Satsa på Ingvar Carlsson-generationen!

Sverige har en unik resurs: Ingvar Carlsson-generationen. 1986 blev Ingvar Carlsson statsminister. Då började en stark uppgång i barnafödandet. Den nådde en topp 1990. När Carlsson-ministären lämnade 1991 började baby-boomen vika, och sen kom krisen med kraschlandning för svenska familjer. Födelsetalen föll som en sten. Barnafödandet har än idag inte nått samma nivå som under Ingvar Carlsson. Ingvar Carlsson-generationen är unik! Den har bara sin motsvarighet i 40-talisterna.

Ingvar Carlsson-generationen föddes under högkonjunktur men fick växa upp i ekonomisk kris, den värsta sedan 1930-talet.

Som mamma till gosse -88 minns jag hur det började redan på BB. Fullt på förlossningssalarna. Hem direkt.  Kris och nedskärningar på dagis. Jobb i skift och föräldrar som jagade egna dagislokaler till kooperativ. Fullt i skolan och häpna kommunpolitiker som letade nya, provisoriska skollokaler. Gigantiska skolklasser och duktiga lärare som sjukskrevs när pressen till sist blev för stor. Fritidsgrupper som växte från 12 barn till 36.

Jag tror inte att skolstatistiken någonsin lyckades fånga villkoren för denna stora barngeneration, som drog fram som en underbart myllrande katastrof genom förskola, skola och fritidsverksamheter. Mindre resurser till skolan drabbade alla men slog tveklöst hårdast mot de få stora årgångar, som skulle pressas in i smala budgetar. Samtidigt kämpade många föräldrar med arbetslöshet och skakig ekonomi. Statistiken över levnadsstandard talar ett tydligt språk: 1996 hade barnfamiljerna tio procent lägre standard än 1991, och fortfarande 1999 hade barnfamiljerna inte nått upp till samma nivå som vid 1990-talets början.

Nu står Ingvar Carlsson-generationen på tröskeln till vuxenlivet. De stormar in på universiteten och ut på arbetsmarknaden. Ingenting kan vara viktigare just nu än att satsa på dem! Många har farit illa under pressade uppväxtvillkor. Många har inte fått den högklassiga utbildning som de hade behövt. Om någon grupp äntligen ska stå i centrum, så är det Ingvar Carlsson-generationen!

Jag är väldigt glad över att Socialdemokraterna nu går till val med en stor ungdomssatsning. Idag skriver jag om en del av den här satsningen i Uppsala Nya Tidning tillsammans med Ulrik Wärnsberg.

För bara någon vecka sedan presenterade de röd-gröna ett stort ungdomspolitiskt program, ett rödgrönt ungdomskontrakt. Kring detta program och ett brett ungdomslyft finns stor uppslutning och massor med engagemang. Se t.ex. inlägg från Michael Granstedt, Lennart Holmlund, och Jytte Guteland. Om satsningar på arbetslösa ungdomar skriver också mina partikamrater i Uppsala, Agneta Gille och Marlene Burwick.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s