Tidigare uppdrag och aktiviteter

EN TILLBAKABLICK: Ordförande för S-kvinnor

Jag var ordförande för S-kvinnor från augusti 2011 till augusti 2013, då jag valde att lämna för att få mer tid till mitt uppdrag som riksdagsledamot för Uppsala län. Nedan kan ni läsa hur jag presenterade mig själv och mina ambitioner som nyvald ordförande. I texten finns också tips om läsning mm:

”Jag valdes till ordförandeposten för S-kvinnor på förbundsmötet i Luleå, 26-27 augusti. Det är jag mycket glad över. Tack till er alla som stödde mig som kandidat! Efter ordförandevalet intervjuades jag bl.a. i SVT Morgon:  Lena Sommestad ny ordförande för s-kvinnor (SVT Morgon 29 augusti 2011).

Utöver mitt uppdrag som S-kvinnors ordförande är jag idag riksdagsledamot för Uppsala län, med uppdrag som arbetande suppleant i Konstitutionsutskottet. Jag är också ledamot i Riksbanksfullmäktige.

Jag nominerades till uppdraget med en bakgrund som aktiv i kvinnoklubben i Uppsala och i Uppsala arbetarekommun. Jag har också med mig erfarenhet från mitt yrkesliv – som ung var jag  journalist och aktiv i uppbyggnaden av Solidaritetsrörelsens folkhögskola. Därefter blev jag forskare och universitetslärare i ekonomisk historia, med kvinnoforskning som specialitet. Jag har varit chef för Institutet för framtidsstudier och branschorganisationen Svensk Fjärrvärme. Jag var miljöminister i den socialdemokratiska regeringen, 2002-2006 och ledde då det internationella nätverket för kvinnliga miljöministrar.

Under min kampanj samlade jag artiklar och annat material, för att ge en bild av hur jag ser på S-kvinnors framtid och de viktiga frågor, som S-kvinnor behöver jobba med. Ett arkiv med publiceringar finns här nedan:

Mediaklipp från pressträff 4 juli (då jag föreslogs till ny ordförande av valberedningen), bl.a. Aktuellt i PolitikenSvT,  TV4 Nyheterna, DN, SvDDagens Arena). Somar al Naher diskuterar förslaget i ett bredare perspektiv i Tro och politik. Axplock ur mediabevakning: En intervju av Ida Ali Lindqvist inför ordförandevalet i Feministiskt perspektivVästerbottens Folkblad

Jag har skrivit om hur jag ser på uppdraget här på min blogg, S-kvinnors framtid – kvinnofrågorna i centrum för svensk politik och i en artikel på SVT Debatt, Därför vill jag leda s-kvinnorna. Jag har funnits på Facebook, på kampanjsidan Lena Sommestad som nästa ordförande för s-kvinnor. Under Almedalsveckan i Visby medverkade jag tillsammans med Eva-Lena Jansson och Ylva Johansson på ett seminarium arrangerat av ABF i samarbete med S-kvinnor på Gotland, kvinnoklubben Rebella, samt S-kvinnor i Stockholm och S-kvinnor i Stockholms län, Frihet och framgång kräver jämställdhet – tid för nya reformer! Se (se ABF Play). Där lyfte vi tillsammans vikten av en nystart för S-kvinnor. Jag presenterade också min kandidatur på en presskonferens: Framtid med s-kvinnor.

Kvinnoklubben i Uppsala, valrörelsen 2010

Kvinnoklubben i Uppsala, valrörelsen 2010

Om du vill läsa mer om vad jag har skrivit om kvinnofrågor har jag sammanställt några av mina böcker och artiklar i en lista längre ner på den här sidan. Om du vill läs mer på min blogg och i debattartiklar finns några länkar här – om kvinnor och behovet av en ny ekonomisk politik som värnar jämlikhet och synliggör kvinnors roll i samhällsekonomin:

Det är dags att ta strid för en jämställd familjepolitikTrelleborgs Allehanda 17 augusti 2011.

Tankar om ett rättvist samhälleUpsala Nya Tidning 10 augusti 2011.

Dags för S att ta kvinnornas parti, Aktuellt i politiken, 15 juli 2011.

En feminist värd att minnas, krönika om Eva Moberg i Nerikes Allehanda 5 juli 2011. Återges här.

Men våra barn då? Recension av boken Barnen och välfärdspolitiken. Nordiska barndomar 1900-2000, Arbetarbladet 14 juni 2011. Även som krönika i Norrländska Socialdemokraten 22 juni, Barn och välfärdspolitik i Norden.

Hemmet fortfarande värsta kvinnofällan, svar till debattinlägg av Arne Jernelöv om framtidens ”Amazonia”, Expressen 31 december 2010

Kvinnliga erfarenheter behövs för att bygga ett starkt S, 9 juli 2011.

”Något som liknar en oblodig revolution”, 30 juni 2011.

Små, få och fattiga, 16 juni 2011.

Tvångsäktenskapen – Norge visar vägen för barnen, 15 juni 2011.

Kampen mot barnfattigdom kräver kunskap, ideologisk förankring och långsiktighet, 14 juni 2011.

Barnfattigdom kräver en kunskapsmobilisering inom socialdemokratin, 10 juni 2011.

Det behövs en debatt om styrmodellerna i offentlig sektor, 20 april 2011.

Rätt och fel om abort kan inte avgöras av moralfilosofer, 17 april 2011

Var finns kvinnorna? 31 mars 2011

Hur  främjar socialdemokratin kvinnligt ledarskap? 5 mars 2011

S-kvinnor visar vägen för kongressen,  27 februari 2011

Sätt fokus på kvinnors liv och arbete, 13 februari 2011

Svar till HBT-sossen, 20 januari 2011

Kvinnors försämrade villkor kräver en ny jobbpolitik (S), 6 december 2010

S-kvinnor har en poäng, 23 november 2010

Ebbas politik: förnuft och känsla, 27 oktober 2010

Vad hände med icke-våldets politik? 18 oktober 2010

Det krävs en ny syn på hälsa och ekonomi, 11 oktober 2010

Borgarna skapar en ny välfärdsmodell, 9 september 2010

Hägglund erkänner att regeringen skapat ökad barnfattigdom, 23 augusti 2010

Fler fattiga barn – ett mänskligare Sverige? 10 augusti 2010

Generell välfärdspolitik ger färre trasiga skor, 26 juli 2010

Som forskare har jag skrivit om kvinnors ställning i arbetsliv och samhälle. Jag har undervisat i kvinnohistoria och deltagit i nordisk och internationell debatt. Här ett axplock av svenska publikationer:

  • Från mejerska till mejerist. En studie av mejeriyrkets maskuliniseringsprocess, min avhandling, Arkiv förlag, Lund 1992, andra upplagan 1995.
  • ”Att skapa genus: teknik och kvinnlighet i svenska mejerier”, Daedalus, 1992.
  • ”Lovsång till mejerskan. Om den föränderliga kvinnligheten”, i Ulla Wikander (red) Det evigt kvinnliga. En historia om förändring, Tiden, Stockholm 1994.
  • ”Privat eller offentlig välfärd? Ett genusperspektiv på välfärdsstaternas historiska formering”, Historisk tidskrift, no 4, 1994.
  • ”Jordbrukets kvinnor i den svenska modellen”, Historisk tidskrift, no 4, 1995.
  • ”Civilsamhället – en utopi för medelklassens män? Några kommentarer”, in Lars Trägårdh (ed.) Civilt samhälle kontra offentlig sektor, SNS Förlag, Stockholm 1995.
  • ”Ett genusperspektiv på jordbrukets modernisering. Några reflektioner”, in Kirsti Niskanen (ed.), Föreställningar om kön. Ett genusperspektiv på jordbrukets modernisering, Almqvist och Wiksell International, Stockholm, 1998.
  • ”Komparation – en stimulans för kvinnohistorisk teoriutveckling”, in Annette Warring (ed.) Køn, religion och kvinder i bevægelse, Roskilde, 2000.
  • ”Barnens ekonomiska historia. Ett nytt perspektiv på ekonomi och tillväxt”, Historielärarnas förenings årsskrift 1999/2000, Stockholm, 2000.
  • ”Morgondagens utmaning: välfärdspolitik i ett åldrande samhälle”, report från seminariet Dagens socialförsäkring – ett system för gårdagens samhälle? Rapport från forskarseminariet i Umeå 24-25 januari 2001, Försäkringskasseförbundet, Stockholm, 2001.
  • ”Demografi och politik. En ekonomisk-historisk reflektion”, Politologen 2000.
  • ”Ålderstransitionen. Ett befolkningsperspektiv på ekonomisk och social utveckling”, i Bo Malmberg och Lena Sommestad (red.) Befolkning och välfärd. Perspektiv på framtidens välfärdspolitik, Institutet för framtidsstudier, 2002.
  • “Gender Equality – a Key to our Future Economic Prosperity?”, Current Sweden, september 2001 (www.si.se)
  • “Health and Wealth: The contribution of welfare state policies to economic growth”, tal vid expertkonferensen Conference Best Practices in Progressive Governance, Stockholm 28-29 juni 2001, web publicering www.progressive.gov.se

Redigerade volymer:.

  • Kvinnor mot kvinnor. Om systerskapets svårigheter, red. och introduktion av Christina Florin, Lena Sommestad och Ulla Wikander, Norstedts, 1999.
  • Bostadsrätt i ett nytt millennium. En framtidsstudie från Institutet för bostadsforskning, red Bo Malmberg och Lena Sommestad, Institutet för bostadsforskning, 2000.
  • Befolkning och välfärd. Perspektiv på framtidens välfärdspolitik, red. Bo Malmberg and Lena Sommestad, Institutet för Framtidsstudier, 2002.”

EN TILLBAKABLICK… VALRÖRELSEN 2010

Min valrörelse 2010 var spännande och framgångsrik på många sätt. Men slutresultatet blev illa för oss socialdemokrater; förlust i riksdag, kommun och landsting. Den riksdagsplats som jag själv hade siktat emot gick förlorad.

Men valrörelsen var en oförglömlig tid! Aktiviteterna avlöste varandra: kaffe och bulle för pendlare, bokbord på campus, dörrknackning, torgmöten och debatter. Vi kan också se att våra insatser gjorde skillnad! De valkretsar i Uppsala där vi jobbade som mest har resultat som i kan vara stolta över. Tack alla ni som hjälpte till!

7 svar till “Tidigare uppdrag och aktiviteter

  1. Nannan Lundin

    Hej Lena,
    Jag har läst din blogg och din hemsida – mycket inspirerande och uppmuntrande med budskapet om ” kunskapsbaserad politik för en väl fungerande demokrati” !

    Jag är mycket glad över att du nu igen engagerar dig i klimatfrågan och jag är övertygad om att du kommer att göra ett mycket bra jobb när du är tillbaka till rikspolitiken !

    Lycka till med din personvalskampanj !!! Jag hoppas verkligen att du kommer att vara med i en rödgrön och progressiv klimatpolitik efter valet!

    Bästa hälsningar

    Nannan

  2. Ping: Marta Axner » Blog Archive » Jag ska kryssa en professor

  3. Henrietta Palmcrantz

    Jag kommer minnas den här valrörelsen med stor glädje!

  4. Ping: Jämställdhet kräver en ny ekonomisk politik | Lena Sommestad

  5. Hur kommer det sig att du som ordförande i S-kvinnor inte lyfter fram fler bloggande kvinnor i t ex i din länklista?

    • lenasommestad

      Bra kommentar. Min länklista kan jag jobba mer med. Jag har Marika Lindgren Åsbrink, Ylva Johansson, Marie Demker och Marlene Burwick på min lista; och kvinnor bloggar också på andra bloggar som LO-bloggen. Men jag tar till mig din synpunkt – det finns många bloggare som inte finns på listan!

  6. Örjan Lidén

    Kvinnor är bra! Män är också bra!
    Hade jävligt gärna sett dej som ledare för hela partiet! Nu är det bara kvinnorna som får ha det privilegiet. Synd att du nobbar partiledarskapet, (om du ens blev tillfrågad), och synd att såna som jag sätter vår tillit endast till Jonas Sjöstedt numera, och att det inte verkar finnas en enda sosse som inte är framavlad på broilerfabriken…
    Hade faktiskt hoppats på dej! Bara så du vet!
    All kärlek, (och man får ändra sej!)

Lämna en kommentar