Stockholm behöver barnomsorg på obekväm arbetstid!

friska_barn_badar_456px_01”Stockholm måste bli bättre på kvälls- och nattdagis!” Det är rubriken på en debattartikel i dagens upplaga av  jag i Dagens Nyheter Stockholm, som jag skriver tillsammans med Natalie Sial, ordförande i S-kvinnor Stockholms län, och Moa Neuman, ordförande i S-kvinnor Stockholms stad.

Vi är glada över att Socialdemokraternas partikongress satte ner foten om rätten till barnomsorg; det ska inte råda något tvivel om att rätten till barnomsorg ska gälla på alla tider när föräldrar jobbar. Det krävs en tydligare lagstiftning om kommuners skyldighet att tillhandahålla barnomsorg även på sena eftermiddagar, kvällar och helger.

I samband med artikeln fick jag tips av Sune Nygren, som har skrivit i Dagens samhälle om att dagens lagstiftning redan innebär en rätt till barnomsorg utanför kontorstid. Hans debattartikel kan du läsa här: ”Stäm kommuner som inte har nattis”.

Därtill till sist en reflektion: Rubriken använder begreppet ”dagis”, men det vi talar om är förstås det vi idag kallar förskola eller pedagogisk omsorg.

13 kommentarer

Under Jämställdhet

13 svar till “Stockholm behöver barnomsorg på obekväm arbetstid!

  1. Henrik

    När jag läser om detta så inser jag återigen att ingen tar avstamp I det som kallas för ”barnets bästa”. Om mamman/pappan skall arbeta tex på natten, och barnet skall sova på en natt-förskola, skall barnet dessutom vara på vanlig förskola på dagen? Hur har ni tänkt?

  2. Olle Nilsson

    Jag måste säga att det är med olust jag ser ambitionen att småbarnsföräldrar skall kunna tvingas arbeta nattetid. Företagens profitjakt överordnas därmed barnens och föräldrarnas intressen.
    Olle Nilsson

    • Lassalle

      Ingen borde vara ovetande om att det finns mängder med yrkeskategorier som arbetar under ”obekväm arbetstid”.

      • Olle Nilsson

        Vad jag vänder mig mot är att antalet småbarnsföräldrar som tvingas arbeta nattetid skall öka (för att företagen skall tjäna mer). Varför inte i stället driva frågan om 6 tim arbetsdag, ev. i skift, t.ex. 6 – 12 och 12 – 18. Det skulle innebära att man får mera fritid och att fler kan få trygga anställningar.

  3. Kerstin Martinson

    Olle Nilsson, vet du inte att t ex flygvärdinnor, piloter och annan flygpersonal också kan vara föräldrar. Ska vi inställa flyg nattetid?

    • Olle Nilsson

      Jo jag vet att det finns sådana jobb, inte bara inom flyget. Vad jag reagerar mot är en mera allmän press på föräldrar (och andra) att arbeta på obekväma arbetstider för att öka företagens lönsamhet som kan bli följden med den nuvarande, och p.g.a. den accelererande tekniska utvecklingen snabbt ökande arbetslösheten.
      Enda sättet jag kan se för att möta detta hot är en gradvis fortgående förkortning av normalarbetstiden. Någon som har ett bättre förslag?

      • lenasommestad

        Hej Olle,
        en betydande andel barnföräldrar arbetar på obekväm arbetstid. Det gäller inte minst kvinnor inom typiska kvinnoyrken inom vård, omsorg och hotell och restaurang. Jag tycker som du att vi borde fundera på det dygnet-runt-samhälle som vi har byggt upp, med t.ex. affärer öppna på kvällar och helger i långt större utsträckning än förr. Men många arbeten kommer alltid att utföras på obekväm arbetstid, och för alla de föräldrar och barn som berörs måste det finnas en trygghet att barnen har omvårdnad och tillsyn oavsett tid på dygnet.

  4. Jag måste säga att jag i det här fallet håller med Henrik och Ola. Naturligtvis finns det många arbeten som måste utföras dygnet runt, men måste de utföras av just ensamstående småbarnsföräldrar? Och Henriks fråga är faktiskt berättigad: om (den tydligen enda) föräldern ska arbeta på natten måste hen rimligen få sova på dagen; alltså behöver barnet/barnen inte en utan två barnomsorgsplatser, nattis plus dagis. Är det verkligen ett bra krav att driva?

    • lenasommestad

      Idag är läget att 2012 nästan 40 procent av alla sysselsatta arbetar på obekväm arbetstid. Många har därtill mycket små möjligheter att välja annat arbete eller att förhandla om sin arbetstid. Med en så stor andel sysselsatta på obekväm arbetstid är det orimligt att tänka sig att småbarnsföräldrar rakt över skulle kunna välja jobb på kontorstid. Flertalet sysselsatta med obekväm arbetstid kan ordna omsorg om barnen själva, men för de många föräldrar som idag tvingas tacka nej till jobb eller lösa barnomsorgen genom tillfälliga lösningar är kravet på barnomsorg för alla barn, oavsett förälderns sysselsättning, högst relevant.

      Socialdemokraterna har full sysselsättning högst på programmet, vilket är en av flera viktiga förutsättningar för att anställda ska kunna ställa krav och välja arbeten som är lämpliga för den egna livssituationen.

      • U_M

        Man kan ju undra om inte detta leder till en ökning av arbetskraftsutbudet istället – fler möjliga sökande på varje arbete ökar knappast antalet arbeten som finns, däremot ökar det pressen nedåt på lönerna.

        Den enda rimliga möjligheten att uppnå full sysselsättning är att öka antalet arbeten, något som borde vara självklart med en arbetslöshet på över 8%.

    • U_M

      Jag instämmer i detta.

  5. Olle Nilsson

    Bra Inga-Lisa!
    Jag hittar ingen kommentar av Ola. Menar du möjligen mig (Olle)?

  6. Ping: Sjukförsäkringsfrågan rör oss alla! | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s