Tre skäl att underkänna regeringens jämställdhetspolitik

Idag skriver jag i Göteborgsposten om regeringens bakslag i jämställdhetspolitiken.

Jag pekar på tre skäl att underkänna regeringens jämställdhetspolitik.

För det första: Jobbskatteavdraget har inte bidragit till att förbättra kvinnors position på arbetsmarknaden utan tvärtom skapat en relativ försämring. Jobbskatteavdraget gynnar män.

För det andra:  Regeringen konstaterar i din egen analys att det rut-avdrag, som skulle göra det möjligt för kvinnor att jobba mer, knappast löser problemet med kvinnors arbetsutbud. Kvinnor arbetar ofta i branscher med många deltidstjänster. Där kan de inte alltid arbeta mer, även om de skulle vilja. Dessutom har många kvinnor ett så stort omsorgsansvar att de har svårt att gå upp i arbetstid.

För det tredje: Jämställdhetsbonusen har lyfts fram som ett incitament till att dela föräldraledighetsdagarna mer jämnt. Men i jämställdhetsbilagan noterar regeringen att ”jämställdhetsbonusen än så länge inte tycks ha haft någon effekt”. I stället är det ”de reserverade så kallade mamma- och pappamånaderna som […] har bidragit till ett jämnare uttag”.

Socialdemokraterna har alla skäl att lyfta jämställdhetspolitiken i valrörelsen 2014! Vi måste utmana den borgerliga politik som nu år får år försvagar kvinnors ställning i det svenska samhället.

Lämna en kommentar

Under Jämställdhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s