Skärp kraven på lönekartläggning!

Skärmavbild 2013-02-27 kl. 08.54.40Företag har blivit allt sämre på att genomföra lönekartläggningar. Det rapporterar Dagens Industri, som refererar en ny undersökning från fackförbundet Unionen (Företag struntar i lönekartläggning). Under 2008 hade mer än hälften av arbetsplatserna årliga lönekartläggningar. Idag är det knappt en av tre arbetsplatser som genomför lönekartläggningar varje år.

Regeringen valde att år 2008 ändra Diskrimineringslagen så att företag inte längre behöver göra lönekartläggningar mer än vart tredje år.  Samtidigt begränsades kravet på lönekartläggning till arbetsplatser med 25 anställda eller fler (mot tidigare tio anställda eller fler).

Resultatet har alltså inte låtit vänta på sig. Så här sammanfattar Unionen läget:

Andelen årliga lönekartläggningar minskar för varje år sedan ändringarna i diskrimineringslagstiftningen… Lagändringen har alltså fått effekten att arbetsgivarna inte frivilligt åtar sig att fortsätta med de årliga lönekartläggningarna, trots att kartläggning är ett mycket effektivt verktyg för att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader samt att Diskrimineringsombudsmannen rekommen-derar att de genomförs årligen.

Jag hoppas att nyheten leder till eftertanke hos vår nya jämställdhetsminister, Maria Arnholm. I Svenska Dagbladet i lördags uppmanade jag Maria Arnholm och hennes kollega Erik Ullenhag att åter skärpa regelverket för lönekartläggningar (Stark opinion för skärpta regler om lönekartläggning). Maria Arnholm och Erik Ullenhag ser båda behovet av bättre lönekartläggning, men är inte beredda att ändra alliansens försämrade lagstiftning (Lönekartläggningen måste fungera bättre).

Mer om Unionens rapport här.

6 kommentarer

Under Jämställdhet

6 svar till “Skärp kraven på lönekartläggning!

 1. För att svära lite grand i kyrkan, så är det 1-2% skillnad, genetiskt sett, mellan män och kvinnor. Det är lika stor genetisk skillnad som mellan en kvinna och en honchimpans, eller mellan en man och en hanchimpans.
  Så hur mycket ”familje”-politik, eller anti-traditionell-familje-politk som man applicerar så kommer ändå inte 500 miljoner år av tvåkönade varelser eller 2 miljoner år som jägare och samlare raderas ut.
  Däremot, vilket gläder mig mycket, ifall man jämför män och kvinnor som gör samma livsval så finns det i stort sett inte några skillnader i lön mellan könen. Thomas Sowell, Economic Facts and Fallacies, rekommenderas å det varmaste. Här intervjuas han om detta:

  Fast biologi och naturvetenskap i allmänhet är väl förbjudna ämnen… Skratta åt kreationister i USA går tydligen bra, men de kulturella kreationister som inbillar sig att evolutionsteorin slutar vid halsen, de är tydligen fridlysta.

 2. V

  (s) skapade västvärldens mest könssegregerade arbetsmarknad
  på 70- och 80-talen. Vad gör (s) åt de låga kvinnolönerna i off.
  sektor? Där behövs ingen omväg runt en lönekartläggning.

  • lenasommestad

   Ja, Sverige har en könssegregerad arbetsmarknad. Men Socialdemokraterna skapade under 1970- och 1980-talen också en arbetsmarknad med en sällsynt hög andel förvärvsarbetande kvinnor i ett samhälle, där kvinnor – till skillnad från i stort sett alla andra länder i världen – har samma medborgerliga rättigheter och skyldigheter som män. Den svenska arbetsmarknaden bygger inte på att män ska försörja kvinnor utan på att alla medborgare försörjer sig själva.
   De låga kvinnolönerna i offentlig sektor har bivit ett allt större problem, i takt med att borgerliga politiker sänker skatterna och attackerar den offentliga sektorn. Offentlig sektor behöver inte vara en eftersläntrare i fråga om löner och arbetsvillkor, och så var det inte heller så länge vi i Sverige värnade om att betala för välfärden och kvinnors jobb.
   Lönerna i offentlig sektor höjs genom att vi lägger mer av våra gemensamma resurser på offentlig konsumtion och mindre på privat. Den offentliga andelen av vår konsumtion har minskat stadigt under senare år, samtidigt som de högsta inkomsterna i privat sektor – varav de flesta tillfaller män – ständigt stiger.
   Privatisering av offentlig sektor är ingen väg till högre löner. Om privata kvinnojobb skulle vara bättre än offentliga, skulle vi inte ha ett gigantiskt låglöneproblem bland anställda i handeln och i restaurangbranschen.
   Jag refererar en undersökning av fackförbundet Unionen. Titta gärna på den. De drar slutsatsen att lönekartläggningar faktiskt hjälper. Mycket annat kan självklart också göras, men varför inte utnyttja de verktyg som redan har prövats och som visar sig fungera?

   • Martin Svensson

    Jag tänker inte ifrågasätta om lönekartläggning hjälper eller inte. Det har säkert en bra effekt och bör interinföras i någon form. Men det kommer bara ha en ytterst marginell påverkan på skillnaderna.

    Det stora problemet är hur män/kvinnor väljer yrken och hur de avlönas. Det är orealistiskt att tro att vi kan fortsätta att vara ett land i toppen av världsekonomin om vi ska skifta så mycket till offentlig konsumtion (alltså högre skatt och omfördela som löner till offentliganställda). Den rimliga lösningen är att kvinnor funderar mer över sina yrkesval. Jag är för höjda löner till både lärare och sjuksköterskor, men att konkurrera med en global privat marknad är orimligt.

    Slutligen haltar jämförelsen med handels och restaurang. Där jobbar i huvudsak lågutbildad arbetskraft, vilket inte gäller sjuksköterskor och lärare. Ett problem är lönespridning inom offentliga yrken, och en bov till det är LO som förhandlar åt alla och ger endast ett litet utrymme för de bästa att belönas med högre ersättning.

   • Va? Så du menar att i t ex Frankrike eller USA så har inte kvinnor samma rättigheter som män på arbetsmarknaden?
    Vad man har i Frankrike är ett rejält grundavdrag när man betalar skatt. 1 för pappa, 1 för mamma, 1/2 för första barnet, 1/2 för andra barnet och 1 per barn sedan. Familjen ses som en ekonomisk enhet. Detta är ”naturligt” då familjen varit den grundläggande ekonomiska enheten sedan 1,9 miljoner år, allt sedan Homo Erectus uppstod.

    I Sverige är nästan allt som hänt sedan 1960 att kvinnor gått från hemmet för att utföra samma arbetsuppgifter på arbetsmarknaden. Vi har mindre andel kvinnliga ingenjörer och chefer än Frankrike, Storbritannien, USA. Att springa som en tok för att hämta och lämna på dagis och ”vabba” torde förstöra mycket för presumptiva kvinnliga chefer. Den ”solidariska”, egoistiska lönepolitiken gör att det inte är värt att arbeta så att ögona blöder för att bli civilingenjör eller chef.

    På 60-talet då jag växte upp, precis innan man 1968 förstörde skolan, så hade min mamma som var lärare en barnflicka som tog hand om oss. Inget hämtande eller lämnande på dagis, inget vabbande.

    Den frivilliga organisationen av föräldraskapet är vad ni skattat bort. Ni (S, Fp, etc) litar inte på män och kvinnor som de är. Med lite tvång här och lite finansiellt tryck där så tror ni att män och kvinnor kan komma att bli identiska.

 3. Att kartlägga löner är väll utmärkt men sen ska man ju också kunna förmedla resultatet till allmänheten. Och med en press som är till 90 procent är borglig är det en närmast omöjlig uppgift. Lönernas allt mindre del av BNP, exportöverskottet, överskottet i sjukförsäkringssystemen och mycket annat hör till sådant som man borde följa och informera om och debattera. Borgarna har varit duktiga på att vinna debatter utan fakta eller i strid med dem. 2006 fick de till exempel väljarna att tycka att 6 procent utan jobb var massarbestlöshet. Men dagens betydligt högre arbetslöshet har de lyckats sälja in som en framgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s