och minus på politisk svenska, reds anm.), årligt lånebehov och sin skuldstock. Det förtjänar inte ens etiketten primitivt. Det är helt enkelt löjeväckande”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s