Svajig debatt om hemmafrun

Idag möts vi av nyheten att nästan hälften av Sveriges mammor vill bli hemmafruar (Varannan mamma vill bli hemmafru). Kristdemokraternas Emma Henriksson är förtjust. Hon är övertygad om att ”medvetna unga kvinnor” vet vad de vill.

Frågan är varför Kristdemokraterna balanserar på fyra procent, om hälften av mammorna i Sverige är så förtjusta i partiets hemmafrupolitik? Svaret ges vid en närmare granskning av den rapport som refereras, Sverigemamman 2011,

Det visar sig att de mammor som har svarat på enkäten inte utgör något representativt urval av svenska mödrar. Långt därifrån. Alla är medlemmar på sajten familjeliv.se.

Därtill är svarsfrekvensen synnerligen låg. Många undersökningsformulär har skickats ut till medlemmar på sajten, 67 967 stycken, men bara drygt 10 868 har blivit besvarade. 9 552 mammor, boende i Sverige med barn under 18 år, har till sist lyfts ut – vilket ger en svarsfrekevens på bara 14 procent. I denna grupp mammor återfinns de 45 procent som har svarat att de vill bli hemmafruar, enligt pressens rapportering.

Min utgångspunkt när jag idag såg rubrikerna om hemmafruar var att delta i en  intressant debatt om varför vi ser ett växande intresse för rollen som hemmafru. Nu blev det istället mest pinsamt, i synnerhet för de tidningar som okritiskt förmedlar resultatet. Det är svårt att diskutera en fråga i sak, när själva faktaunderlaget svajar.

Vad vet vi då om unga kvinnors attityder till hemmafrurollen?

År 2000 presenterade demografen Eva Bernhardt en vetenskaplig undersökning om hur unga föräldrar ser på arbetsfördelningen i familjen. Hon kunde då rapportera att mellan 2 och 7 procent av kvinnorna ville ta huvudansvaret för barnen (enligt formuleringen ”Mannen arbetar, kvinnan har huvudansvar för hem och barn”) (Familj och karriär, Välfärdsbulletinen nr 4, 2000).

Visst kan attityder ha förändrats sedan dess, men vi kan notera att siffrorna bättre speglar Krisdemokraternas popularitet bland Sveriges kvinnor än resultatet från ”Sverigemamman 2011”.

För egen del fortsätter jag att följa den feministiska pionjären Frida Stéenhoff i spåren. Redan år 1903 slog hon fast att roten till kvinnans utsatthet finns i hennes ekonomiska beroende.

Frågan om du vill bli hemmafru kan ju formuleras på olika sätt. Till exempel så här: Vill du sakna egen inkomst? Eller: Vill du vara beroende av din partner för din dagliga försörjning?

Kvinnors liv och arbete i Sverige idag är både tufft och ojämställt. Det kan få många att drömma om alternativ. Men hemmafrurollen är ingen lösning – den är och förblir en återvändsgränd, hur mycket än Kristdemokraterna drömmer om motsatsen.

Mer bloggat: Äta och behålla kakan, Vad är hemmafruarna beredda att offra?

34 kommentarer

Under Uncategorized

34 svar till “Svajig debatt om hemmafrun

  1. Tack, Lena, för att du på ett elegant sätt massakrerar denna ”nyhet” som presenterades idag på DN:s hemsida. Du ser att du och kvinnoförbundet behövs mer än väl!

    Lena Källman

  2. lasse

    Faktaunderlaget är sämre än svajigt, det är lika intressant som fakta som de förmenta undersökningarna som tidningarna gör på sina webbsidor. Att sådana undersökningar överhuvudtaget refereras i media säger bara vilken låg nivå det är på svensk journalistik. Att även Public Service ibland refererar till sådant som om det skulle säga något om vad svensken tycker om olika saker är bedrövligt.

    Familjelivs medlemmar är inget representativt urval och nio tusen av dessa än mindre, vem vet hur många som har flera medlemskap, man registrerar sig anonymt. Man vet inte om det är män eller kvinnor som svarat, det är ju valfritt att välja vilket kön man vill när man registrerar sig. Undrar hur många som är speciellt intresserade av sajten i sig eller bara är där för att sitta och tjabba på ett populärt forum. Flitiga debattörer är vanligen också aktiva på Flashback eller andra stora populära forum.

    Alltså lika seriöst som om man skulle referera till en Flashback omröstning om invandring.

  3. Alex

    Självklart vill vi, både män och kvinnor, ha mer tid för barn och familj (och vänner och hobbys). I dag finns det knappt någon tid alls, bara stress. De flesta håller väl med om att tid för relationer är mycket viktigare än att ha råd att köpa ny Smartphone och platt-TV. Men att hemmafru (eller hemmaman) ska bli en heltidssyssla är ett mycket dåligt alternativ.

    Bättre då att satsa på att göra det enklare att gå ner i arbetstid. Rätt till deltid, höjda löner för låginkomsttagare, utvecklad föräldraförsäkring osv. Målet borde vara en standard för föräldrar och 60+ att arbeta sextimmarsdag utan att det ska innebära en drastiskt sänkt levnadsstandard.

    Förkortad arbetstid skulle också göra mer än någon annan reform för att sänka arbetslösheten.

  4. Ping: Hemmafrudebatten | Ida Carr

  5. Vad ska vi ha politik till om den inte är till för att göra det bra för människan.Vad har sossarna gjort under sin tid vid makten? Kört ut alla på banan. Stressade mammor och pappor som lämnar in barn till förvar varje dag så dom ska kunna arbeta i sitt anletes svett. Staten njuter. Mer skatt skatt i kistan. Dock biter den sig själv i svansen för stressade människor får stressade barn som sitter och skär sig i tonåren för dom står inte ut. Kvinnans s k frigörelse går ut över barnen.

    Ett barn vill ha tid. Någon som ser dom. Hela tiden. Vore det något bevänt med politiken gjorde man så att någon kunde vara hemma med barnen dom första viktiga åren. Valfritt vem. Jag tycker man ska införa föräldralön. Det skulle bli hur bra som helst för människorna. Häckla inte undersökningen som presenterats. Visa istället på den undersökning som säger att människorna vill ha sina barn på dagis. Faktum är att den inte finns! Vi är helt enkelt lurade i en tro att allt blir bra bara kvinnan får jobba heltid. Det är då mardrömmen börjar. Finns många bra lösningar på frågan! Ge t ex den som arbetar hemma med barnen lön som sagt

  6. sossemannen

    Helena P: dina argument haltar så svårt att de riskerar att falla omkull helt. Du tycker inte att undersökningen ska häcklas. Det gör inte Lena S heller. Med en rutinkontroll av det usla fakta underlaget slår hon undan benen åp den. Dock påstår gu något om folks inställning till dagis som du inte på något sätt underbygger.

    Ditt förslag är dåligt för kvinnors ekonomiska självständighet.

    Visst är vi mer stressade idag än för 20-25 år sedan. Högersossar som Anders Sundström och Göran Persson såg till att hota facken med försämrad konflikträtt om de inte försämrade för sig själva. Resultaten ser vi idag då kraven från familjeliv och lönearbetet spretar rejält.

    Förvar omvandlas förskolorna till när för liten personal med för dåliga villkor och löner ska ha tand om våra guldklimpar. Problemet här är dålig personalpolitik från politikers sida och en dålig finanspolitik som pressar fram dåliga löner. Kjell-Olof Feldts förbaskade skattereform som förhandlades med Centerpartiet och Folkpartiet är en bov i dramat här. Det är också låginflationspolitiken (och därmed EU) som pressar upp arbetslösheten och gör det lättare att hunsa folk på jobbet.

    jag hoppas att sådana idéer som du har, Helena, aldrig omvandlas till praktisk politik.

  7. sossemannen: ”Ditt förslag är dåligt för kvinnors ekonomiska självständighet.” Nu handlar mitt förslag om mannen också. Varför är det bara kvinnan som ska vara hemma med föräldralön? Det är mina idéer som borde omvandlas till realpolitik.

    Wow! Vilket underbart samhället vi skulle få. Och det går ju inte för sig. Vi ska vara skållade och jagade råttor lätta att kontrollera. Inte konstigt att ensamhushållen ökar i städerna. Man vill inte gifta sig. Blir det några barn kommer dom sent. Sitta ensam framtör tv:n och käka pizza och dricka coca-cola. Ingen flock. Ingen släkt. Den har man i Dallas och Rederiet. TV:n är surrogat för samlingen kring elden. Det var bättre förr.

    (Please: Släng dom tidigare kommentarerna. Felskrivningar.)

    • Vem ska betala föräldralönen då? Skatter? ja men då måste någon betala in dem. Om alla även HP begrep att alla måste arbeta för att samhället ska gå runt och för kvinnans skull och jämställheten måste alla kvinna som man stå på egna ben när det gäller ekonomin.

  8. Ping: hemmafru-undersökning « Avva

  9. tommyhjalmarsson

    Journalister/media kan inte inte rapportera om studier eller forskning på ett ett riktigt sätt. Effekten av artikeln är viktigare än om det i huvudtaget går att dra en slutsats.

    Tex man kan inte göra en en studie i spettekakans vara eller icke vara i Skåne, baserat på en studie av lokalbefolkningen i Kiruna och dra rätt slutsatser. Men det publiceras antagligen i alla fall i dagspressen och oreras om i TV nyheterna.

    Och politiker väljer bort studier som pekar på att deras yttrande inte har belägg, och väljer studier, eller delar i studier för att styrka sina argument.

    Och läsaren har sitt ansvar att själv vara skeptisk.

    Vem säger vad och varför.

  10. sossemannen

    helena P: mitt sista inlägg. Dina motargument bemöter ju inte ens det jag skrivit. Din analys om Dallas och Rederiet och annat är på samma nivå som någon kolumninst i en gratistidning, d v s så låg att det inte alls kan användas som utgångspunkt för praktisk politik.

    Om fackförbunden skulle bli lite kaxigare och, bildligt talat, sparka ner motparten på knä skulle lönearbete kunna anpassas bättre till familjeliv. Ett ständigt levande hot om strejk skulle få företagarna att inte jaga oss så mycket på arbetet. Men det bortser du från eller så förstår du det inte alls att jag menar det.

    Du behöver inte tycka som jag. Men om du argumenterar mot MIG kan du åtminstone argumentera kring det jag faktiskt skriver.

  11. sossemannen

    Helena P: Korrigering: Förutom frågan om föräldralön bemöter du inte det jag skrivit

  12. sosseman: Kan du hosta upp en undersökning som säger att folk vill ha dagis! Vi lever i lilla sovjet och dekreten bara kommer uppifrån. Det kallas kommunism/socialism. Jag ser ingen skillnad på alliansen som nu styr. Moderaterna t ex är sossar i ljusblå kostymer. Nedanstående skrev jag 2006. Inget har ändrats mer än att mammorna av ren självebevarelsedrift nu vill bli hemmafruar. Härligt! Läs:

    En stor majoritet av svenska folket, 64 procent, vill ge föräldrar rätt att vara hemma med ekonomiskt stöd tills barnet är minst fyra år. Bland regeringspartiets väljare stöds förslaget av 65 procent och hos LO:s medlemmar av hela 76 procent visar en ny Sifo-undersökning. Namninsamlingar och folkomröstningar runt om i Sverige har redan gett samma besked. Med andra ord har inte regeringens och folkpartiets familjepolitik folkets stöd.
    Vi svenskar lever i en skendemokrati. Det finns inte en enda undersökning som säger att svenska folket vill ha dagis. Det finns däremot en majorit som vill ha en annan vårdform än dagis, ändå framhärdar s-regeringen i att dagis, där ettåringar betraktas som elever, är det enda rätta. Berit Andnor vill att föräldrarna inte ska behöva välja mellan barn och arbete – vi ska kunna klara både och skriver hon. Men dom som anser att det är ett arbete att ta hand om små barn, och som vill ta hand om sina små barn själv under de viktigaste åren i ett barns liv lämnas åt sitt öde av en maktfullkomlig regering som endast har dagis som nummer ett i sitt familjeprogram. Fyra socialdemokrater i Nordanstig skriver betecknande nog den 3/5 att dom inte vill ha privata familjedaghem. I Sverige är det i nuläget 132 kommuner som är med i det så kallade föräldraupproret vars syfte är att införa valfrihet i barnomsorgen. Alltså – dagis ska inte bort – det ska bara införas alternativ för dem vill som uppfostra sina barn själva.
    I den senaste SIFO-undersökningen som Tidningen Världen idag presenterade 28/4-06 ställdes frågan ”Anser du att samhället skall göra det ekonomiskt möjligt för föräldrarna att vara hemma med sina barn tills de är fyra år? ” Svaret blev det samma som alla andra gånger denna och liknade frågor ställts till svenska folket. En klar majoritet 64 % av de tillfrågade svarade ja och 27% nej (9% vet ej) på denna fråga. Läs mer på http://www.varldenidag.se.
    När professor Jörgen Westerståhl vid Göteborgs universitet gjorde en liknande undersökning 1979 fick han samma besked av svenska folket, vilket förvånade honom lika mycket som alla andra på den tiden. Även han var lurad och trodde att alla ville ha daghem till sina barn. I Westerståhls undersökning föredrog 67 % föräldralön, 17 % daghem och 16 % familjedaghem. Två tredjedelar av socialdemokratiska väljare valde föräldralön utan att mainstream-media reagerade.
    Detta fick Westerståhl att göra en följdundersökning av hur radio och TV speglade den familjepolitiska diskussionen. I boken Bilden av Sverige beskriver Westerståhl dessa av media förtigna undersökningar. Westerståhl skriver ”Förhållandet mellan mediebild och faktiskt opinionsläge, när det gäller inställningen till barntillsynen, är fascinerande. Den åsikt som två tredjedelar av befolkningen omfattar blir, i varje fall i etermedierna, praktiskt taget osynlig.”
    Med tanke på att hela två tredjedelar av Sveriges befolkning vill ha ekonomiskt stöd till hemmaföräldrar är det dags att börja respektera folkviljan. Frågan är både en klassfråga och en kvinnofråga: förslaget efterfrågas främst i LO-gruppen och bland kvinnor. Bland de socialdemokratiska väljarna är stödet större än bland borgerliga väljare. Det är med andra ord dags att upphöra med det mer än 30-åriga kriget mot familjen.

    • Kuno

      Som man frågar får man svar. Och det är ju det enda du lyckas visa med ditt inlägg.
      Det finns inte minsta fördjupning i anslutning till de frågor som du menar har ställts till föräldrarna. Det enda vi får reda på är direkt tyckande till en och samma grunda frågeställning, och därmed vet vi inte om de föräldrar som svarat behåller eller ändrar ståndpunkt om långt hemmavarande med barn leder till konsekvenser som de kan se som negativa.

      Patetiskt att du drar Sovjetstatskortet när det du själv pysslar med just är ett propagandanummer.

  13. Ping: Gillar när folk länkar till min blogg :) « En redaktörs bekännelser

  14. tommyhjalmarsson

    Al Franken (senator för Minnesota) är här uppmärksam när det gäller tolkningen av en studie.

  15. Martin

    Underlaget och medias okritiska information om detta undersökning kan kritiseras. Men den pekar på att en ny trend kan vara i antågande. Detta borde undersökas på ett mer tillförlitligt sätt, inte enkelt avfärdas som strunt.

    Det skulle inte förvåna mig om delar av den yngre generationen revolterar mot sin föräldragenaration som kämpat för lika uttag av föräldradagar etc genom att söka ett hemmafru-liv. Det är också troligt att TV-serier kan driva på detta beteende. En liten rekyl mot kampen om lika delning av föräldradagarna och ett allt tydligare fokus på att ”alla ska jobba” vore naturligt.

  16. bernt blomgren

    Lena Sommestad är briljant. Synd att inte hennes avslöjande får någon plats i media. Det vore något för de två mediaprogrammen i P1.
    Lena Sommestad gör, i det här fallet, vad journalister skulle göra INNAN, de publicerar.
    Hur många liknande exempel finns det på medias bristande förmåga – i andra samhällsfrågor. Man undrar.
    I alla fall var det synd och skam att inte Lena Sommestad valdes till partiordförande.
    Det är dags att Lena Sommestad ta större plats i media, som företrädare för socialdemokratin.
    Varför är inte hon med i Agenda, Godmorgon Världen, Studio 1, Debatt etc.? Man undrar.

  17. Ping: vill du vara ekonomiskt beroende av din partner? | mariafrisk

  18. Att seriös media ens tar upp denna undersökning är oroväckande. Har man så dålig förståelse för undersökningsmetodik? Har man inte tid med någon som helst form av källgranskning? Eller finns det någon agenda bakom uppslaget av en nonsenseundersökning som denna?

    Självklart skall den som vill vara hemma med eller utan barn få lov att vara det. Män eller kvinnor, ingen tvingar någon att arbeta. Men varför skattebetalarna skall finansiera detta förstår jag inte. Att införa bidrag som skapar ekonomiska incitament att locka kvinnor att ge upp sina karriärer eller sitt fäste på arbetsmarknaden bara för att helt lägga sitt ekonomiska öde i händerna på sina barns pappa det är ju bara ondsint.

    Kvinnor och män skall hjälpas åt att ta hand om sina barn. Män och kvinnor skall hjälpas åt att ta hand om ett gemensamt hem. Det är bådas ansvar och bådas jobb.

    Jag tror också att barn behöver tid med sina föräldrar (eller andra kontinuerligt närvarande vuxna), och jag tror att det vore bra om politiken kunde hjälpa till ännu mer med detta. Men det skall då vara ett stöd som riktar sig till båda föräldrarna. Delad (och gärna utökad) föräldraförsäkring som möjliggör för båda föräldrarna att vara med och ta ansvar för hem och familj.

    [Jag är medveten om att detta inlägg helt skrivits utifrån min heterosexuella erfarenhet. Jag vet ingenting om vilka jämställdhetsproblem som finns i andra typer av familjer, och jag kan därför inte yttra mig om dessa. Det betyder inte att även andra familjekonstellationer än MaPaBarn behöver belysas.]

  19. Eva Gannerud

    Intressant att vi ofta diskuterar kvinnors och mäns stress utan att diskutera arbetsmarknadens villkor. Det är bland annat tack vare att både arbetsgivarna och borgerliga partier samt fackföreningar och socialdemokrati envist motsatt sig en förändring av dessa villkor som människor idag lever i en så stressig tillvaro. Som sagt, vart har tanken på sex-timmars arbetsdag tagit vägen?? En reform som skulle ge alla, barn, kvinnor och män en lugnare och på många sätt mer berikande tillvaro. Nej, arbetsmarknaden är fortfarande organiserad på ett sätt som är anpassat till en värld där mannen var ensamförsörjare och ”någon annan” tog hand om det dagliga arbetet i hemmet och barnens tillsyn och fostran. Idag har till och med kraven skärpts istället och på många arbetsplatser är krav på tillgänglighet, flexibilitet och övertid legio.

  20. Sven-Eric Forsén

    Vid dagens frågestund med Fredrik Reinfeldt i riksdagen framförde Emma Henriksson kritik mot statsministern för att denne uttryckt ett visst motstånd mot begreppet hemmafru. KD-företrädaren underade om Reinfeldt motsatte sig föräldrarnas valfrihet. Även om jag är sosse måste jag ge honom kred för, att han framhöll vikten av att kvinnorna kunde göra en egen karriär. Att tjäna sina egna pengar och – i händelse av skilsmässa – kunna ordna sin egen försörjning. Just i det tillfället kände jag sympati för honom.

  21. Mikael

    Lösningen på stressen som många småbarnsföräldrar upplever ligger nog mest i bristen på valfrihet. Alla borde få göra det som passar dem. Inför en barnomsorgspeng, lika för alla barn, som är samma som subventionen i och med maxtaxan idag, lika inkomstprövad som dagisavgiften eller kanske lite mer. Denna peng får man antingen använda för att vara hemmafru eller till att betala till vilket dagis man vill. Tag bort maxtaxan. Låt privata förskolor växa fram och blomstra, men tillhandahåll några kommunala dagis för de som vill så att det inte blir monopol för några stora riskkapitalbolag. Så – rättvist, frihetsbaserat, tillväxtorienterat.

    • Kuno

      ”Så – rättvist, frihetsbaserat, tillväxtorienterat.”

      Eller om man sammanfattar, så naivt och dumt.

    • Kuno

      Nej till allt är det inte, men väl en kort koncis kommentar till ditt tyckande. Det är s.a.s på samma nivå som det du för fram och därmed bör du vara nöjd. Det skall du ju inte säga nej till, för då kan du framstå som en som säger nej till allt.

  22. Magnus

    Att politiker använder statistik som fan läser bibeln är väl inget nytt? Det gör KD, S och alla andra partier och att misskreditera ”den andra sidan” ingår i en politikers tjänstebeskrivning.
    Jag tror inte alls att ”hemmafrukonceptet” är så oatraktivt som du Lena vill göra gällande, hur ofta hör man inte från unga tjejer ”Att gifta sig rikt”? Hur många gånger har någon hört det från en ung kille?
    Nä Lena du förvränger nog denna fråga lika mycket som du anklagar KD för att förvränga frågan.
    Jag är inte KD-anhängare och ser jämlikhet som en självklarhet men jag är tillräckligt öppen för att förstå att frågan innehåller mycket mer än den förenklade bild du eller för all del KD vill ge.

  23. Well! Well! Kuno! Men så gör en målig eller riktig undersökning då! Det är det ingen som vill för man är rädd för svaret. Kan sätta en femma på det.

    • Kuno

      Skall jag göra en undersökning, för att du lyfter fram något som inte håller vid en granskning? Betalar du för det?

      Bekvämt att slå vad när man inte behöver stå för det. Det kan jag också göra.
      Jag sätter en femma på att om någon lägger fram en djuplodande undersökning, som talar emot det du _tycker_ så tror du inte på den.

      Sätter ytterligare en femma på att du även avfärdar den med att lyfta fram samma grunda frågeställning, den du redan presenterat i tråden, samt att du hävdar att undersökningen som talar emot ditt tyckande, är en del av en konspiration som socialistkommunister står bakom.

  24. tommyhjalmarsson

    SvT blåste upp bristfällig undersökning
    Medierna

    Flera medier rapporterade i veckan om den nya hemmafrutrenden, som skulle finnas enligt en undersökning från sajten Familjeliv. Mer än hälften av drygt 10 000 mammor skulle, enligt undersökningen, vilja vara hemmafruar om de fick chansen, och allra störst var hemlängtan bland yngre kvinnor.

    http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=10986&artikel=4771571&utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Lämna en kommentar