Ökad jämställdhet i politiken minskar korruptionen

Idag läser jag med intresse en intervju med professor Bo Rothstein om korruption, och vad forskningen idag kan säga om korruptionens orsaker och om hur vi bekämpar den (SvD).

Två resultat är av särskilt intresse för oss, som kämpar för jämställdhet och kvinnors lika rättigheter.

För det första finns det enligt Rothstein inte något samband mellan en stor offentlig sektor och graden av korruption. Tvärtom,  ”big government” är ”good government”. Förklaringen är att invånare i ett land med hög skatt har större skäl att bevaka risken för korruption än invånare i länder med en liten statlig sektor. Den svenska välfärdsstaten, som har en så avgörande betydelse för kvinnors möjlighet till arbete och frihet, är alltså en god utgångspunkt för ett väl fungerande, okorrumperat samhälle.

För det andra är ökad jämställdhet i politiken en av tre åtgärder som har visat sig vara effektiv för att minska korruptionen i ett land. De övriga två är meritrekrytering (inte politiskt rekrytering) till offentliga tjänster och ökad utbildningsnivå från tidiga åldrar.

Jag har alltid imponerats av Bo Rothsteins förmåga att med empiriska data lyfta ny och viktig kunskap om politik och samhälle. För politiken är denna typ av kunskap ovärderlig.

Sverige är sedan lång tid tillbaka känt för att vara ett både okorrumperat och i internationell jämförelse jämställt samhälle.

Men varken god samhällsstyrning eller hög nivå på jämställdheten är kvaliteter i samhällsbygget som självklart lever kvar. De måste värnas och utvecklas. Här ser jag idag stora utmaningar. Rothsteins forskning är därför viktig inte bara för de länder som idag brottas med höga nivåer ifråga om korruption. De är viktiga också för oss i Sverige, som har att värna den goda samhällsstyrning som vi har haft förmånen att ärva.

13 kommentarer

Under Jämställdhet

13 svar till “Ökad jämställdhet i politiken minskar korruptionen

  1. ”För det andra är ökad jämställdhet i politiken en av tre åtgärder som har visat sig vara effektiv för att minska korruptionen i ett land.” Det hade varit intressant att få en förklaring på detta påstående. Är kvinnor av naturen godare människor än män?

    • Jan Lindhe

      Jag läste inte ”ökad jämställdhet ” som andel kvinnor. utan som mindre hierarkiskt. Men för all del, LS har ”imponerats av Bo Rothsteins förmåga att med empiriska data”. Så låt oss få ta del av empiri så kan vi sedan försöka se om det finns någon förklaring.

    • Kerstin Martinson

      Hannu,
      du undrar om kvinnor av naturen är godare än män.. ”Av naturen”?
      Det finns hur mycket som helst skrivet om människans natur. Men det mesta är bullshit. Och handlar om män.
      Det är TRÄNING det beror på. Titta bara på Zlatan. Han har tränat och tränat. Och vad är han bra på? Strålande – det ska erkännas. Men är han bra ”av naturen”. Knappast. Nå, vad har då kvinnor tränats i sedan ur-
      minnes tider? Vad tror du om begreppen omsorg och ansvar och tjänande och liknande?
      Den här gången tro jag Rothstein är något viktigt på spåren. Fast jag
      ofta har haft ett horn i sida på honom

    • Kjell Arvedson

      Hannu, kvinnor är nog inte ”godare av naturen”, det handlar snarare om inlärda sociala roller. Men det är oomtvistligt att kvinnor som grupp kör mindre för fort, dricker mindre alkohol, och begår färre brott av alla slag än män som grupp. Även om det inte beror på genetik, så är det inte så konstigt om de är mindre korrupta också.
      Även om Rothstein inte har med det i sin rapport, tror jag personligen att inte bara jämställdhet utan också ett samhälle med starka jämlikhetsideal och långtgående verklig jämlikhet är mindre korrumperade.
      Det som verkligen uppmuntrar korruption är system där beslutsfattare på båda sidor av bordet har något att tjäna på pengar ”vid sidan om”, och ett gemensamt intresse av att oegentligheterna inte kommer upp till ytan. Även av detta skäl är det ett bekymmer att mer och mer av den offentligfinansierade verksamheten outsorcas till anbudsgivande privatföretag. Hur det då kan gå till har vi ju sett exempel på bl a i Göteborg.

  2. Kerstin Eldh

    Det handlar inte direkt om korruption men alla borde lyssna på vad Bush den äldre biträdande utbildningsminister Diane Ravitch säger om friskolorna och fler nationella prov.
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/109124?programid=1300

  3. Kerstin Martinson

    Min namne Kerstin Eld, jag instämmer till fullo. Dagens konflikt i P1
    där lärare för en gång fick komma till tals, är sannerligen värt att jyssna
    på.

  4. lenasommestad

    Tack för kommentarer.
    Om jag har förstått Bo Rothstein rätt så finns det starka samband mellan jämlikhet, social tillit och låg grad av korruption. Jämställdhet är en viktig aspekt av jämlika livchanser (equal opportunities). Se t.ex. den spännande artikeln ”All for All: Equality, Corruption and Social Trust”.

    • Detta är ju också en av poängerna i Wilkinson & Picketts bok. Ju ojämlikare, desto större misstro mellan folk.

    • Här finns artikeln för er som inte har tillgång till den:

      Klicka för att komma åt rothstein_2005.pdf

    • Jan Lindhe

      Som jag ser det måste ett hållbart samhälle bygga på tillit, att man kan lita på sin nästa, att denne står för sitt ord och verkligen agerar för de gemensamt accepterade målen.

      I den angivna ”All for All: Equality, Corruption and Social Trust” sägs bl. a “We argue that social trust is caused by two different, yet interrelated types of equality, namely, economic equality and equality of opportunity. This argument has important implications for public policy because universal social policies are more effective than selective ones in creating both types of equality and thereby social trust.”
      Jag vet ju att detta ingår i Bo Rothsteins definition av socialdemokrati.

      I sin befängda tro på Chicagoskolans idé att det bästa samhället uppstår om var och en är så om sig och kring sig som möjligt så skadar alliansregeringen den sociala tilliten. Exemplen är många från långtidsarbetslösa med kvalificerad utbildning till pensionärer med enbart garantipension.

      På tv-nyheterna i kväll hördes hur Borgholms kommun försökte neka asylbarn fri skollunch kanske med den enfaldiga tanken att asylsökande är en exkluderad grupp.

      Den som vill kan läsa Stig Dagermans dagsedel ”Varning för hunden!” , t ex genom Wikipedia, som med frätande formulering angriper orättfärdigheten.

      Ett socialdemokratiskt parti borde kanske i sitt programarbete intressera sig för hur olika välfärdssystem görs så generella som möjligt samt finansieringen jämlik, jämställd och icke korrupt.

      Att vänskapskorruption förekommer kan man se i föräldrar/barn-relationer bland ledande politiker eller i relationer mellan byggbolag och lokala politiker.

  5. Ping: I Ulf Kristerssons nya sköna värld – siffertrixandet upphöjs till konstart | LO Bloggen

  6. Vidi

    Intressant. Värt att minnas är då den massaker som svenska politiker
    utförde inom statsförvaltningen i mitten av 70-talet då de formella
    meriterna för 1/3 av de högre tjänsterna avskaffades. Också värt att minnas är att meritokrati inte finns i kommunal förvaltning som ändå är
    Sveriges största arbetsgivare. Och universiteten anställde länge och
    utan betänkligheter ”forskare” utan forskarexamen.
    I korruptionsstudier förlorar Sverige på en punkt: korruptionen
    på arbetsmarknaden, dvs att meriter inte gäller utan ”nätverk.”
    Svenskar och invandrare uppmanas ju öppet att ”nätverka.”
    Vilka förslag har (s) på detta området?

  7. Apropå Bo Rothstein, så har den här boken kommit ut i dagarna:
    http://www.sns.se/forlag/tillsammans-en-fungerande-ekonomisk-demokrati
    Med tillhörande workshop i Uppsala nästa onsdag:
    http://www.scasss.uu.se/html/news/workshopsconf.html
    Det vore fantastiskt roligt om S kunde få upp självförtoendet att prata om ekonomisk demokrati igen. Vi i V kan inte dra hela lasset själva.

Lämna en kommentar