Europa borde vara på topp

Det är dags för ett nytt högnivåmöte om problemen i eurozonen. Uppmärksamheten runt om i världen är stor.

P1 Morgon rapporterar om hur man i amerikansk debatt reser frågor om européernas politiska omdöme. Hur har Europa kunnat hamna i en sådan förtvivlad ekonomisk situation? Hur kunde européerna tro att det skulle fungera med en gemensam valuta, utan gemensamt ansvar för finanspolitik och banker?

Europeiska politikers missgrepp är förödande för världsekonomin, men framförallt är de förödande för Europas egen befolkning.

Sorgligast av allt, som jag ser det, är att Europa idag borde vara en kontinent på topp – inte en kontintent i kris.

Europa hör nämligen till de regioner i världen som just nu har den minsta försörjningsbördan i form av barn och gamla. Potentialen för ekonomisk tillväxt är därmed utomordentligt god. Inte minst i det krisdrabbade Sydeuropa är befolkningsstrukturen fördelaktig.

Problemet är bara att en betydande del av den stora, arbetsföra befolkningen i södra Europa går arbetslös – på grund av en fullständigt misslyckad och felriktad monetär politik.

Diagrammet här nedan visar kvoten mellan arbetsför befolkning och beroende befolkning (dvs. barn och gamla) i världen idag. Här ser vi att befolkningsstrukturen i Europa idag är nästan lika fördelaktig som i det snabbväxande Östasien. Om några år, däremot, sätter åldrandeprocessen fart i Europa. En allt större andel av befolkningen kommer att stå utanför arbetskraften.

Historiens dom över dagens europeiska politiker kommer att bli hård. Det var ett stort missgrepp att införa euron, men det är ett lika stort missgrepp att idag envist hålla fast vid en valutaunion som driver in Europa i en allt djupare politisk, ekonomisk och social kris.

Ekonomins dyrbaraste resurs är människor. Europa har idag  tidernas största generation välutbildade, kunniga medborgare – men deras kunskaper tas inte till vara. Det borde vara dags för Europas socialdemokrater att samlas för en ny ekonomisk politik; en politik som tar vara på Europas dyrbara mänskliga resurser, innan det är för sent.

Skrivet, bl.a. Reuters, SvD ledareSvD Näringsliv, DI, AB, Expressen. Moderater varnar för fördjupat EU-samarbete på Brännpunkt. Bloggat: Martin Moberg. Europeisk debatt: Financial Times, Martin Wolf (FT)Eurointelligence, Europaportalen.

Diagram: ARBETANDE BEFOLKNING I RELATION TILL BEROENDE BEFOLKNING (BARN OCH GAMLA)

Source: Bloom and Canning (2005), Global Demographic Change: Dimensions and Economic Significance, Harvads School of Public Health

Source: Bloom and Canning (2005), Global Demographic Change: Dimensions and Economic Significance, Harvard School of Public Health

23 kommentarer

Under EU, EMU, euron

23 svar till “Europa borde vara på topp

 1. Problemet är ju bara Lena att S inte vet vilket ben man skall stå på pga att ledningen i partiet är förespråkare för euron. Hade GP fått som han velat hade vi redan varit med. S släppte marknadskrafterna fria och gav startsignal för detta borgerliga race. Så det hade varit intressant att få se några konstruktiva S förslag idag på hur man vill hantera EU överhuvudtaget. Lönedumpning skulle aldrig vara möjligt i Sverige, den svenska modellen skulle fortsatt gälla o.s.v. Lurar man en hel väljarkår pga en liten klicks egna intressen så får det självklart konsekvenser. Så vad vill nuvarande S ledning idag? Löfven är ju EU anhängare och nu vill han ju också ge plats för Margot Wallström. Är det rätt att rösta in folk i ledningen som står för en politik som går stick i stäv med rörelsens gräsrötter?

 2. Ping: Historiens dom över euron kommer att bli hård « Lars P Syll's Blog

 3. M. E.

  ”Det borde vara dags för Europas socialdemokrater att samlas för en ny ekonomisk politik; en politik som tar vara på Europas dyrbara mänskliga resurser, innan det är för sent.”

  Fast det verkar de inte vilja. SPD och tyska facket verkar mest inriktade på att vara nationalistiska såsom det blev i Tyskland i början av 1900-talet, alltså att man ser mycket begränsat på saker och inte förmår se det stora perspektivet. Alltmedan det Hollande-styrda PS i Frankrike mest av allt vill närma sig tyska förhållanden och lösningar som tidigare SPD-finansministern Oskar Lafontaine säger är allt annat än en modell för Europa, eftersom det skulle leda till lönedumpning och en än värre konjunktur. Inte ens tyskarna har haft särskilt gott av denna allians mellan kapital, SPD och fack: de senaste tio åren har köpkraften minskat i Tyskland (på grund av lönedumpningen och antisociala reformer) och utsattheten i samhället ökat oerhört. Majoriteten har sett sin levnadsstandard minska.

  Och vi vet ju hur PASOK har suttit med extremhögern i regering i Grekland, uppmuntrade av SPD, PS osv…

  Och lite längre tillbaka vet vi ju hur socialdemokraterna, ”som lierat sig med krigsveteraner, proto-fascistiska frikårer m.fl.” (http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialdemokrati ), hanterade Rosa Luxemburg…

 4. Tyvärr verkar de flesta av Europas ledare krampaktigt hålla fast vi de nyliberala ekonomiska doktrinerna. Det är ett förhållningssätt som bara kommer att skapa tillväxt och utveckling för olika xenofoba extrempartier som Gyllene Gryning, SD, Front National m.fl. Europa borde vara på topp, med de tre nornorna (IMF, ECB och EU-kommissionen) och gudarna i Valhall (EU-toppmötet) som väntar på undergången får det mera att påminna om en uppsättning av Wagners Ragnarök med ett Europa (Hagan) som är på väg att dras ned i djupet.

 5. Noterar att Lena Sommestad (efter Wallströms kommissionerande insteg i debatten) nu talar i termer av ”Europa” istället för demokratiska medlemsstater å svenska väljares vägnar. Maktspelarnas agerande innebär en tvångsupprepning av 30-talets tyskledda diktatur. Nu går tyske utrikesministern öppet ut med det diktatoriskt ”visionära” förslaget om tvångseuropeisering som de europeiska högerpartierna kom överens om i gemensamt beslut redan 1982. Det handlar givetvis om stormaktspolitik och militarisering. Inte att förvåna. För tredje gången på mindre än 100 år sänker Tyskland ner Europa i ett polariserat mörker som de sen vill ”lösa” med diktatur och militarisering. Allt för att tillmötesgå de tyska långivarnas krav på att hållas skadeslösa för sina kreditförluster i PIIGS-länderna och vältra betalningsansvaret på ”Europas” skattebetalare, inklusive Sveriges. Se gärna
  http://komigenuva.wordpress.com/2012/06/28/tyskland-drar-in-sverige-i-sin-eu-diktatur-och-det-sker-med-regeringens-goda-minne/

 6. Janne

  Anledningen till att vi sitter i denna kris är ju att alla fått för mycket betalt för det jobb de utfört. De ”sociala investeringar” som länderna i Sydeuropa lånat till, har med andra ord inte gett avkastning nog för att ens betala räntorna.

  Jag håller med, låt alla jobba, men de måste också acceptera en konkurrenskraftig lön. Konkurrenskraftig i förhållande till sin utbildning och vad en person med motsvarande utbildning får i Kina, Indien mfl länder. Konkurrenskraftig såtillvida att företaget de jobbar för kan sälja sina varor eller tjänster med vinst.Vill man inte jobba för den lönen så får man vackert vänta tills lönerna i utvecklingsländerna nått samma nivå.

  Åtstramingar är enda vägen, det skapar förtroende på marknaden vilket sänker finansieringskostnaderna, samt visar marknaden att botten är nådd, vilket ger framtidstro. Men visst investera gärna lite också, men då vill jag ha konkreta investeringar i tex infrastruktur, datasystem för offentliga institutioner mm som ofelbart kan räknas hem framöver.

  • M. E.

   Framtidstro i marknadstermer är nog precis vad mänskligheten inte behöver. Dessutom är den ytterligt begränsad i tid, eftersom marknaden är väldigt kortsiktig till sitt sätt.

   Fukushima-olyckan är väl ett ganska bra exempel på det, om hela världen borde hoppas att ett jordskalv inte inträffar där igen, beror det bland annat på att man av kostnadseffektiva skäl har överfört amerikansk atomubåtsteknologi till kärnkraftverk på land, vilket gör att 460 tonn kärnbränsle till avkylning befinner sig 30 meter ovanför marken i en bassäng som riskerar kollapsa vid till exempel ytterligare en jordbävning.

   Kortsiktigt var det kanske ekonomiskt smart att minska omställningen som det innebar att producera teknologi för kärnkraftverk – fast sedan var det ju det där med verkligheten, den får man ju inte glömma bort i sina kalkyler… Till exempel verkar de uppoffringar du förväntar dig av europeer för det kapitalistiska systemets skull kanske lite orealistiska för en del – även om det säkert kan verka snyggt för såna som tycker om ideologiska pappersritningar.

  • M. E.

   ”Anledningen till att vi sitter i denna kris är ju att alla fått för mycket betalt för det jobb de utfört.”

   Eller kanske ett överproduktions- och överkonsumtionssamhälle med knasig fördelning om man rör sig lite utanför det kapitalistiska systemets fyrkant? Naturen verkar ju inte precis ha oändliga ressurser…

   Dessutom är det ju systemet som sådant som uppmuntrar en verklighetsfrånvänd utveckling. Särskilt med ”laissez faire”…

  • U_M

   Vinsterna i företagen skall alltså vara enormt höga kontinuerligt, samtidigt som de som arbetar skall vara beredda på ständiga lönesänkningar.

   Tja, du – en inte helt lättsåld poltik om man talar klarspråk. Om du syftar på tex de grekiska lönerna som ”för höga” undrar jag lite hur du resonerar. En genomsnittlig grekisk lön var c:a 900 euro före krisen- nu är den väl nere på ungefär 600.

   Ytterligare åtstramningar i detta läge är nog den ultimata enfalden.

   • Janne

    Det här förstår jag inte med vänsterideologin, hur kan det vara dåligt att företagen går med vinst? Ofattbart. Ni får gärna förklara det nån dag.

    Angående lönesänkningar så har kineserna redan konkurrerat ut oss fullständigt på enklare tillverkning. De börjar nu ta över även lite mer avancerad tillverkning, läs Saab, Volvo mm. Samtidigt utbildas varje år miljontals kineser på universiteten i där. Det dröjer inte länge förrän de kommer kunna erbjuda avancerade tjänster till en mycket billigare kostnad än vi.

    Vi har som jag ser det två alternativ och som vanligt är väl kombinationen att föredra. Ett, vi måste justera ner våra löner något. Två, vi måste utbilda oss bättre för att motivera våra högre löner.

    En vacker dag kommer väl kinesiska löner att ha justerats upp till vår nivå, men innan dess är jag rädd att vi bara kommer få utföra såna jobb som MÅSTE utföras lokalt, tex enklare tjänster och viss matproduktion. Det blir ingen nation rik på.

   • M. E.

    ”En vacker dag kommer väl kinesiska löner att ha justerats upp till vår nivå”

    I den nyliberala kristallkulan?

 7. Martin svensson

  Är vi inte på topp? Hur vet vi kvantitativt att
  vi sett över längre tidscykler inte är i bra form?

  Om man exempelvis jämför med Kina som har starkare tillväxt finns det väl flera stora regioner som har problem och inte minst lever under europeisk nivå? Deras tillväxt fördelar sig inte jämnt och det gör den inte inom EU heller. USA går väl knappast som tåget heller och om man bröt ner landet på individuella stater tror jag att vi skulle se liknande tendenser som inom EU, dvs att vissa stater är i kris och andra går bättre och får därmed solidariskt ge stöd till övriga i någon utsträckning. Eller?

  Det är klart att situationen inom EU och framförallt Euron är problematisk nu. Men jag vet inte om just denna statistik har något att tillföra. Hade den presenterats för några år sedan hade den även då varit gällande men den ekonomiska situationen annorlunda. Den poäng du indirekt gör är dock att det blir svårare att leverera tillväxt framöver. Därför är det extra problematiskt att nya ledningen i Frankrike sänker pensionsåldern igen och därmed ytterligare ökar bördan för se yngre framöver.

  • M. E.

   ”extra problematiskt att nya ledningen i Frankrike sänker pensionsåldern igen och därmed ytterligare ökar bördan för se yngre framöver.”

   För det första måste man fortfarande ha arbetat 41 år (41,5 2017 för generationen född 1955) för att ha full pension, men kan nu även räkna in det man eventuellt arbetat som 18/19-åring. Annars kan nu kvinnor med fler än tre barn räkna in barnpaus i pensionen och man kan även räkna in et halvt år av arbetslöshet. Inga större förändringar alltså.

   För det andra är det ju så att man har en skyhög ungdomsarbetslöshet, så det vore kanske en idé att öppna upp arbetslivet för dessa, se till att man slutar med den liberala arbetslöshetslogiken (tanken att hög arbetslöshet är bra för att ”flexibilisera” arbetsmarknaden och genom utpressning av utsatta se till att de accepterar nästan vad som helst i fråga om arbetsförhållanden etc.) genom att låta folk gå i pension lite tidigare, se till att pengarna fördelas bättre och se till att unga anställs med bra arbetsförhållanden osv. Företag som avskedar folk eller stänger ner i onödan bör kunna kollektiviseras för att på så sätt uppmuntra en konstruktiv utveckling.

  • lenasommestad

   Du undrar om just den statistik jag presenterat har något att tillföra. Mitt svar är ja. Diagrammet som visar andelen arbetsför befolkning i relation tll beroende befolkning (dependents) visar potentialen för ekonomisk tillväxt. Befolkningens åldersstruktur har en avgörande betydelse för den ekonomiska tillväxten. I internationell forskning brukar man tala om ”the demographic divdend” (http://www.rand.org/pubs/monograph_reports/2007/MR1274.pdf
   Min poäng är att Europa just nu har en stor potential för ekonomisk tillväxt men att denna potential slarvas bort med en felaktig ekonomisk politik. Frågan om pensionsåldern är central när vi går mot ett åldrande samhälle, men ett långt större problem än pensionsvillkoren är det faktum att Europa sedan decennier tillbaka inte förmår sysselsätta den befolkning som är i arbetsför ålder.

 8. Janne, hur snackar du egentligen? Kinesiska löner och arbetsvillkor? Är du ens demokrat? Spelmissbrukande banker som tradar vinster i värdepapperiserade luftprodukter på börsen med skattebetalarnas pengar istället för att jobba – de ska få tusentals skattemiljarder gratis när deras casinopysslande konkar, så att de slipper bära sina egna förluster på låtsasekonomin, men människor som arbetar ska ha 80 timmars arbetsvecka till slavlön. Vilket mörker att lyssna till dig. Anledningen till att arbetsvillkoren ser ut som de gör – i både öst och väst beror på casinoekonomin, dvs jobblös (låtsas)tillväx och kapitalackumulation som i själva verket utgörs av ett uppblåst luftslott. När det spricker då blir det tydligt, att det varit tomt hela tiden. För förtydligande – se PBS-dokumentären Wall Street, Power and Money http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/money-power-wall-street/

  • Janne

   Förnekar du att vi blir utkonkurrerade av kineserna om de kan utföra samma jobb till en lägre kostnad? Naturligtvis måste vi anpassa oss.

   Sen vet jag inte vad det är för svammel om banker, casinon och demokrati:) kan man gissa att du hade tagit ett par järn när du skrev detta..

   • M. E.

    ”Förnekar du att vi blir utkonkurrerade av kineserna om de kan utföra samma jobb till en lägre kostnad?”

    Det beror alldeles på vad man gör på nationell nivå. Man kan till exempel göra som i Argentina där företag som avskedar eller stänger ner i onödan kan tas över av arbetarna och kollektiviseras.

    Sedan kan man även se till (som USA gör) att utlandssvenskar skattar skatteskillnaden till Sverige ifall skatten i utlandet är lägre än i hemlandet.

    Det finns flera olika sätt att se till att demokratin levandegörs och att kapitalet inte ska hålla hela nationer som gissel.

   • Kakan

    Janne, leta upp statistik för förhållandet mellan vinst och lön i Sverige. Vinstandelen har ökat stadigt sedan 70-talet, så visst finns det stort utrymme för höga löner. Samtidigt ökar lönerna i Kina. Snabbt. Lägg därtill valutaeffekterna av deras syntetiskt svaga valuta, som förr eller senare lär stärkas. Att i ett sånt läge buda under de kinesiska arbetarna är idiotiskt. Dels slår man undan fötterna för kineserna i deras kamp om rättvis löner, dels försvagar vi vår egen marknad (och deras exportmarknad.) Nej, facken måste stå på sig, både här och i Kina.

   • Janne

    Kakan, du måste tänka ett steg längre. Vart tar vinsterna sedan vägen? Vi kan börja med skatten, 26,3% av vinsten betalas in till staten. Ytterst få bolag betalar ut mer än 30% av vinsten som utdelning till aktieägarna. Resten investeras i verksamheten. Av det som betalas ut till aktieägarna betalas mellan 20-30% in till staten i skatt, resten används förmodligen till största del genom att investera i nya och gamla bolag på börsen, vilket ger nya företag och nya jobb. Men en del går säkert till att renovera fastigheter eller till konsumtion, på vilket man betalar 25% i moms. Jag menar att ökade vinster är minst lika bra för Sverige som ökade löner. S tjatar om investeringar, men det är ju precis det som företagen gör med vinsterna! Det kan ju inte spela någon roll VEM som investerar, det viktiga är att någon gör det. Ju mer ett företag går med vinst, desto mer sugna är ju ägarna på att investera mer i verksamheten! Lyft blicken och tänk igenom hela kretsloppet.

 9. Olof Johansson-Stenman

  Jag håller med dig Lena om att det var ett stort misstag att införa Euron, och också, tror jag, om att vi på något sätt måste försöka avveckla valutaunionen, i alla fall såsom den ser ut idag, under någorlunda ordnade former.

  Vad som är betydligt svårare är hur detta skall gå till. Vore intressant att höra om du har några åsikter eller tankar om detta?

 10. Olof Johansson-Stenman

  För övrigt så tycker jag ju återigen att Riksbanken borde sänka räntan. Vi ligger hela tiden i underkant av den inflationstakt som skall vara väglednande, och dessutom skall ju Riksbanken nu för tiden i viss mån även ta hänsyn till arbetslösheten, och även detta talar ju för en lägre ränta. Heder åt Svensson och Ekholm som förespråkade en sänkning med en halv procentenhet, även om de ju som vanligt röstades ned.

  • Janne

   Jag håller med dig Olof, Riksbanken gör inte sitt jobb. Problemet för Ingves är dock den höga skuldsättningen hos hushållen. Detta skulle avhjälpas om Anders Borg och Herr Norman inför amorteringskrav på säg 1% av det ursprungliga lånebeloppet för privatpersoner, då skulle nog Ingves kunna sänka räntan ytterligare och företagens investeringar skulle stimuleras – utan att skuldsättningen hos hushållen exploderade i våra ansikten.

 11. Olof Johansson-Stenman

  Jag tror amorteringskrav i praktiken är svåra att införa. Man kan ju t ex belåna sitt hus för att renovera det, och det torda vara enkelt att kringå detta krav genom att från början låna lite extra och sedan amortera. Dessutom verkar ju de tidigare svenska finanskriserna ha mycket lite att göra med svenska hushålls skuldsättning. Bankernas reavinstförluster har väl nästan helt bestått av företag som inte fixat betalningarna.

  Noterar att Magdalena Andersson i almedalen kritiserar Riksbanken för att den inte fixat inflationstakten utan legat för högt med räntan under lång tid, bra Magdalena!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s