Ge kvinnors rättigheter prioritet i utrikespolitiken!

bild. Kvinna till kvinnaAnna Laestadius Larsson skriver idag klokt om kvinnors rättigher i SvD, Kvinnors rättigheter alltid sekundärt. Hon påminner om hur utrikesminister Carl Bildt för ett par veckor sedan var i Egypten för att tillsammans med EU:s utrikesminister Catherine Ashton tala med president Mursi om ett stödprogram värt 5 miljarder euro. Människorättsorganisationer utestängdes från besöket. Veckan därefter, noterar Laestadius Larsson, gjorde sig Mursi närmast enväldig.

Samtidigt som Bildt var i Kairo fick Sverige besök av kvinnliga politiker och människorättsaktivister från Libyen, Tunisien och Egypten. Under besöket, som arrangerades av Kvinna till Kvinna, besökte de bl.a. riksdagen (se bilden). Deras budskap var entydigt: Kvinnors rättigheter måste ovillkorligt lyftas i all kommunikation med de nya regimerna i Nordafrika! Ställ krav!

Utvecklingen i flera länder i Nordafrika går nu åt helt fel håll. Laestadius Larsson citerar aktivisten Fatemah Khafagy från Egypten, som vid besöket i Sverige berättade om hur arbetet med en ny konstitution, som skulle bli ett genombrott för egyptisk demokrati, nu hotar kvinnors ställning:

Kommittén som tillsattes för att skriva den nya egyptiska grundlagen bestod – många har avgått i protest – av hundra personer, majoriteten islamister, varav bara sex kvinnor. Utkast visar att konstitutionen kommer att öppna upp för sharialagar som i praktiken kan innebära att flickor tillåts giftas bort vid tolv års ålder, att könsstympning återigen legaliseras och att kvinnor marginaliseras ännu mer.

Utvecklingen i Nordafrika är ett av många exempel på hur kampen för kvinnors rättigheter nu möter ökat motstånd i världen.

I detta läge är det synnerligen angeläget att kvinnors rättigheter får en högre prioritet i svensk utrikespolitik. Frågan måste lyftas och regeringen måste våga ta strid! Tyvärr är detta inte vad vi ser hos regeringen Reinfeldt.

I förra veckan gav den svenska regeringen klartecken till en ny kommissionär för hälsofrågor, Tonio Borg, trots att denne aktivt motarbetar kvinnors mest grundläggande reproduktiva rättigheter. Jag skrev om detta i en blogg, Ta strid för kvinnors rättigheter, Birgitta Ohlsson!

Jag är glad att såväl socialdemokrater i EU-parlamentet som svenska socialdemokrater i Riksdagen, i strid med regeringens ställningstagande, sa nej till Tonio Borg som kommissionär.

Marie Granlund (S) i EU-nämnden konstaterade att Sverige normalt respekterar varje medlemslands rätt att själv välja vilken kommissionär som man vill ska ingå i EU-kommissionen. Det måste emellertid finnas gränser för denna frihet.

Tonio Borg har nu ansvar för den viktiga folkhälsoportföljen, samtidigt som han tar avstånd från kvinnors grundläggande reproduktiva rättigheter. Det är inte acceptabelt. Det finns tillfällen när försvaret av kvinnors rättigheter måste ges prioritet!

5 kommentarer

Under Uncategorized

5 svar till “Ge kvinnors rättigheter prioritet i utrikespolitiken!

 1. Du menar inte att du ställer upp på den s.k. humanitära imperialismen?

  När det gäller EU-kommissionärer håller jag nog med dig, de har ju makt även över oss. Men vad har den svenska regeringen för rätt att lägga sig i vilken politik som förs i Egypten?

  Den humanitära imperialismen har fört med sig en förfärlig massa elände, i t.ex. Irak och Afghanistan. För övrigt var det legitimeringen för det brittiska imperiets tillväxt på 1800-talet också – i propagandan handlade det alltid om att bestraffa diverse tyranner som åsidosatte vanligt folks rättigheter.

  Principen att en regering bara är ansvarig inför sitt eget folk (sålänge den inte angriper andra) är värdefull och bör upprätthållas. Den är inte perfekt, men alternativet är värre.

  • lenasommestad

   Nej Jan, detta inlägg är inte något försvar för ‘humanitär imperialism’, om du med detta menar intervention med humanitära motiv.
   Vad jag talar om är Sveriges roll i en internationell debatt. Idag kraftsamlar konservativa regeringar från Malta till Iran i en internationell offensiv för att försvaga bl.a. FN:s arbete för kvinnors rättigheter. I den situationen vill jag se en mer aktiv argumentation. Jag vill också se samarbete med alla de folkrörelser som strider för kvinnors rättigheter, från fackföreningar till progressiva politiska partier och kvinnoorganisationer.

   • Det är en strävan som jag helt kan sympatisera med.
    Däremot inte att svenska staten använder maktspråk mot andra länder för brister i deras interna politik.

 2. olle ljungbeck

  Varför inte också prioritera förtrycket mot invandrarkvinnor från deras egna landsmän? Varför denna feghet och låtsas humanitet mot invandrare i andra sammanhang?
  Olle Ljungbeck, Gävle

 3. Olof Johansson-Stenman

  Jag håller helt med dig Lena!

  Och jag tycker f ö också att det är helt självklart att svenska politiker skall kunna ha synpunkter på hur andra länders politik (ofta utformade av män) förtrycker kvinnor, i t ex Saudiarabien och andra länder. Och jag tycker f ö också att man i biståndssammanhang mycket väl kan försöka sätta tryck på olika staters politik i jämställdhetsfrågor såväl som andra frågor om mänskliga rättigheter (även om det självfallet även kan finnas baksidor med sådant villkorande, varför det så klart inte kan ses som en universalmedicin).

  Rädslan för att bli kallad ett självgott värlssamvete eller kulturimperialist bör inte få tysta Sveriges röst internationellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s