Idag skriver jag i Svenska Dagbladet om Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm och hennes chans att göra skillnad i svensk politik, ”Vi bör kunna arbeta över blockgränsen”.
Jag hävdar att Arnholms verkliga chans att bryta dödläget i svensk jämställdhetspolitik handlar om föräldraförsäkringen. Idag finns ett starkt stöd för en mer individualiserad föräldraförsäkringen såväl inom fackföreningsrörelsen som bland partier och politiska kvinnoförbund. Hittills har dock Nyamko Sabuni kategoriskt hållit fast vid en jämställdhetsbonus, som har visat sig sakna effekt.
Maria Arnholm själv förklarar att hon vill rikta ljuset mot kvinnolönerna. Här har hon också chans att göra skillnad. Alliansen har kraftigt försvagat det idag viktigaste instrumentet för att säkerställa jämställda löner, krav på lönekartläggning. Före alliansens makttillträde var kravet att lönekartläggningar skulle göras varje år i alla företag med tio anställda eller fler. Alliansregeringen beslutade att det skulle räcka med en kartläggning vart tredje år, i företag med 25 anställda eller fler. Förändringen har kritiserats hårt från fackliga företrädare.
Arnholm har också en ambition att arbeta med våld mot kvinnor. Detta är ett område där även Nyamko Sabuni hade ambitioner och förslag. Men mycket återstår att göra. Viktigast idag är att landets kvinnojourer får en mer långsiktig och förutsägbar finansiering. Maria Arnholm bör också ta till orda i den bostadspolitiska diskussionen. Utan bostäder att flytta till kan kvinnor inte bryta upp ur destruktiva förhållanden och Kvinnojourerna kan inte slussa ut kvinnor i eget boende, för att lämna plats för andra kvinnor i behov av stöd.
När jag tillträde min post som ordförande för S-kvinnor, hösten 2011, påminde jag Nyamko Sabuni om hur dagens liberaler sviker sin historia som socialliberalt och feministiskt parti (Göteborgsposten: Dagens folkpartister saknar socialt patos med repliken Fp driver politik för ökad ojämlikhet). Det är min starka förhoppning att Maria Arnholm kan bidra till att socialt och feministiskt engagemang återigen kan få en plats i Folkpartiet Liberalerna. Det behövs en ideologisk motvikt till de Nya Moderaternas inhumana ekonomiska doktriner.
Mer skrivet: Ministerskiftet bra för debatten, För många i laget, m fl. Läs också Ylva Johansson, Anna Hedh och Olle Ludvigsson om Sabunis förslag om styrelsekvotering, Sabunis initiativ steg i rätt riktning.
Jämställdhet borde inkludera frågor som tex att dubbelt så många män än kvinnor tar livet av sig och att män lever flera år mindre i genomsnittlig livslängd.
Absolut. Jämställdhet handlar om både kvinnors och mäns livsvillkor. Det faktum att män i högre grad än kvinnor kan försumma sociala relationer och familj till förmån för jobbet och lever mer riskfyllda liv på andra sätt bidrar till de olikheter mellan kvinnor och män som du pekar på. Det är ytterligare ett skäl till att granska och diskutera de olika roller och livsstilar som såväl män som kvinnor kan drivas in i som ett resultat av ett samhälle med starka strukturer och normer knutna till kön.
För att inte tala om könsstympning av pojkar. Det borde väl vara en oändligt mycket mer akut fråga för ledaren för Sveriges största partis jämställdhetsorganisation än att könen prioriterar olika (säkert delvis på grund av förväntningar) när det gäller hushållsarbete-lönearbete. Hur kan staten godta att pojkar får könsorganen förstörda av religiösa skäl när samma handling mot flickor leder till hårda straff (till och med när de utförs i ett annat land)? S-kvinnor arbetar väl för ett förbud, förmodar jag?
Suck, ännu en som försöker läxa upp feminister vad de bör och inte bör jobba för. Du engagerar dig även utanför kommentarfälten och arbetar för ett förbud antar jag?
Själv är jag emot omskärelse på icke-myndiga pojkar, när inga medicinska skäl föreligger. Men ändå, att du tycker att skära bort ett hudveck (förhuden) är ”samma sak” som att skära av hela klitoris, inre blygdläppar, och (i värsta fall) sy ihop de yttre är lite skrämmande.
Ännu en som tror att faraonisk omskärelse är vanligt, det om något är skrämmande. Undrar just vilken grupp av människor som spritt den myten. Vad gäller de flesta andra typer så är de jämförbara. Förutom prickning, alltså att man närmast symboliskt tar en droppe blod och som enligt lag kan ge upp till fyra års fängelse, vilket naturligtvis är tusentals gånger mindre allvarligt än den lagliga omskärelsen av pojkar. (Faraonisk omskärelse är nog att betrakta som ett grovt brott, vilket ger 2-10 års fängelse – alltså i extremaste fall lika mycket som ett mord kan ge.)
Sommestad får naturligtvis jobba med vilka frågor hon vill, det är inte olagligt att vilja ha lagar som diskriminerar till kvinnors och flickors fördel. Med tanke på att det finns personer som vill diskriminera åt andra hållet är det kanske rentav bra, det skapar någon sorts balans där de som vill ha jämlikhet hamnar i mitten.
@William: Öh, va? Har inte sagt att faraonisk är vanlig så du behöver inte känna dig rädd. Typ 1a är jämförbar med manlig omskärelse. Typ 1b, och alla former av Typ 2 är det inte.