En lag om partibidrag – viktigare än någonsin

Idag skriver jag i min krönika i Aftonbladet om hur näringslivet med pengar och makt kan pressa tillbaka en obekväm sanning. Caremaskandalen belyser problemet.

Vi vet inte hur många miljarder näringslivet  har satsat på att driva hem tesen om  privatiseringens välsignelser. Vi vet inte ens hur mycket Vårdföretagarna och andra branscher med stora ekonomiska intressen i offentlig sektor har satsat på att påverka de politiska partierna.

I min krönika ställer jag frågan när  Moderaterna tänker säga ja till en lag som reglerar hur partier redovisar sin ekonomi. ”En lag behövs för att skapa öppenhet och förhindra korruption. Ju fler företag som gör vinst på offentliga medel, desto viktigare blir det.”

I kväll hör jag till min häpnad att Socialdemokraterna har backat på kravet om en lag som reglerar partibidrag. I stället ska partiet göra upp med regeringspartierna om en frivillig överenskommelse, enligt SVT:s Rapport (SVT).

Är detta verkligen möjligt?

En lag är inte bara viktigare än någonsin, därför att allt fler företag lever på vinster från offentlig sektor. En lag är också viktigare än någonsin, därför att den ekonomiska ojämlikheten växer.

Bara tre länder i Europa utöver Sverige saknar idag en laglig reglering av hur partibidrag ska redovisas , enligt partibidrag.se –  San Marino, Malta och Schweiz. I detta läge borde det vara självklart för Socialdemokraterna att sätta hårt mot hårt, inte bara mot Moderaterna utan mot hela det borgerliga blocket. Socialdemokraterna har ställt sig bakom Arenagruppens upprop för ett öppnare Sverige, med lagreglering av partibidrag. Socialdemokraterna har allt att vinna på ökad öppenhet.

Hur långt ska kommersialiseringen av svensk politik drivas, innan vi som medborgare äntligen får veta vad pengar kan köpa i den svenska demokratin?

Mer skrivet: Metro, Högbergs tankar.

 

63 kommentarer

Under Uncategorized

63 svar till “En lag om partibidrag – viktigare än någonsin

  1. Lena Källman

    Jag blev också mycket överraskad av Rapports inslag i denna fråga. Vad sysslar Sven-Erik Österberg egentligen med i KU? Instämmer helt i ditt inlägg.

  2. Bosse Bergkvist

    Det finns inte ord starka nog för detta, Lena. HÖJ din röst! Vi vet alla vad det är som ”går på torra land” nu. Med såna vänner [Juholt och Österberg] behöver vi inga fiender!

  3. B.

    Varför låter vi SVT´s rapportering av vårt parti driva oss som får? Ska SVT tillåtas att sätta den politiska agendan?

  4. Ja Lena, nu undrar man vad det är som står på. Har partitoppen totalt tappat fattningen eller har vi kommit därhän att det du talar om, korruption och köpta politiker redan är ett faktum större än vi anar? Hur ska man annars förklara dessa helt otroliga turer. Vi blev för en tid sedan påminda om Olof Palmes talan om ett rättfärdigt samhälle och politik . Det rimmar dåligt , och man skäms.Har du en möjlighet , så höj rösten!

  5. Det blir ingen ordning i det partiet förrän du blir partiledare och Marika Lindgren Åsbrink ekonomisk-politisk talesman. Men, sad to say, verkar det inte som partiet vill ha några röster utan istället till varje pris fjärma sig från väljarna till förmån för högst utdaterade neoliberala dogmer och ett högerkonservativt (milt uttryckt) EU som nu ligger i ekonomiska ruiner.

  6. U_M

    Det du säger är det självklara för en demokrat. Jag trodde att jag läste fel när jag såg i tidningen att S hade givit upp sina krav på en lag om partibidrag. Det liknar turerna kring sjunde AP-fonden.
    Och det gör mig mycket ledsen, är det ingen som bryr sig det demokratiska systemet över huvud taget?

  7. Ja denna Kovändning om Partibidragen? Det kallar jag veckans ”Popcorn” (Östros) Vad sker i detta Parti? Finns det någon som sitter inne med svaret?

  8. För att undvika korruption ang. partibidragen låter sig S säljas för en höjning av partibidragen. Skulle bli förvånad om inte 20%-vallen närmar sig S-partiet i nästa opinionsundersökning. Bilda ett nytt arbetarparti Lena, det är nog tyvärr enda sättet att få ut månglarna ur S-templet!

  9. Ping: Lagstifta om partibidragen « Röda Berget

  10. M. E.

    Arenagruppen?

    såg det här på ”dagens arena”-twitter:

    ”ericsundstrom Kanske en intervju i Agenda som vi kommer att minnas!?
    12 hours ago · reply · retweet · favoriteericsundstrom Noterar att Östros inte svarar på frågan om han har förtroende för Juholt, hänvisar t ”det där” VU-mötet.
    12 hours ago · reply · retweet · favoriteericsundstrom Bra reflektion fr Europa av Östros; farligt att bara lyssna på kärnan av medlemmar o ej på väjarna.
    12 hours ago · reply · retweet · favoriteericsundstrom +1 RT @HelleKlein: Kul att se Östros igen. Helt galet att denna kompetenta politiker inte används mer av S-ledningen! #Agenda”

    dagens arena kallar sig ”oberoende, radikal och progressiv”. dagens arena hade ett intressant samarbete med Prime; ”Niklas Nordström, seniorkonsult på Prime, skriver i Dagens Arena om valresultatet ur ett socialdemokratiskt perspektiv.” ( http://www.primegroup.com/nyheter/niklas-nordstroem-analyserar-valet-i-dagens-arena )

    klickar man på länken på primegroup.com till artikeln av nordström på dagens arena, kan man konstatera att han uttrycker den linje som östros verkar ha uttryckt och förlorat på i partiledarvalet. sundström verkar vara en stor fan av östros. vilken linje rör det sig om? jag citerar:

    ”Det kommer handla om att vissa frågor är döda för politisk strid och bara att acceptera om man ska vara relevant. Att ta strid för att avskaffa Rut, återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt är politiskt dumdristigt och bekräftar bilden av ett parti som inte är med i sin tid. Här är det bättre att lämna och gå vidare med nya förslag och idéer som kan vinna väljarnas stöd. Till exempel att forma en ekonomisk politik och näringspolitik som på ett modernt sätt möter vår tids utmaningar med globalisering, behov av utbildning och forskning, satsning på entreprenörskap, med mera.” ( http://dagensarena.se/debatt/niklas-nordstrom-det-rodgrona-samarbetet-har-inte-levererat/ )

    det blir spännande att se om Prime kommer sluta med att få det som gruppen vill eller inte… helt klart är i alla fall att juholt var ”fel” val, eller inte tillräckligt bra i alla fall…

    kanske får du plusspoäng av arenagruppen genom att förknippa den med öppenhet. men jag tror jag vet vem dagens arena håller med i det som mer och mer verkar som det kommande partiledarvalet, och i alla fall att det inte är du…

    detta med att släta över är något av nutidens problem. i USA liksom i Europa har politiken blivit steril, skillnaderna mellan maktkandidaterna i den ekonomiska politiken blir allt mer utslätade. det är en delförklaring till dagens ekonomiska kris, avsaknaden av en vital demokrati och politik och den korruption (till exempel prime) och sterilitet detta medför både i media och politik.

  11. Hans Ola Berglund

    Att jag skulle driva med mitt intellekt så till den milda grad att jag skulle inbilla mig att s-toppen drivs av partiprogrammet blir nog inte aktuellt…
    Har lyssnat på Juholts argument och tyckt att det har känts som att en nytändning varit på gång men ….
    Så är det nog inte!
    Beslutet att låta M fortsätta med sitt mörkande av sina bidrag visar på nåt annat…
    Vänstern får min röst även denna gång.

  12. Helt otroligt! Så sent som igår kväll satt vi i Bromstens förening och bestämde att vi ska lämna in en motion angående en lag om redovisningen av partistöd.

    Så kommer man hem och hör på Tv att Socialdemokratena backar i frågan! Nej, det gör vi inte! Det är av största vikt att Moderaterna sätter igång att redovisa var deras pengar kommer ifrån. Låt oss få svart på vitt att vår regering är ägd av näringslivet.
    Vårt parti är stort och ibland verkar det brista lätt i kommunikationen mellan medlemarna och partitoppen. Det är något vi måste jobba på.

  13. M. E.

    ”Låt oss få svart på vitt att vår regering är ägd av näringslivet”

    Och (S) med Prime och allt det där?

    jag tror östros skulle vara en partiledare i tiden… han är den typen som aldrig velat avvika, alltid velat vara ”korrekt”. men jag tror också att han ganska snabbt kan bli en partiledare ur tiden. som jag skrivit:

    ”i USA liksom i Europa har politiken blivit steril, skillnaderna mellan maktkandidaterna i den ekonomiska politiken blir allt mer utslätade. det är en delförklaring till dagens ekonomiska kris, avsaknaden av en vital demokrati och politik och den korruption (till exempel prime) och sterilitet detta medför både i media och politik.”

    östros och anders borg har ju studerat tillsammans. men jag tror alltså att denna sterilitet kanske håller på att gå ur modet. kanske är det redan vid nästa val på det viset att östros är passé. medierna lär ha förändrat sig, de följer vinden, men östros kommer säkert fortfarande vara den där ”korrekta” typen som ej längre är ”in”. nej, den där bristningspunkten håller på att nalkas, den där punkten när steriliteten slår över i något radikalt… mitten kommer i ökande grad att få vika för höger och vänster. på lång sikt: navelsträngen mellan politik media och näringsliv kommer att synas mer och mer i sömmarna. politiker och media kommer tvingas att bli mer självständiga igen i den representativa demokratins rena självbevarelsedrift.

  14. Mikael

    Ni kan vara lugna, Juholt kommer snart gå ut och ändra sig. Vilken fantastisk avsaknad av ledarskap! Tror det saknar motsycke i svensk politisk historia.

    Naturligtvis ska alla bidrag över ett visst belopp redovisas. Det behöver man ju inte ens argumentera för.

    Men det är klart att det kan drabba S negativt också. Frågan är tex om en majoritet av de LO-anslutna verkligen vill att deras fack-avgifter ska gå till att finansiera Juholts debacle?

    • LO är en demokratisk organisation. Medlemmarna kan engagera sig och genom det också ändra på vad t.ex. en liten del av fackavgiften skall gå till.

      En mycket intressantare fråga är om landets röstberättigade vill finansiera Moderaterna genom Svenskt Näringsliv.

  15. Vi har partikongress 2013.
    Finns tydligen en hel del städjobb i partiledningen att göra då.

  16. Östen

    En liten undrad bara. Du skriver att Du är förvånad över att socialdemokraterna inte ska arbeta för en lag som reglerar partibidragen. Istället ska en frivillig överenskommelse mellan partierna diskuteras.Min fråga gäller. Hur går beslutsordningen egentligen till inom partiet? Är inte frågan om partibidrag en viktig och principiell fråga som måste diskuteras i VU där Du väl är adjungerad?

  17. Som ni sossar hycklar i varje sakfråga

    Som sjukförsäkringsdebatten – Ni vill sjuka ska jobba ”mot normalt förekommande arbeten”

    Hur stoppar detta utförsäkringar? Nej det gör ju inte det Lena?

  18. Lars-Göran Ahlström

    Hej Lena.
    Jag instämmer, och undrar om partiets försök att höja partistödet ligger bakom omsvängningen? I så fall dubbelt fel! Fortsätt kämpa, vi blir fler och fler som stödjer dig.
    Hälsningar Lars-Göran Ahlström

  19. Vad är det för blötdjur som styr den socialdemokratiska politiken? Dom klarar inte ens av att slå vakt om de mest grundläggande partiegoistiska intressena.

    Det är uppenbart att SAP aldrig kommer att bedriva någon seriös oppositionspolitik mot moderaterna. All kritik utmynnar i inviter om samarbete med alliansregeringen. Östros varnar för att partiet ska bli för radikalt! ”Det finns ingen höger eller vänster. Alla är goda socialdemokrater”. Håhåjaja.

  20. OlaFrithiofson

    Moderaternas ovilja att redovisa partibidragen visar att de har något att dölja. När parlamentarismen infördes och var person gavs en röst spelade folkrörelserna en viktig roll. Folkligt deltagande spelade en stor roll när efterkrigstidens välfärdsreformer arbetades fram. Idag spelar hemliga och öppna lobbykampanjer en viktig roll för de folkvaldas lagstiftningsarbete. På många sätt liknar dagens politiska system förkrigstidens plutokrati. Intressen kommer det alltid att finnas i politiken, mende måste vara synliga. Politisk korruption måste motverkas genom total öppenhet om partibidrag, finansiering av personvalskampanjer och lobbyinsatser. Men det är tyvärr svårt att tro att det senare kommer att inträffa. Hur många Primeskandaler ryms inom de senaste tjugo årens lobbyinsatser? Hur mycket har näringslivet betalat för den lagstiftning som gjort välfärdstjänster till en pengamaskin? Peje Emilsson, Mats Odell och andra aktiva bakom eller framför lobbykampanjer håller med en ena handen tag i sina politiska vänner, med den andra andra håvar de in vinster och tillgodogör sig värdetillväxt från de egna företagen inom skola vård och omsorg. Skulle inte förvåna mig om de förestående partisekreterardiskussionerna i frågan är en god moderat taktik för att splittra oppositionen, få socialdemokraternas hållning att verka taktisk betingad och dessutom skjuta tidpunkten för en öppen redovisning av partibidragen på framtiden.

  21. Arne Roland

    Håller med Lena och det mesta som skrivs i kommentarerna, bortsett från en del ovettigheter. Självfallet skall partiet hålla fast vid kravet på lagstiftning om öppen redovisning av bidrag till partierna.

  22. Patrik

    Herregud, vilket tjafs. Är det någon som läst Carin Jämtin’s pressmeddelande? Socialdemokraterna har INTE ändrat ståndpunkt rörande redovisningen av partibidrag, de har bara ändrat metod.
    Vi har inte majoritet i frågan. Regeringen håller ihop som vanligt, och SD tar deras parti eftersom inte heller de vill redovisa var de får sitt partistöd ifrån. Vi kan inte vinna frågan i riksdagen, och även om vi kunde det så har vi ingen garanti för att våra motståndare rättar sig efter det beslutet. De har struntat i regeringsbeslut tidigare. Jag vill inget hellre än att få svart på vitt att moderaterna finansieras av näringslivet, men jag tycker inte att det är den viktigaste frågan att driva. Det är bättre att lägga krut på andra frågor.

  23. Morgan S

    Tack Lena…

    Du har varit ett ljus i mörkret, som hållit liv i den falnande lågan och tron på att verklig socialdemokrati fortfarande existerar…

    Tyvärr räcker inte det längre för mig. Du är suverän men partiet är så sanslöst ute och cyklar i varje fråga att det saknar mening att stödja dem något mer…

    Bara att inse. Partiet är kidnappad av en högersosse elit som skapat ett höger-mitten parti och snott namnet socialdemokraterna från dem som inte hade vett att mota olle i grind, när de under 90-talet kom vällande in i partiet för att sno åt sig makten.

    Kommer ihåg en gång för länge sedan, när vi inom SSU beslöt oss för att utesluta de klubbar som kallade sig SSU OFFENSIV (En grupp Trotskister som med entrism som metod) en metod där man gick in i redan befintliga partier och organisationer (som SSU) och arbetade inom dessa för att försöka påverka dem att gå mer åt vänster…

    Ngn gång under 90-talet borde vi använd samma instrument och uteslutit alla högersossar. (Tyvärr var de inte lika ärliga och organiserade sig öppet, så att de lätt kunde identifieras och uteslutas, så möjligheten uppstod nog aldrig.)

    Smyg revolutionen där det tydliga vänsteralternativet socialdemokraterna blev ett högerliberalt parti, pågick därför i det tysta under 15-20 år, till det kom att bli allt för sent, att vrida klockan tillbaka.

    De lyckades där Trotskisterna misslyckades. Grattis, nu har vi två fejksossepartier (M) och (S)

    Inte ens nu, när dörren borde stått på vid gavel för en tydlig vänstersocialdemokratisk opposition, har sakernas tillstånd kunnat förändras. För mig blir den senaste i raden av frågor av tydlig ideologisk prägel spiken i kistan, nu får det vara nog! (Självklart skulle sossarna aldrig backat om lagstiftning kring redovisning av partibidrag.)

    Sossarna är numera ett parti till höger om mitten som är fullständigt opålitliga i alla frågor som har vänsterprägel.

    Sanningen är tyvärr lika enkel som smärtsam…

    Den enda likhet som finns med det parti som förr stolt styrde Sverige med jämlikhet, rättvisa och solidaritet som ideal och det parti som går under samma namn nu, är att de behållit partinamnet Socialdemokraterna. (Allt annat är tyvärr utbytt.).

    Lycka till i framtiden Lena, men här stiger jag av…( För att i nästa val rösta på dem som står upp för våra ideal).

    Ingen aning om vilka det kommer bli, men är så säker man kan bli att det aldrig mer kommer att bli högerpartiet Socialdemokraterna!

    Det extra sorgliga med detta är att när äkta sossar som jag, lämnar tåget, för att partiet inte längre är socialdemokratiskt, vilka skall partiet då luta sig mot och vilka skall vi som ALDRIG kunnat tänka oss att rösta på ngt annat parti, vända oss till?!

    När förtroendet är så kört i botten att vi inte längre står ut…
    Kan det bli mer sorgligt än så?!.
    I sökandet efter partiets själ, där vid tomhetens slut…
    Där stanna är att dö, föds vi kanske igen… av att gå?!..

    Idéerna är eviga partier blott farkoster som för deras last… Dags att söka ny farkost, för idéerna står fast!

    • Nej, Nej, Morgan du ska inte stiga av , du har kapacitet ! Du ska vara en av oss som hjälper Lena att starta revolten , och var säker den är inte långt borta. Öka tempot!

    • lenasommestad

      Morgan, du behövs. När kris och konflikter blir tydliga, finn också en chans att vända skutan. Idag mötte jag frihetskämpar från Syrien, Palestina, Egypten… Jag tror att vi måste lära oss att inte ge upp. Slåss för idéerna – även när bakslagen duggar…

      • M. E.

        om man försöker se till historien – kan man lära något av hur det gick till i tyska (S) innan Hitlers framfart? fanns det i tyska (S) personer som förespråkade en annan politik än den tyska (S) förde i regering innan Hitler kom till makten? Kunde dessa ha agerat annorlunda? osv.

        vad jag vill säga är väl att Morgan mycket väl kan vara inne på något.

      • M. E.

        jag vill väl hävda att också greska (S) kan vara intressant att titta på.

        kan man lära något av hur det nyligen gått till i greska (S)? fanns det i greska (S) personer som förespråkade en annan politik än den greska (S) förde ensamma i regering? Kunde dessa ha agerat annorlunda? osv.

        vad jag vill säga är väl att Morgan mycket väl kan vara inne på något.

      • Morgan S

        Tack för svaret Lena (och ni andra)

        Kommer aldrig att ge upp och kämpa för det jag tror på (och kommer självklart att stötta alla som delar dessa åsikter).

        Känner bara inte längre för att vara alibit för partitoppen att föra sin högerpolitik samtidigt som jag och andra gräsrötter försöker uppfinna försvarstal varför det just i denna fråga (än en gång) måste föras en högerkompromiss politik istället för en mer ideologisk tydlig vänsterpolitik som går att försvara utan en massa mer eller mindre fantasifulla ad hoc förklaringar.

        Kommer fortsätta stötta dig och alla andra krafter i partiet som drar åt de ideal partiet vilar på, men kommer samtidigt att hädanefter befinna mig i kraftig opposition med själva partiet.

        De är inte längre trovärdiga och fram till dess att de klarar av att i ord och handling återvinna denna trovärdighet, är jag dess motståndare! (Tyvärr känns det nästan som de som är vänsterföreträdare i partiet bara får befinna sig i toppen som alibin, utan verklig makt, dessutom belagda med den allestädes rådande munkaveln så fort deras röster borde vara dem som skrek högst i protest mot de fel partiet gör) Att de/vi tystas av lojalitets krav…

        Fortsätter kämpa, tro inget annat, men just nu ser jag partiet som både min och sin egen värsta fiende! (Varför min lojalitet blir till våra idéer istället för till det parti som saknar all trovärdighet som våra gemensamma idéers företrädare.)

      • Bosse Bergkvist

        Vän Morgan! Broder, vi är många! Tro inget annat!!

    • ”Inte ens nu, när dörren borde stått på vid gavel för en tydlig vänstersocialdemokratisk opposition, har sakernas tillstånd kunnat förändras.”

      Det får dig inte att fundera?
      Kanske väljarna finns i mitten!?
      (S) kommer aldrig mer till makten om man lämnar mitten till Alliansen…

      • Morgan S

        Tyvärr har du helt fel i din analys…

        Det faktum att när vi när äntligen lade vår första vänsterbudget på 10-15 år (efter mycket motstånd från högersossarna) så fick vi 36-37 % i opinionsundersökningarnas delresultatet för perioden fram till Juholts bostads”affär”… (Där trenden dessutom var fortsatt stigande…)

        Det får dig inte att tänka lite längre än att väljarna finns i mitten?!

        Sanningen är att vi fortfarande har en väljarbas på drygt 40 % när vi för en vänsterpolitik om vi samtidigt i alla våra handlingar och ord kan visa att vi är trovärdiga företrädare för denna politik.

        Väljarna är svältfödda på trovärdiga alternativ som står för våra vänsterideal och sviker oss just nu för att vi vare sig är trovärdiga eller tycks stå för våra forna ideal…

        Vart tror du de skall ta vägen?!

        Till vänsterpartiet som de alltid historiskt sett som kommunistiskt eller möjligen till miljöpartiet?! (Visst, möjliga alternativ för de djupt ideologiskt övertygade som klarar av att se förbi sina fördomar kring dessa partier) Men vart skall resten gå?

        Självklart blir det till mitten, men det sker i avsaknad på andra alternativ och inte som du tycks tro, att det sker därför att väljarmajoriteten ser mitten som sitt självklara första val!

      • Bosse Bergkvist

        Helt rätt, Morgan! :))

      • Henrik Olsson

        Det är troligtvis MP som får många av mitten-vänsterrösterna. S har inte varit ett alternativ för många som inte är infödda i partiet. Denna debatten sätter fingret på problemet med toppolitiker som har lämnat folket och rörelsen. De är endast kapabla till att se till sina egna intressen. Varför får Juholt en stadsministerlön? Är det inte kampen för solidaritet som ska driva honom och inte lönekuvertet?

  24. Ping: Jag kan aldrig rösta på socialdemokraterna om de anser att det är ok att mörka partibidragen. « essbeck

  25. Marie

    Socialdemokraterna har inte ändrat åsikt i frågan om att partibidragen bör öppet redovisas. Det som har hänt nu är att man söker nya vägar för att nå framgång för kraven om öppenhet och moderaterna har gått med på att diskutera frågan på partisekreterarnivå. Det måste ses som en öppning och förhoppningsvis kan vi genom detta nå en verklig förändring mot en större öppenhet vad gäller redovisningen av partifinansieringen. Målsättningen är nu att komma överens i samtal med de övriga partierna kring hur en lagstifning ska se ut och gå till. Jag kan inte tycka det är fel att man nu försöker hitta en ny väg för att få resultat i en fråga som vid varje initiativ har blockerats av Moderaterna och Sverigedemokraterna

  26. Östen

    Jag håller med Morgon. Även för mig är gränsen i det närmaste nådd. Det fördes en spännande och ideoligisk debatt på många bloggar inför partiledarvalet. Gräsrötterna mobilserades och en förändring tycktes möjlig. När Håkan Juholt sedan höll ett radikal linjetal tändes hoppet om en ny reformistisk socialdemokrati. Tyvärr gick det bara några dagar innan allt tycktes förbli vid det gamla och de månader som gått har bekräftat att ”de realistiska” har segrat. I en diskussion på din blogg frågade jag om återställare var möjliga. Det måste de vara svarade Du.Vad ska vi annars
    med politiken till. Dock till dags datum finns Inga förslag om en förändring av politiken. Inte ens den senaste vårdskandalen inom Carema får partiledningen att tydligt ta ställning. Istället skrapas det med foten för att
    komma in i regeringskansliet och diskutera frågan med alliansen.
    Även om det är som att svära i kyrkan börjar inte tiden bli mogon att tillsammans med vänsterkrafter inom och utanför partiet återupprätta (skapa) ett radikalt annat parti som står för en demokratisk socialism.

    Tänk om arbetarrörelsens pionjärer resonerat som dagens partiledning och godtog inte den tidens samhälle utan kämpade för radikala förändringar

    • M. E.

      Jag är inne på samma tanke. Om vänsterkrafter i tyska (S) innan Hitlers framfart hadde skapat ”ett radikalt annat parti som står för en demokratisk socialism” och förmått samarbeta med ”kommunisterna”, kanske hade det gått annorlunda, kanske hade ”kommunisterna” varit mindre ensamma i oppositionen mot nazisterna?

      Om vänsterkrafter i greska (S) hade gjort det samma i samband med när de satt senast ensamma i regering och förde en borgerlig politik och nu hade skapat en rörelse i dynamik tillsammans med ”kommunisterna”, kanske hade det underlättat att få till stånd förändring i Grekland där absoluta extremhögern nu ingår i regering tillsammans med greska (S)?

      Man kan väl säga att Die Linke i Tyskland delvis är resultatet av en sådan logik. Die Linke lyckas rätt bra i Tyskland och låt oss hoppas att de så småningom kan bli större än tyska (S) genom en dynamisk politik och rörelse med tydligare förankring i värderingar för livet, livslust och livskraft.

      Som jag skrivit annorstädes:


      Hur undvika att partiet urholkas och korrumperas? Hur kan ett diplomatiskt, ”mjukt” vänsterparti undvika att slitas sönder och utnyttjas av omvärlden när den ser ut som den gör? Hur motstår man överklassens syltburks lockelser och frestelser? Hur förhindrar man att partiets ursprungliga värdegrund undergrävs?

      Har partier som (S) någonsin hittat svaret på detta? Eller är de fortfarande som tyska (S) innan Hitlers frammarch, utan svar, kluvna mellan makt, prestige och ”sina grundvärderingar”?

  27. Ping: Krav på lagstiftning. Nej, frivillighet. Men det fungerar inte. Lagstiftning. Kanske. « Fi Västra Götaland

  28. Högern har lyckats – härska och söndra. Men det krävdes korruption och direkt infiltration i valrörelsen. Hur socialdemokraternas medlemmar och väljare kan låta detta ske utan att kräva Primesossarnas och t ex regeringsfinansierade Göran Perssons uteslutning innebär att S har en delvis korrupt ledning som plundrar partiet värdeideologiskt, ungefär som riskkapitalbolagen plundrar Sverige som ett skalbolag. Varför gör inte partidistrikten, arbetarekommuner och ombud något åt det? Eller är de lika insyltade? Göran Persson finansieras direkt från den moderata regeringen via JKL för sin propaganda för euron och EU, och Prime finansierades direkt av Moderaternas huvudfinansiär Svenskt Näringsliv. Varför säger inte facken något?
    Se gärna

    EU-godsherren Göran Persson lobbar för regeringen och EU

    Utred Primegate samt Carema och Moderaterna – hur nära står de varandra?

  29. Slaget i opinonen står så klart om medelklassväljarna. Där har Partiet inte längre något attraktivt att erbjuda. Annat än second best. Det borde väl inte vara någon nyhet eller större hemlighet att moderaterna får pengastöd av ett antal rikingar. Nemokrati undrar varför facken är så tysta. Det är knappast särskilt konstigt. En gammal metallbas var länge bas för Arbetarrörelsens tankesmedja. Vem som skänkte honom guldkant på äldre dar har jag grundligt redovisat för två år sedan. Vem sa att inte en arbetargrabb kan jobba sig upp i samhällspyramiden 🙂
    http://blogg.passagen.se/millimetervagor/date/20090413

    • Det parti som har något attraktivt att erbjuda medelklassväljarna, vilket är det och vad består det attraktiva erbjudandet av?

      • Simsalablunder – de attraktiva erbjudandena till den breda arbetande medelklassen består i huvudsak av röstköp i form av bl a jobbskatteavdrag och generösa avdrag för tjänstefolk och snickare. Partiet har inget motsvarande att köpa röster för. Skattehöjningar och höjda bidrag till människor som inte hänger med i kravtillvaron är liksom inte lika attraktiva förslag för denna breda medelklass.

      • Du har köpt högerns nedsättande och missvisande ordval ”bidrag” när det i själva verket handlar om försäkringsersättningar, ser jag.

        S stora problem är att de knappt alls får något utrymme att föra fram grundläggande idéer om utjämning och jämlikhet. All tongivande media letar konstant efter nästa affär, stor som liten, kopplad till Juholt, i syfte att ta bort sakpolitiken från dagordningen. Veckan som gått visar det med all tydlighet, där ett futtigt SMS räckt en hel vecka och kulminerat i Östros pladder i Agenda, en Östros som var medvetet inplockad av Agenda för att förstärka SMS:ets innehåll, något som förstås är allt annat än sakpolitik. Så håller det på dag ut och dag in.

        En medelklass som sätter sig för att titta på nyheter och anslutande program får i princip aldrig höra ett ljud om sakpolitik från S. Och då blir förstås intrycket att S inte verkar vilja någonting.

        Idéer om utjämning och jämlikhet är attraktivt för den arbetande medelklassen, det vet man genom undersökningar, där en förkrossande majoritet i Sverige idag tycker att det är mycket viktigt.

    • U_M

      Varför skall medelklassväljarna som redan har det bra, gott om pengar och kan göra mycket av det de drömmer om erbjudas ytterligare attraktiva saker? Det fattar inte jag. De som behöver attraktiva erbjudanden är de som inte har något. Detta paradigm som lär ut att endast genom egenintresset kan man nå andra människor är en cynisk nyliberal tanke som som inte är rätt. ”Genom att ta ansvar för varandra kan vi leva ett bättre liv” är också ett möjligt paradigm, men då kan man inte lova allt till alla, man måste välja och står för sina val. Att vara konsekvent solidarisk kan alltså vara ett annat sätt att nå andra på.

  30. Chris B

    Ett mycket bra inlägg som jag tycker att Juholt eller Waidelich borde skrivit själva. Särskilt detta läge när det tack vara Carema skandalen och att ledande moderater visar sig jobba åt Carema (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13972848.ab), är slagläge i partibidragsfrågan. Jag tänker främst på Henry Stenson ordförande för moderaterna i Stockholms stad (som förövrigt är kund hos Carema). Istället kommer Österbergs utspel.

    I ärlighetens namn kan jag inte fatta varför. Har man sålt sig för högre partistöd kanske man skall se över organisationen istället och göra en grej av det (det hade om något kanske gett lite ekonomiskpolitisk cred i dessa tider), för att sälja sin själ så här billigt är helt vansinningt. Sätter man inte hårt mot hårt direkt så kommer Reinfeldts PR firma och slätar över det hela hur lätt som helst. Man måste vara tydlig med att det är oetiskt att mörka bidragsgivare och etik skall inte vara en förhandlingsfråga.

  31. Karin K

    Varför kritiseras inte centern och folkpartiet i denna frågan som, av lojalitet med moderaterna, inte skulle rösta efter sin övertygelse i riksdagen?

    Är det någon mening med omröstningar som man vet inte får majoritet även om sakfrågan har majoritet? Det kan det kanske ha, men jag tycker man borde granska hur regeringen INTE handlar efter beslut i riksdagen trots att de förlorade en del omröstningar i våras.

  32. Ping: Ibland undrar jag vad riksdagsmännen gör på dagarna « Sosseväljaren

  33. Bosse Bergkvist

    Karin, du har så förtvivlat rätt! Ännu en sumpad straffspark som förvandlas till självmål. När det ÄR sånt slagläge. Mot högerpartiet för att dom mörkar sina bidrag, och mot C och Fp för att inte stå upp för sina egna åsikter. Måtte detta träsk av oförmåga och uselt ledarskap snart vara historia!

  34. Ping: Den Kannibalistiska Gangsterekonomin – Vem vinner på Skuldkrisen? | Nemokrati

  35. Ping: (s)veket från höger « Nyhetsmixern

  36. Orkar inte läsa alla kommentarer så. förlåt mig om det jag skriver nu redan är sagt av någon annan:

    Det hjälper dessvärre inte att partierna tvingas redovisa varifrån de får sina kampanjpengar eftersom politiker idag köps på ett mycket mer försåtligt sätt, nämligen så att de belönas efter välförrättat politiskt värv, med anställningar med superfeta löner. Vi h ar sett en hel räcka av dem de senaste åren och godsägare blir den ene socialdemokraten efter den andre. Sverige har blivit som USA i det här avseendet.

    Demokrati kräver dessvärre hederliga politiker, människor som anser att de väljs för att representera andra och som vill verka för väljarnas väl, inte bara sina egna snäva framtida ekonomiska intressen. Sådana politiker börjar det bli mycket ont om. Detta innebär sorgligt not demokratins död.

    Det är detta menar jag, som gör att vi numer i praktiken bara har två politiska block att välja mellan, som båda har samma agenda, att tillfredsställa storfinansens intressen, vilket kan löna sig enormt för politikerna. Partipolitiken har blivit en arena på vilken politikerna tävlar om vem som ska få chansen att belönas av storfinansen.

    Inte konstigt alls att vi ser hur alltfler vänder sig till missnöjespartier.

  37. Bosse Bergkvist

    Kanske det är värt besväret att bara hålla med, om inte annat så för att du, Kerstin, och andra ska veta att klokskap inte faller uteslutande på hälleberg. :))

  38. Bosse Bergkvist

    Fienden finns mitt ibland oss!
    Om ens hälften är sant av vad du kan läsa på Nemokrati (http://komigenuva.wordpress.com/2011/07/15/vapenlobbyisten-och-eu-godsherren-goran-persson-lobbar-for-regeringen-och-eu/)
    blir nog du också mörkrädd! >8= |

  39. Lars Forsberg

    Stå i TV och lova att allt ska bli bra går mycket enkelt, speciellt när man av regeringen får ett förordande som Landshövding.

Lämna en kommentar