Dags för en jämställd partikongress!

Skärmavbild 2013-04-01 kl. 10.25.01För första gången någonsin utgör kvinnor majoriteten av ombuden på en socialdemokratisk partikongress. Det är en milstolpe!

Men ännu viktigare är förstås kongressens beslut i frågor om jämställdhet och kvinnors samhällsställning. Stiltje har rått i jämställdhetspolitiken under mer än ett decennium. Under alliansregeringen har splittring och passivitet satt sin prägel på både familjepolitik och jämställdhetspolitik. Socialdemokraterna har alla möjligheter att göra skillnad!

Förväntningarna är också stora. Jag noterar ett skifte i samhällsdebatten. Allt fler ser nu vikten av en progressiv och tydlig jämställdhetspolitik.

”Det är dags att göra även föräldraförsäkringen individuell”, skriver till exempel  Sydsvenskan i dagens huvudledare. ”Då blir också samhällets signal att ansvaret för barnen ligger lika mycket på båda föräldrarna.”

Staten ska värna individens rättigheter, påminner Sydsvenskan. Då borde det vara självklart att föräldraförsäkringen, liksom andra försäkringar, knyts till individen, inte till hushållet:

Hur skulle det se ut om andra delar av trygghetssystemet utgick från familjen? ”Älskling, jag har feber idag, kan inte du ta ut en sjukdag?”

Sydsvenskans analys är mitt i prick. I ett samhälle som i övrigt bygger på individuella rättigheter och skyldigheter, är föräldraförsäkringen en anomali. En individualisering handlar inte om att ”kvotera”. Det handlar om att var och en har rätt till de förmåner som är knutna till den egna försäkringen.

För den som vill läsa mer om föräldraförsäkring och jämställdhetspolitik finns nu många debattartiklar och reportage att ta del av, lagom till partikongressen. Några tips:

I S-kvinnors tidning Morgonbris skriver jag tillsammans med S-kvinnors förbundssekreterare Susanne Andersson om föräldraförsäkringen, och varför individualisering behövs – för kvinnornas, männens, barnens och samhällets skull. Mer att läsa inför kongressen på S-kvinnors hemsida, Material inför S-kongressen.

SSU lyfter en individualiserade föräldraförsäkring som en frihetsreform (bl.a. i Piteå-tidningen). I Aftonbladet argumenterar jag i samma fråga tillsammans med Magnus Nilsson, S-studenter, ”Fega inte ur om delad föräldraförsäkring”. S-studenter tar också upp föräldraförsäkringen på Partikongressbloggen.

Karl-Petter Thorwaldsson förordar en tredelning av föräldraförsäkringen under nästa mandatperiod i Ekot: ”LO vill se ett mer rättvist föräldraansvar”. ”LO pressar S om föräldraförsäkring”, rapporterar Aftonbladet.

I ETC från 8 mars berättar tre jämställdhetsministrar om sina erfarenheter. Tiden Magasin har specialnummer om familjepolitiken. Där finns bland annat en lärorik analys av Linnéa Björnstam, ledamot i S-kvinnors styrelse.

Sydsvenskan berättar i gårdagens tidning om socialdemokratiska kvinnors kamp för en individualiserad föräldraförsäkring, ”S-kvinnor rustar för ny strid”.

S-kvinnor tror på en ny epok av progressiva, jämställdhetspolitiska reformer. Vi ser fram mot S-kongressen! Kvinnosymbol

7 kommentarer

Under Jämställdhet

7 svar till “Dags för en jämställd partikongress!

 1. katten

  Jaa, och är det inte självklart och på tiden att både män och kvinnor tar lika ansvar för människans avkomma. Det finns faktiskt arter i djurriket som är mer civiliserade än människan: surikater t ex. Sen ska det i vår vardagliga, vanliga svenska inte talas om att ”ta ut mammadagar” och ”ta ut pappadagar” och lägga till en till ”pappamånad”. Det skändliga språket
  avslöjar hur skändligt och oansvarigt man ser på saken. Ansvar för sitt barn och relation till detsamma – det är vad det handlar om. Och det ska inte vara mammans urgamla självklara plikt. Barn behöver lika mycket en
  pappa. Och det tar träning och tid att bli en sådan. Vi borde kunna TALA
  om att målet med föräldraförsäkringen är detta. Männen får en livsviktig träning och kvinnor får träna sig i tillit till mannen/pappan.
  Memento följande: Knappast någon av alla våra fångar på fängelserna har haft en pappa i sin barndom: inte sett röken av en eller haft en som supit och slagits. Jag arbetade som lärare på Kumla-fängelset i två år på 70-talet, så jag vet hur det stod till med papporna bland fångarna. Praktiskt
  taget obefintliga. (mamma och tjej hade nästan alla).Alltså, det handlar om ett projekt om att inse och praktisera människan som perfektibel varelse. Det vill säga, kan bli bättre människor. Kolla in de pappor som redan finns som tar sitt ansvar.

  Enligt grundlagen (jag älskar den) FÅR samhället INTE diskriminera
  män och kvinnor; hålla på och kvotera som vi gjort; en kvotering som ger slagsida på en rad andra jämställdhetsområden; som kvarhåller en strukturell ojämställdhet. Vi måste fråga oss – inte hur vi kan motivera
  än förändring; utan hur i helsike vi kan ha kvar den rådande ordningen
  utan att rodna inför grundlag och jämlika rättigheter och skyldigheter.

 2. Kerstin Martinson

  Katten? Katten hette jag på en helt annan blogg. Hos Lena Sommestad har jag alltid skrivit under mitt rätta namn. mvh , Kerstin Martinson

 3. Joakim

  Jag vill påminna om att en majoritet kvinnor kan vara ett lika stort jämställdhetsproblem som en majoritet män. Men efter att ha studerat den frågan så är det inte som det politiska Sverige samt organisationer och föreningar ser det så. Det finns många ex där kvinnor dominerar totalt men där de inte ser det som ett problem. Tex alla barnrättsorganisationer. Då är det som man skulle reagera mot om det varit ditio män plötsligt inte nåt att förändra.

  Sen när det gäller föräldraförsäkringens utformning så var ju Karl-Petter T ute 2006 och sa att det stora problemet var att kvinnor inte ville dela med sig jämställt. Är det glömt nu?

 4. Kerstin Martinson

  Joakim, du är ute och cyklar lite. Dumheter i denna debatt är säkert inte glömda. Men vi behöver inte upprepa dem i det oändliga. Jämställdhet och jämlikhet betyder inte nödvändigtvis lika många män och kvinnor i alla positioner. Det betyder snarare jämlika villkor. T ex när det gäller det praktiska vardagliga föräldraansvaret Diskriminering efter kön får inte ske enligt grundlagen (§ 2 tror jag). Ändå har vi en ordning som låter en gammal rutten tradition råda, under den unkna förevändningen att föräldrarna ska ”få välja vid köksbordet”. För då blir det som han vill. För vad skulle grabbarna annars säga om han var hemma från jobbet och bytte blöjor?! – Konsekvensen av detta tänkande och denna hycklande lagstiftning blir lägre löner för kvinnorna, sämre karriärmöjligheter och en usel pension. Och så kommer det att förbli i hundra år till – om vi inte börjar tänka med de egna hjärncellerna – och inte med jobbarkompisens.

  Om vi får en lagstiftning som gäller lika för män och kvinnor, så kommer kvinnorna att bli tvungna ”att dela med sig”. Jag skiter fullständigt i vad Karl-Petter kom fram till i sin s k utredning för några år sedan. Han gick ju runt och frågade alla grabbarna. Var det bara det han skulle göra.

  En lag är en lag först om den gäller alla. Glöm inte det.

 5. Kerstin Martinson

  En lag som ser ut på annat sätt – t ex den om kvoteringar i föräldraförsäkringen – är godtycke!
  Lena, hälsa kongressen från mig (jag kommer inte) att man intar en ställning i frågan som INTE strider med grundlagen. Det är SÅ pinsamt att höra talas om kvoteringar efter så många år på dagordningen – när det är den ena individen/föräldern som får sota för nackdelarna ekonomiskt
  och den andra individen/föräldern som får sota för de känslomässiga bristerna. Eller börja tala om BARNETS rätt att lära känna och erövra båda sina föräldrar. Kanske lossnar det i skallen på folk om man prövar det perspektivet; den formuleringen. Att ta hand om sitt barn – det är inte detsamma som att hämta ut en tipsvinst. Byt språk. Tala om syftet och målet med reformen. Det går alldeles utmärkt – på ren svenska.

 6. Jag ställer mig bakom jämställdhet. Men när skall den även omfatta oss transpersoner? Vågar S-kvinnor gå i framkant där partiet i stort i det nya principprogrammet bara nämner transpersoner med typ några få ord.

  Utdrag ur Socialdemokraternas principprogram 2013
  ”När tillhörigheten till en viss grupp medför systematiska skillnader i människors livsvillkor och chanser till ett gott liv, visar detta på förekomsten av en maktstruktur. Den enskilde individen blir inte sedd och bemött som person och får inte utvecklas i enlighet med egna förutsättningar och val. Valen underordnas istället individens tillhörighet till en viss grupp, bestämd av klass, kön eller etnicitet, av funktionsförmåga eller ålder, av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Många människor möter också en dubbel eller flerdubbel underordning, där olika maktstrukturer samverkar med varandra.”

  Det här är dock också i princip det enda i ett långt förslag till principprogram som berör HBTQ-personer. Det är magert, för att uttrycka det milt. Partistyrelsen har däremot långa stycken om jämställdhet och integration. Med rätta. Men kontrasten blir desto tydligare, HBTQ-personers situation berörs med några få ord. Vad är partistyrelsen och partiet rädd för? Det enda vi vill är att bli accepterade och ha samma rättigheter och lagstadgade skydd som vilken svensson som helst.

  När skall även transpersoner omfattas av ”allas lika värde” HBT rättigheter är mänskliga rättigheter. Transperson (MtF)

 7. Ping: Otillräckligheten(s) fula tryna | bloggbert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s