Försvara föräldrars rätt till sitt jobb!

Karin Kock; en av de kvinnor som en gång drev kampen för gifta och gravida kvinnors rätt till arbete.

Karin Kock; en av de kvinnor som en gång drev kampen för gifta och gravida kvinnors rätt till arbete.

Det är snart 75 år sedan som Sveriges riksdag beslutade att gravida och gifta kvinnor har rätt att behålla sitt jobb. Barnafödande är inte något skäl till uppsägning.

Ändå måste kampen för denna självklara rättighet fortsätta!

Hotell- och restaurangfacket meddelar idag att man går till Arbetsdomstolen och begär skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd. Deras medlem Anna Olsson har fått nej till att komma tillbaka till jobbet på Farmors bageri i Svedala efter sin föräldraledighet, trots anställningsbevis (DN,  HRF).

Rätten för föräldralediga att komma tillbaka till jobbet är en viktig fråga, inte minst i ljuset av de allt tuffare förhållandena på svensk arbetsmarknad. Många unga kvinnor har inte ens hunnit få ett fast jobb, innan de blir mammor. När de, som faktiskt har en fast anställning också nekas social trygghet – då har det sannerligen gått för långt.

Trygghet för föräldrar är också en viktig fråga för alla de unga män, som står inför valet att bryta traditioner och ta ut sin pappaledighet. Forskning visar att det kan vara ännu svårare för män än för kvinnor att bli accepterade i sin roll som både förvärvsarbetande och förälder.

Ett bra samhälle är ett samhälle som inte bara erbjuder jobb åt alla, utan som också gör det möjligt för alla som vill att bli föräldrar.

8 kommentarer

Under Jämställdhet

8 svar till “Försvara föräldrars rätt till sitt jobb!

 1. Försvara företagares rätt att inte tvingas ha anställda för evigt istället. Ett hyreskontrakt (ett anställningsavtal exempelvis) måste kunna sägas upp av bägge parter!

  Det är helt sjukt att en ny ägare till ett litet bageri ska vara tvingad att kicka ut en anställd som hon trivs med för att någon – för ägaren okänd – dyker upp från lång föräldraledighet och studieledighet och kräver att få jobba där igen!

  Glöm inte att en påhittad socialistisk ”rätt” är någon annans tvång. Upp till kamp!

 2. Håkan

  Föräldraledighet, plus ledighet för studier. Hur länge var hon borta? Mycket hinner hända på kort tid i företag i dessa turbulenta tider. Nu hade företaget till och med hunnit byta ägare. Var är arbetsgivarperspektivet Lena?
  Det är dags att börja inse att den som är anställd är anställd för företagets skull. Företaget finns inte där för den anställdes skull.
  Hur länge är lämplig tid att frånvara från sin arbetsplats, och utan vidare kunna räkna kallt med att behovet av ens tjänster inte förändrats, till dess man vill komma tillbaka tycker du?

  Att folk får sluta på sina jobb är väl inget nytt? I juni varslades 5175 personer om uppsägning. Gör föräldraledighet och studieledighet att man blir immun mot uppsägningar?

 3. b.olle.nilsson@gmail.com

  Bra Lena!
  Olle N

 4. Det blir allt vanligare att ni inom S refererar till S profiler från förr i tiden. Denna dam gjorde säkert bra insatser och jag är inte nån generell kritiker av just ditt parti. Men jag kan konstatera att det pågår en retroperiod just nu på tex s-bloggar och frågan är om det kan vara en Löfven-effekt internt? En sak är väldigt säker. Det är ingen bra strategi om man skall vinna val!

  • lenasommestad

   Som historiker hör jag nog till dem som alltid har förhållit mig till historien – men som en av många strategier att se framåt. Som chef för Institutet för Framtidsstudier i slutet på 1990-talet såg jag hur brist på historiskt medvetande skapade en okunnig och perspektivlös framtidsdebatt. Hur vinner vi val? Ja framförallt genom att veta var vi står och vad vi vill. Om vi inte har en klar kompass är valvinster inte mycket värda (åtminstone inte för oss som är i politiker därför att vi har en önskan att bidra till samhällsbygget).

 5. Lassalle

  ”Hotell-och restaurangfacket meddelar idag att man går till arbetsdomstolen och begär skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd”.
  I mina öron så låter det ganska så ”pinfärskt”.Att politiskt arbete också måste ha med den historiska dimensionen är väl närmast en självklarhet.
  Vi har alla i färskt minne Moderaternas förhållande till sin historia (läs Historieförfalskning).Vad som aves med ”Löfven-effekt” härvidlag ter sig en smula obegripligt.

 6. J

  Här är bra citat ur Sydsvenskan som först uppmärksammade detta.

  1.
  ”Efter 22 månaders arbetsuppehåll, för studier och två föräldraledigheter, tänkte Anna Olsson återgå till bageriet i Svedala. Medan hon var borta hade bageriet bytt ägare. ”

  2.
  ”Den förra arbetsgivaren hävdade att Anna Olsson inte hade en giltig anställning och den nya att han därmed inte hade plats för henne.”

  3.
  ”den här typen av fall är vanliga, inte minst inom restaurangbranschen.
  – Där finns många småföretagare som säljer sin verksamhet från en dag till en annan, säger .. (den fackliga ombudsmannen).”

  För en nybliven riksdagsledamot kunde det ju vara lämpligt att ta upp frågan om skärpt lagstiftning i de här frågorna.
  1.Den som har den här typen av längre lagstadgad ledighet borde vara skyldig att ha någon slags regelbunden kontakt med arbetsgivaren under ledigheten.
  2.Arbetsgivare som anställer någon skall vara tvungen att till lämplig registermyndighet (skatteverket?) lämna in ett av bägge parter undertecknat dokument om formen av anställning.
  3.Kraven bör ställas särskilt på småföretagare som ofta ser företaget som sin helt privata angelägenhet att vid överlåtelse eller annan sådan förändring att som överlåtare respektive ny ägare omgående informera samtliga anställda, även de som inte är i tjänst eller har har någon annan form av ledighet, om det nya arbetsgivaransvaret.

  Så vi har förväntningar på Lena Sommestad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s