Vi seglar vidare

Med detta korta inlägg vill jag rikta ett tack till er alla för  kloka och uppmuntrande kommentarer till mitt inlägg Morgonbris. Det var en text som föddes i ett ledset ögonblick, men vinden vänder alltid!

Jag är glad över att valberedningen har föreslagit Håkan Juholt som partiordförande och Carin Jämtin som partisekreterare.  Jag tror att de tillsammans kommer att kunna vrida partiets skuta åt rätt håll. Men sen måste vi alla vilja segla!

Det viktigaste nu är att partiets arbetssätt förändras, så att debatt och samhällsanalys utvecklas, åsikter bryts och kraften och viljan att driva samhällsförändring kommer tillbaka. Här tror jag att det är viktigt att vi får en nystart, med en ny besättning som inte är alltför hårt knutna till det gamla. Jag hoppas också att Håkan Juholt vill vara en ledare som är stark och klok nog att låta andra växa sig starka och axla makt och ansvar – inte minst kvinnor i partiet. Om han lyckas med det kommer nästa partiledarval att se mycket annorlunda ut!

Idag intervjuas jag av Marie Forsblad i radions lördagsintervju. Ett inlägg från Håkan Juholt anger en viktig hållpunkt: den generella välfärdspolitiken.


26 kommentarer

Under Uncategorized

26 svar till “Vi seglar vidare

  1. Klokt sagt. Kampen för förnyelse har bara börjat.

  2. Tack för en utmärkt lördagsintervju. Hoppas nu att vårt parti har vett att använda din kapacitet på något annat sätt än att välja dig till just partiledare. Du behövs i den process som just har inletts, att styra vårt parti lite mer åt vänster.

  3. Lisa

    Lyssnade just till dina kloka ord i Ekots lördagsintervju. Jag hoppas verkligen att vi får se mer av dig i politiken i framtiden. Du är en enorm inspirationskälla!

  4. Vi är så många som stolt stöttat dig och det kommer vi fortsätta att göra. Instämmer med föregående skribenter och vill gärna se dig på en viktig position inom partiet, VU kanske? Ordförande för programkommissionen?
    En partiledning som missar din kunskap och insikter är blinda. Det är en ren njutning att läsa dina blogginlägg eller när man får chansen att höra dig i intervjuer. Jättebra lördagsintervju Lena! Stort lycka till!

  5. Yvonne

    Efter att ha lyssnat på lördagsintervjun är jag både glad och ledsen. Glad över att du så klokt och rakt formulerar viktiga saker som att stat och marknad ska hållas åtskilda och att välfärd är ett mer rättvisande begrepp än tillväxt m.m. Ledsen över att dessa vid det här laget empiriskt belagda ‘sanningar’ inte får större genomslag. Både Juholts kommentar om akademisk kunskap och Jämtins om tillväxt är i bästa fall slarviga och i värsta fall politiska vägval.

    Hälsar
    Yvonne

    • lenasommestad

      Tack Yvonne.
      Jag tror ändå att vi har fått en bättre plattform. Vi får vila lite och sedan ta sats igen… !

  6. Olof Johansson-Stenman

    ”Jag hoppas också att Håkan Juholt vill vara en ledare som är stark och klok nog att låta andra växa sig starka och axla makt och ansvar – inte minst kvinnor i partiet.”

    Instämmer till fullo och tror att det är helt nödvändigt, även om jag är mer pessimistisk än du. Men att idédebatten behöver förnyas är helt uppenbart, och man måste våga diskutera komplicerade frågor där svaren inte alltid är uppenbara, och man måste inte heller vara eniga om allt.

  7. Bo Elmgren

    Hej Lena!

    Det Du skriver som en förhoppning att Håkan Julholt ska vara en ledare som är stark och klok nog att låta andra växa och vara starka gläder mig, och jag instämmer helt och fullt. Ett socialdemokratiskt parti måste vara något betydligt mer än sin ordförande. Och vi är hundratusen…
    Kanske seglatsen blir lång, men nu har vi börjat den.
    Varma hälsningar
    Bosse Elmgren
    medlem i Södertälje Stads (s)-förening

  8. Uppskattade dina ord i ekots lördagsintervju mycket. Tänk om S-kongressen kunde överraska och välja dig i stället. Vilket framtidshopp det skulle tändas i alla nedsläckta folkhem…

  9. Joakim

    Bra intervju! Fortsätt kämpa! Den reflekterande stil som du företräder behövs för att vitalisera det politiska klimatet i Sverige.

  10. Lena! Det är sååå fint att höra dig. Ja, jag blir faktiskt helt lycklig över att höra hur du klargör och helt enkelt rengör luften från suddiga former! Jag hoppas så mycket på att vi får se dig ofta, ofta, i politiken i fortsättningen.

    Stor kram/ Ingela

  11. Det är bra när Lena inte spelar med i journalistens ledande frågeställningar och hamnar på defensiven mot den. Som försöket att påstå Juholt skulle ville lansera ett motsatsförhållande mellan akademisk examen och partikongressen. Juholt fick frågan om sin brist på akademiska meriter och han klarade denna fråga på ett intelligent sätt, att han företräder S politik och inte en specialiserad akademisk sakkunskap av något slag. Som jag hörde fanns där inget som helst av något lanserande av motsatsförhållanden.

    Det är förstås nödvändigt att ta till sig forskning och fakta om olika saker för att åstadkomma de politiska resultat man eftersträvar men om det övergår till blind auktoritetstro på akademiska titlar är det nog inte så bra.

    Får nog säga att Juholt klarade frågorna på presskonferensen på ett intelligent sätt, i stort sett raka tydliga svar som indikerade att han förstått frågorna. Så är inte alltid fallet med alla framträdande politiker, ibland kan man undra om de överhuvudtaget förstått frågan de svarar på.

  12. Ulf Lennerthson

    Hej Lena Sommestad! Tack för en utmärkt lördagsintervju!
    Segla vidare i morgonbrisen, din kapacitet behövs i partiets om- och nystart! Dessvärre syns inte mycket av nystartstänkande i det kongressunderlag partistyrelsen skickat ut. Men, igengäld är det ju andra kvastar som skall sopa i fortsättningen! Håll debatten igång!
    Hälsningar! Ulf Lennerthson

  13. sossemannen

    Du kanske kan bli finansminister istället. Jag hade dock helst velat se dig som partiordförande.
    Men vi slapp ju katastrofalternativen Thomas, Sven-Erik och Mikael.

  14. Måste också säga till Lena att jag tyckte ditt framträdande i lördagsintervjun var mycket bra. Jag ser fram emot mer politiskt arbete från din sida, och hoppas att du också får en central plats i S framöver.
    Ett tack och stor kram från mig alltså.

  15. D

    Snälla skriv en replik på Jan Björklunds senaste galna utspel i DN där han nu helt plötsligt anser att det är reformen från 1968 om mindre katederundervisning som är orsaken till att vi nu halkar efter i PISA. Enligt PISA undersökningen från slutet av 90-talet låg vi ju fortfarande i topp om jag minns rätt, så ett sådan enkelt konstaterande skulle slå hål på huvudargumentet i debattartikeln. Han hänvisar sedan utan att vara specifik till någon forskning på IFAU. Jag försökte hitta den utan framgång, dock hittade jag bl a en publikation från 2008 som konstaterar att minskade resurser i form av lärare har en direkt koppling till minskade resultat.

    Snälla sätt honom på plats! han håller på att förlora hela sin cred från senaste åren då han hävdat att det var S som låg bakom sämre resultat, och att friskolor + hans batongreformer skulle leda till bättre resultat. Nu får friskolorna mycket kritik samtidigt som resultaten blivit ännu sämre, trots mer batonger i skolan. Han börjar bli desperat och försöker skifta fokus. Som ett brev på posten backar nu Folkpartiet -2 procent…

    http://www.dn.se/debatt/dags-for-lararen-att-ater-ta-plats-i-skolans-kateder

    • Björn

      Björklund har del i stort, men han är inte utan poänger.

      Folkpartiet står för en nykonservativ skolpolitik som går ut på ökad styrning av skolan och klassrummet, centralisering, ökat fokus på prestation (istället för kompetens) och ett mer komparativt perspektiv.

      Socialdemokraterna däremot står för en nyliberal skolpolitik som gått ut på decentraliseringar, individuella arbeten, osynlig och relativistisk pedagogik och marknadstänk – vilket sammantaget lett till en stark medelklassdominans.

      Vänsterpartiet i sin tur står för en terapeutisk skolpolitik, också den grundad på osynlig och individualistisk pedagogik, men kompetensinriktad, problembaserat lärande och en progressivistisk kunskapssyn. Även den en modell som skapar osäkerhet för arbetarbarn och leder till medelklassdominans.

      Jag skulle vilja se…

      * Tydligare kunskapskriterier
      * Mindre specialisering och mer baskunskaper
      * Mer struktur i skolan
      * Mer kollektivism i pedagogik och skolans utformning (inkl. fler internatskolor!)
      * Mer samarbete och krav på att elever ska ta ansvar för varandra
      * Mer kritiskt tänkande och kunskapsteori
      * Praxis-orienterad kunskapssyn (förening teori och praktik, det senare har haft en allt för underordnad roll i skolan)
      * Minskad konkurrens (inkl. att minimera de nationella standardiserade testen)
      * Läxläsning i grupp, mixade efter kognitiv kapacitet (som i Kina och Sydkorea)
      * Vygotskyansk pedagogik
      * Bonus till lärarlag som lyckas höja elever till godkänd nivå

  16. Annika Renberg

    Hej Lena Sommestad!
    Hjärtligt tack för den inspirerande lördagsintervjun! Jag hoppas verkligen att partiet tar till sig dina idéer. Fortsätt så!
    Annika

  17. Lena Källman

    Jag har levt mitt 53-åriga liv utanför det socialdemokratiska partiet och aldrig röstat på (S) i ett riksdagsval. Sedan jag stiftat bekantskap med Lenas analyser blir det allt svårare för mig att stå emot den dragningskraft de har på mig.

    Gårdagens lördagsintervju med Lena var inget undantag. Klara, kloka och raka svar på intervjuarens frågor. Min förhoppning är nu att (S) visar att det är i Lenas riktning man vill gå. Det kan man göra genom att ge Lena en central position i partiet. Jag skulle vilja se Lena som ekonomisk-politisk talesperson.

  18. Ann Christin

    Lena! Jag har inte röstat på SAP sedan 1985, men jag har följt dig ett längre tag. Jag är tyvärr ganska säker på att Juholt är ett feltänk. Det var sedan länge dags för en kvinna i SAP, men inte Mona Sahlin. Jag hade gärna sett dig som partiledare, för en stark socialdemokrati behövs i svensk politik. Med tanke på Maria Wetterstrands framgångar borde SAP ha insett att miljöfrågor och kvinnligt ledarskap ligger i tiden. Vi är många, inte minst kvinnor och unga, som vill ha kvinnor i ledande ställning. Du gör dessutom ett så ungt och vitalt intryck, är så skicklig i att framföra det du vill säga och har en bred utbildning och erfarenhet. Jag hoppas att SAP tar väl tillvara på det.

  19. Vad en partiledarkandidat säger sig stå för betyder så lite för hur politiken sen blir. Jag vill minas att Göran Persson, innan han blev statsminister, sa sig vara mot privatiseringar av offentlig verksamhet. Och det var han säkert också. Men han orkade inte stå emot.

    Regerande innebär alltid kompromissande i enlighet med styrkeförhållandena i samhället. Om alla som vill ha den politik som jag uppfattar att den här bloggen representerar nöjer sig med att sitta och hålla tummarna blir inget av.

    Det var chartisterna i 1800-talets England som utformade 18-1900-talens folkrörelsepraktik, som en fyrbent strategi:
    – Obstruktion av statens och kapitalets destruktiva verksamhet, t.ex. strejk
    – Egna alternativ till statens och kapitalets destruktiva verksamhet, t.ex. kooperation
    – Infiltration i beslutande organ, t.ex. deltagande i allmänna val
    – Hopbinande av allt detta med en folklig offentlighet, t.ex. demonstrationer och bloggar, och en folklig kultur där politiken gestaltas.

    Tyvärr har socialdemokratin i alltför hög grad fokuserat på 3, direkt strypt 1, och därmed gjort både 2 och 4 irrelevanta. Alla måste användas parallellt.

  20. Anders

    Det vore fantastiskt att få se dig som ekonomisk-politisk talesman, Lena. Du skulle göra mos av Anders Borg i debatterna. Men jag inser förstås att liberalerna i ert parti är för starka för att det ska kunna hända (och jag vet ju inte om det är det du vill heller).

    Hur som helst, du har mycket stöd i ditt parti, så fortsätt jobba – du påverkar.

  21. Ping: Kom igen Håkan « johanrsjoberg

  22. Jag har en fråga till dig, vet inte om du kan svara, men du kanske kan hjälpa mig att få reda på svaret:

    IMF ska stå för över hälften av ESM, det är redovisat i artikel och Sverige medverkar i IMF, med hur mycket till ESM undrar jag därför. Förra gången ljög ju Anders Borg när han sa att Sverige inte skulle medverka till ”någon form av nödlån”, men då gick ju Sveriges bidrag till nödlånen via IMF istället. Summan som Sverige ställde upp med till nödlånen var då 25 miljarder kr via IMF.

    se artikel i Privata Affärer feb 2011:

    ”IMF kommer också att delta i ESM, och andelen väntas som brukligt uppgå till hälften, sade ekonomikommissionär Olli Rehn, alltså 250 miljarder euro.

    Dessutom tillkommer eventuella frivilliga bilaterala bidrag från icke euroländer från fall till fall, som det nuvarande stödet till Irland från Sverige, Storbritannien och Danmark.

    Jean-Claude Juncker underströk att principen är att inget är överenskommet förrän allt är klart.

    Han sade att EU:s finansministrar också diskuterade att ge ESM utökade befogenheter, som köp av krisländers statsobligationer. Diskussionerna fortgår och ingen lösning är privilegierad, sade han.”

    se http://www.privataaffarer.se/nyheter/direkt/2011/02/15/eurogrupp_permanent_nodfond_ska_bli_500_mdr_eur_oms_4576854/

    Även denna gång kan man således misstänkt att Sveriges bidrag till ESM kommer att gå via IMF istället och denna gång ska ju IMF bidra med betydande summa: 250 miljarder euro.

    Min fråga är alltså, vet du ifall Sverige kommer att bidra till ESM via IMF istället, för det var ju det som hände förra gången Anders Borg lovade att Sverige inte kommer att bidra med ”någon form av nödlån”.

    I och med att IMF:s protokoll är hemliga får vi ju heller aldrig reda på hur mycket Sverige bidrar med. Men om ni inom S påverkar era riksdagsmäns att ställa frågan rakt ut till finansminister Anders Borg, så kanske vi kan få en chans att få veta, med hur mycket Sverige ska punga ut med till den permanenta krisfonden ESM.

Lämna en kommentar