Stärk kvinnoperspektivet i försvarspolitiken!

Idag skriver jag i Göteborgsposten om vikten av att stärka kvinnors makt i frågor om fred och säkerhet, tillsammans med Gabriel Wikström och Mattias Krisenson, SSU och Maj-Britt Theorin, tidigare nedrustningsambassadör och ordförande för Operation 1325.

Just nu pågår Folk och Försvar i Sälen, men utan att de viktiga frågorna om kvinnors makt och rättigheter i militära konflikter finns på agendan. Vi kräver att regeringen presenterar en ny handlingsplan för resolution 1325, den FN-resolution som reglerar kvinnors rätt att delta i fredsprocesser.

Mer om Operation 1325  hittar du här.

Som S-kvinna med fokus på nedrustning ser jag resolution 1325 som en viktig del i en långsiktig strategi för att stärka freden i världen. Det gläder mig att stödet för resolution 1325 är brett. Samtidigt är det viktigt att frågan om kvinnors roll i frågor om fred och säkerhet inte glider över till att handla om jämställdhet i försvarsmakten. Det är en annan fråga. Jag blir beklämd när jag ser hur försvarsminister Karin Enström på en konferens om resolution 1325 håller ett tal, som landar i frågan om kvinnlig rekrytering till försvarsmakten och vikten av att anpassa vapen till kvinnors behov.

Låt oss hålla fokus på att skapa fred, inte på att lyckas bäst i krig.

 

Skärmavbild 2013-01-16 kl. 08.05.47

1 kommentar

Under Jämställdhet

Ett svar till “Stärk kvinnoperspektivet i försvarspolitiken!

  1. Ping: Högerns tomma tunnor skramlar illa i välfärdsdebatten! | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s