Vapenexport ur kvinnoperspektiv. Vilken roll vill Sverige spela i världen?

Skärmavbild 2013-02-02 kl. 17.22.06Idag har jag deltagit i en spännande diskussion om svensk vapenexport (Export av krigsmateriel – viktig eller farlig? med rapport i Dalanytt). Socialdemokraternas partidistrikt i Dalarna hade bjudit in mig tillsammans med Peter Hultqvist, Gunnar Lassinanti,  K G Hammar och Jens Orback. Jag lärde mig mycket om såväl svensk försvarspolitik som den svenska vapenexportens historia och det fredsarbete som bedrivs inom Göteborgsinitiativet och Palmecentret.

Själv talade jag om fredsfrågan som kvinnofråga. Hur hänger fredsfrågan och kvinnofrågan ihop,  och hur driver vi feministisk fredspolitik i världen idag?

Jag talade också om vikten av att överbrygga klyftan mellan den realpolitiska verklighet, som jag och andra politiker möter i regering och riksdag,  och  den etiskt baserade, långsiktiga och visionära diskussion om icke-våldets principer som bär fredsrörelsen och kvinnorörelsen. Fredspolitiken har i alla tider mött motstånd. Dess företrädare har blivit marginaliserade och ifrågasatta. Inte minst därför behöver det socialdemokratiska partiet idag S-kvinnor och övriga sidoorganisationer, som driver frågan om fred och nedrustning framåt, bl.a. genom krav på att vapenexporten förbjuds.

Kan inte Sverige exportera fred och frihet till världen, istället för vapen? undrade en partikamrat i publiken, med kurdisk bakgrund. Han framhöll sin egen resa, från tron på vapnens makt till tron på ett annat slags konfliktlösning. Hur förändrar vi partiets politik i dessa frågor!?

Just detta är detta är också min önskan; att Sverige ska välja att spela en annan roll i världen. Sverige är idag världens största vapenexportör per capita. De står i strid med vår egen utrikespolitik, vår politik för global utveckling. Socialdemokraterna vinner valet och visar att vi kan göra skillnad i fredsfrågan. Låt oss göra det nya ”Framtidspartiet” till ett fredsparti!

Till sist skisserade jag några vägar framåt för en en socialdemokratisk säkerhetspolitik, som på ett bättre sätt än idag skulle kunna inbegripa också fredsrörelsens krav och bärande värderingar. Dessa punkter, som ska ses som  ettunderlag för fortsatt diskussion (och alltså inte uttrycker S-kvinnors officiella ståndpunkt) sammanfattas i bilden nedan:

Skärmavbild 2013-02-06 kl. 13.22.31

10 kommentarer

Under Fred och säkerhet

10 svar till “Vapenexport ur kvinnoperspektiv. Vilken roll vill Sverige spela i världen?

 1. Herman Holm

  Vapenexporten är väl den fråga som har störst etisk tyngd. Svenska arbetstillfällen kontra det lidande som dessa vapen ställer till. Skillnader mellan uppfattning i denna fråga mellan Karlskogabor och de som inte är direkt beroende. Mellan män och kvinnor som grupp betraktad. Jag hoppas också att det är en skillnad mellan den generation jag tillhör som övre medelålder och de som är yngre.
  Att de unga, kanske tillsammans med kvinnorna och de som inte bor i Karlskoga kommer att stoppa svensk vapenexport.
  /Herman Holm

  • lenasommestad

   Du har rätt. Detta är en fråga med stor etisk tyngd, och självklart är det ingen slump att K G Hammar hör till dem som mest intensivt har engagerat sig i denna fråga. Vapenexporten är som en cancersvulst i ett samhälle, som säger sig stå för global solidaritet och alla människors lika värde.
   Men också vi som är politiken borde reagera hårdare. Jens Orback påpekade igår att vapenxporten står helt i strid med den utrikespolitik som vi alla säger oss vilja föra, en politik för global utveckling (PGU). Enligt PGU ska politikområdena i utrikespolitiken vara samstämmiga. Så är det inte när vi stöder en vapenexport som undergräver det arbete för fred och utveckling som vi samtidigt bedriver. Ett exempel är Burma, ett land som står i fokus för svenskt demokratistöd och där man nyligen fanns svenska vapen som användes i gerillakrigföring.

 2. Tack Lena för inlägget och ditt engagemang för fred och rättvisa. För den som är mer intresserad av Göteborgsprocessen som är det internationella nätverk mot vapenhandel som KG Hammar leder så följ den här länken: http://www.gothenburgprocess.org/

 3. Ingrid Rasmussen

  Duktiga och ingenjörer i vapenindustrin kan säkert bli lika duktiga att uveckla och tillverka t.ex. handicaphjälpmedel. Klimat industrin behöver skickliga medarbetare .

 4. Ping: Riskkapitalister och svensk välfärd – var ska sleven vara om inte i grytan? | LO Bloggen

 5. Lennart Emilsson

  Instämmer i ett stort, tack för ditt inlägg och engagemang. Jag hoppas du orkar hålla din glöd vid liv, du är ett ljus i det mörker som jag tycker omger oss som tycker att krig, vapen och våld i samhället skall motarbetas med alla fredliga medel.
  Det finns inget som rättfärdigar krig. Vad krig ställer till med ser vi ju dagligen i TV och övrig media. Flyktinglägren är överfulla och människors liv slås i spillror. Det finns inget som är sämre än krig. Konflikter måste gå att lösa på annat sätt bara viljan finns och att människan lär sig tygla sitt maktbegär och girighet..
  Om jag inte fattat fel så har Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga bestämt att köpa 60 nya uppgraderade JAS-plan till en kostnad av 150 miljarder. De kan åka längre och kan ta med större och fler bomber. Plan som vi egentligen inte behöver för att försvara Sverige, utan är till för att hjälpa Nato eller FN i deras krig i fjärran länder och att göda vapenindustrin. Familjen Wallenberg m fl tackar och tar emot.
  Den svenska värnplikten slopades utan några större diskussioner. Socialdemokraterna stod troligen bakom det också. En värnpliktsarmé trodde jag var en av hörnstolparna i ett demokratiskt land, ett land med folkstyre. Vi borde naturligtvis ha haft en folkomröstning eller så borde vi fått reda på innan valet vad som var på gång. Jag skulle ha röstat annorlunda. Vi ska kanske nöja oss med att få rösta om vilken låt som skall med till nästa Eurovisionsschlager festival, det är väl den nivå på förtroende som de svenska politikerna vågar ge oss.
  Den allmänna värnplikten var ett försvar som verkligen var till för att försvara Sverige. Vår käre ÖB har rätt när han säger att vi inte kan stå emot ett angrepp mer än en vecka, med den insatsstyrka som vi nu har. Det tror jag inte heller är syftet, utan syftet är att kunna skicka dessa välutbildade krigare till fjärran länder, för att förse Nato med ökad kapacitet.
  Istället för allmän värnplikt borde vi införa en allmän civilförsvarsplikt för alla, utan inblandning av vapen. Något annat försvar behövs inte i ett Neutralt land. Näst stora spöke som hota bakom hörnet är NATO medlemskap… Aldrig, säger jag !!
  Tror du verkligen att du kan göra om Socialdemokraterna till “Framtidspartiet” för fred, när du ser vad dom hjälpt borgarna att genomföra ? Du är den verkliga optimisten, jag önskar dig verkligen lycka till. Du har en stor uppgift framför dig, när du skall vända den stor S-skutan minst 180 grader åt vänster.
  När det gäller jobben i Karlskoga, så har det lagts ner stora industrier tidigare, varvsindustrin, textilindustrin, mfl. Jag tror nog Karlskoga skulle överleva. Dessa jobb är ju inte bara helt onödiga utan också, om slutprodukten kommer till användning, destruktiva för människorna. Dessa jobb är en kostnad för världen på alla sätt.
  Man måste kunna stödja andra länder och folk med annat än vapen och militär. Exportera istället utbildning, sjukvård och omsorg. Där behövs både utrustning och människor.
  Med risk för att bli tjatig så vill jag upprepa vad jag har skrivit tidigare att jag tror att det behövs ett nytt politiskt parti med nedrustning och antivåld på sitt program. Det finns ju partier för miljön, mot invandring, mot EU, m fl. Det borde finnas ett parti för oss som ogillar krig, vapen och våld i alla sammanhang. Det skulle säkerligen engagera både unga och gamla.
  Namnet kunde vara Framtidspartiet – för fred rättvisa och solidaritet.
  —- Jag drömde om en jätte sal där statsman satt på rad.
  Så skrev dom på ett konvolut och reste sig och sa:
  Det finns inga soldater mer det finns inga gevär
  och ingen känner längre till ordet militär. —–
  Vi får hoppas att det kan bli lite mer än bara en vacker dröm, eller hur ?

 6. I denna hårda tid när svensk vapenexport slår nya rekord känns det uppmuntrande att en tung politiker framhåller hur viktig en fredlig utrikes- och säkerhetspolitik är i motsats till den nuvarande där Sverige ställer upp på NATO och USA:s sida för att med vapen lösa konflikter.

 7. Ping: S-kongressen behöver vara tydlig om stopp för vapenexport till diktaturer « Valbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s