Feminist. Punkt slut.

Stefan Löfven förklarade redan i sitt första tal som partiledare att han är feminist. Punkt slut. I dagens nyhetsflöde visar han vad det betyder. Stefan Löfven föreslår lagstiftning om kvotering till bolagsstyrelser (SvD). På debattsidan lovar Carin Jämtin och Lars Dahlberg att Socialdemokraterna ska införa rätt till heltid i alla socialdemokratiskt styrda kommuner (SvD Brännpunkt).

Det är roligt att se att Stefan Löfven får erkännande för sitt mod att stå upp för jämställdheten av Carolina Neurath, krönikör i SvD. Är männen mest kompetenta? frågar hon sig, och ger själv svaret: ”Snarare pekar mycket på att bekantskapskretsen är synonymt med kompetens”.

Löfvens utspel är vasst, och extra viktigt just nu, när frågan om kvotering i bolagsstyrelser står högt på den europeiska agendan. Den svenska regeringen har utmärkt sig genom att agera bromskloss för reformen. Förhoppningsvis kan Stefan Löfvens tydlighet sätta press på en passiv och bakåtsträvande svensk regering.

Carin Jämtin och Lars Dahlberg lovar i sin artikel krafttag för att förbättra arbetsvillkoren i offentlig sektor. Resultat ska redovisas redan vid årsskiftet 2013/2014. Konkreta åtgärder utlovas för heltid som rättighet, tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö. Idag är hela 21 procent av de kommunanställda visstidsanställda, och unga tvingas att arbeta i åratal utan en trygg anställning. Bara drygt var tredje kommun har infört – eller planerar att införa – rätt till heltid.

Carin Jämtin och Lars Dahlberg lyfter inte jämställdheten i sin artikel, men faktum är att de reformer som utlovas är en helt avgörande insats för att stärka jämställdheten mellan kvinnor och män. Det är kvinnor som har de flesta jobben i offentlig sektor. Det är kvinnor som oftast saknar heltidsanställning. Det är kvinnor som jobbar mest visstid och mest delade turer. Det är kvinnor som i störst utsträckning drabbas av våld på arbetsplatsen och som drabbas av oro och ångest kopplat till arbetet. Och det är kvinnor som i praktiken mest behöver de tjänster som offentlig sektor erbjuder.

”Kampen för jämställdhet har krävt kraft och mod!” Det var temat när S-kvinnor och Tvärdrag igår firade ABF:s 100-årsjubileum i Stockholm med en Feministisk reformslam. Vi berättade då historien om hur hundra år av kvinnoreformer har mött ifrågasättande, motstånd och hån, men hur reformerna, när de en gång genomförts, till sist har accepterats och uppskattats av nästan alla. Hur många ifrågasätter idag den kvinnliga rösträtten? Särbeskattningen? Rätten till barnomsorg? Föräldraförsäkring istället för moderskapsförsäkring? Eller rätten till abort?

Men få vågar stå upp för fortsatta reformer. Till och med en ytterligare månad i föräldraförsäkringen är enligt dagens valstrateger ett farligt steg, som kanske kan möta motstånd… Två månader är precis lagom, menade DN häromsistens – hit men inte längre. Vi lever, som Ann-Charlotte Altstadt noterar i en skarpsynt krönika, i ett slags nuets diktatur, där gårdagens kamp för reformer och framsteg har glömts bort (Arbetet).

Jag är övertygad om att socialdemokratiskt mod i kampen för jämställdhet och rättvisa kommer att väcka motstånd, men också respekt. Jämställdhet i både i styrelserummen och i arbetslivet behövs!

Mer aktuellt: LO vill ta krafttag för jämställdheten, Se AB. Mer bloggat om Carins och Lars’ förslag: Högbergs tankar, Björn Andersson, Martin Moberg,  Den hälsosamme ekonomisten. Mer skrivet om förslaget; Expressen, DN, TV4, ABEkotMetro,  Norran, NSD, Nerikes Allehanda, SVT NyheterSydsvenskan, CorrenVLT, Skaraborgs läns tidning, Hallandsposten, m fl.  I min egen hemkommun Uppsala satsar Socialdemokraterna på rätt till heltid för alla i kommunen, med Marlene Burwick i täten. Fler kommuner på gång: Gotland. En av de kommuner i Sverige som har gått före med en heltidssatsning är Nynäshamn, där bl.a. S-kvinnors Liselott Vahermägi driver processen.  Se också Kommunal.

Från S-kvinnors och Tvärdrag seminarium "Feministisk reformslam", Bildspel Eva Sommestad Holten

Från S-kvinnors och Tvärdrag seminarium ”Feministisk reformslam”, Bildspel Eva Sommestad Holten

8 kommentarer

Under Jämställdhet, Välfärd

8 svar till “Feminist. Punkt slut.

 1. Du har så rätt Lena. Går vi tillbaka 100 år så kämpade kvinnorna för att få vara med i fackföreningar, för rösträtt och för att barnen skull få tillsyn på barnkrubbor när mammorna arbetade. Detta är genomfört men i dag är det fortfarande mycket ojämlikt i samhället. Måste vi lagstifta om kvotering för att få in kvinnor i bolagsstyrelserna. Måste vi driva frågor som är självklara såsom lika lön för lika arbete. Männen har ca 12 % högre lön än kvinnorna för samma arbete och samma utbildning. Det är fortfarande ojämlikt när det gäller uttag av föräldraledigheten. Det är fortfarande ojämlikt när det gäller hushållsarbetet. Ändå så finns det inte många hemmafruar kvar. Kvinnorna gör alltså dubbelt arbete. Kvinnor går ner i arbetstid för att barnen ej skall vara fulltid i förskolan. Kvinnor förlorar pensionspoäng på detta. Kvinnor måste lära sig att säga ifrån. Kvinnor måste lära sig att ställa krav. Kvinnor måste lära sig att säga nej.

 2. kajsa Andersson

  Det behövs verkligen – mycket visar att jämställdheten har backat under alliansen.
  Kajsa

 3. Zucker

  Det verkar inte vara nån ände på allt elände som kvinnor drabbas av i arbetet, om man ska tro artikelförfattaren. Medan männen mest verkar ha det bra, och flyter ovanpå. Det verkar ju också som om de mest bara flyter ovanpå där hemma, också.
  Men så ser ju verkligheten inte alls ut. Det är t ex män som utför alla de tunga och farliga jobben i samhället, det är de som drabbas av flest arbetsplatsolyckor, som också många gånger leder till dödsfall. Just där jag bor finns det en hel park av husvagnar där jobbare från olika delar av Sverige huserar för att jobba med ett stort vägbygge. Det innebär dag- och nattjobb i utsatta situationer, mycket slitsamt, tungt och farligt. Inte en kvinna i sikte, förstås. Här verkar det inte vara någon som ropar på kvotering, inte…
  På fredag kväll får killarna sätta sig i bilarna och åka hem, ofta långt. Men på måndag morgon ska de vara igång igen. Vecka in och vecka ut.
  Ja, så där kan man fortsätta. Om man vill, alltså. Att män lever 5 år kortare tid än kvinnor. Osv. Men det intresserar nog inte blogansvarig. Här gäller det väl bara att visa att kvinnorna har det sämst, på ALLA sätt, och att männen bara seglar genom livet på en räkmacka. Orättvist är det minsta man kalla detta.

 4. Ngn har sagt “A nation that oppresses others cannot be free”. Det kan man parafrasera: A sex that oppresses the opposite sex cannot be free. Och Zuckers olika exempel illustrerar detta. En orättfärdig samhällsordning byggd på kvinnoförtryck drabbar männen med.

 5. Morgan S

  En fotnot i marginalen…

  Uppfattar nästan att det föreligger ett motsatsförhållande mellan att vara ”jämställdist” och feminist.

  I alla fall om man är man och reagerar på vad ordet (de facto) betyder och hur viss argumentation från mer radikala feminister anger att det skall tolkas och vilka typer av beslut som är rimliga.

  Ogillar helt enkelt ordet…

  Ser både ordet och en del handling som en legitimering av en ojämlikhet till förmån för kvinnor, vilket säkert fungerar för att utjämna vågskålarna (ibland ur rätt och ibland ur fel perspektiv) men inte är detsamma som att eftersträva verklig jämlikhet.

  För mig är det ungefär som man (om vi sedan många hundra år levt i ett matriarkalisk samhälle) ansåg att ordet manschauvinist vore att likställas med ”jämställdist” (dvs. en person som på alla plan strävar efter ett jämställt samhälle.)

  Tycker ni inte att det blir lite fel?!

  För egen del kommer jag ALDRIG att kalla mig feminist, då jag är man, men jag skulle heller aldrig kalla mig manuschauvinist, då jag är för absolut och total jämställdhet och accepterar de metoder som krävs för att uppnå det, men vänder mig starkt mot att ”man” (ursäkta ordvitsen) för att eftersträva detta numera tycks vara tvungen att bara eftersträva lika politiska, ekonomiska och sociala rättigheter för kvinnor (dvs. jämställdhet enbart för kvinnor) när målet rimligen borde vara jämställdhet för alla!

  Jag registrerar och bekämpar att det finns politiska, ekonomiska och sociala orättvisor som strukturellt mest drabbar kvinnor, men jag ser också ojämlikhet på en rad områden som inte rör könen och tom. några få där ojämlikheten istället mest drabbar män till förmån för kvinnor.

  Att vara feminist är helt ok för ett kvinnoförbund eller tom. för kvinnor i stort, men jag vänder mig starkt mot att det blivit en social norm att män för att visa att de är emot ojämlikhet mellan könen måste kalla sig för feminister.

  Ibland önskar man folk slog upp ordet och insåg vad det betydde.

  Det innebär jämställdhet för ett kön (kvinnorna) men innebär inte automatiskt att man motarbetar ojämlikhet som drabbar det andra könet (eller andra grupper som behandlas ojämlikt inte pga. sitt kön utan pga. av andra premisser.)

  Vore det inte bättre att använda mer könsneutrala begrepp som att man är för jämlikhet mellan könen (om det är just den ojämlikheten man vill diskutera) jämlikhet mellan olika etniska grupper (om det är den ojämlikheten man vill diskutera) och t.ex. jämlikhet mellan olika sociala grupper (om det är den frågan man vill diskutera?!)

  • lenasommestad

   Tack Morgan för dina synpunkter på detta. Jag kan förstå att begreppet feminist kan kännas knepigt, eftersom det kan användas på många olika sätt, men i grunden betyder det att kvinnor ska ha lika rättigheter som män och det är ett begrepp med stor historisk sprängkraft. Att det heter just feminist – av det latinska femina – hör ju helt enkelt ihop med att det är kvinnor som inte har haft de medborgerliga rättigheterna på samma sätt som män, och att det är kvinnor som än i dag inte i praktiken kan åtnjuta lika rättigheter. Men det finns också området där män behöver tillkämpa sig lika rättigheter. Ett sådant område är familjen. I forskningen används idag begreppet ”gender revolution” för att beteckna att vi nu genomgår en revolution i såväl manliga som kvinnliga könsroller.
   Om jämställdhet råder så innebär det för mig lika rättigheter. Så feminister kämpar för jämställdhet…

   • Morgan S

    Tack för svaret (med en precis förståelse av det jag kanske inte skrev men avsåg.)

    Inser naturligtvis intellektuellt att feminister kämpar för jämlikhet (för alla) och inget annat.

    Ville bara ge den lilla randanmärkningen hur konstig den kostymen känns att använda för mig som man (ordet; feminist) då det snarare exkluderar mig än inkluderar mig som en kraft som eftersträvar jämställdhet. (I vart fall innebär begreppet ett känslomässigt hinder.)

    Stöder dock oavsett semantiskt uttryck jämställdhetskampen, som just nu om något, verkligen går åt fel håll, inte minst för kvinnor.

    Fällorna är många, inte minst har det visat sig att de privata aktörerna inom välfärdssektorn kraftigt ökat lönegapet mellan män och kvinnor (inom den sektor där lönegapet tidigare var som minst.)

    Inte minst där för du just nu en bra men (ensam?!) kamp för en mer rättvis, jämställd och ideologiskt försvarbar modell.

    Därför; Lycka till i kampen, ditt kampsyskon 😉
    Morgan S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s