Exemplet JAS: Varför stora beslut kräver god analys

Debatten om JAS Gripen rullar vidare i pressen, inte minst i högerns flaggskepp Svenska Dagbladet  (SvD 1, SvD2, SvD3, SvD4).

Men det intressantaste bidraget till debatten publiceras idag i ett annat forum: Dagens Arena. Där analyseras förslaget om en nysatsning på JAS Gripen av Lars Ingelstam, tidigare professor vid Linköpings universitet och idag aktiv inom svensk forskning om fred och säkerhet.

Under rubriken ”JAS-affären låser svensk säkerhetspolitik” ställer Ingelstam tre nyckelfrågor om JAS-projektet.

För det första: är en satsning på JAS det rätta svaret på de hot som möter Sverige?

För det andra:  kan en satsning på nya JAS stärka Sveriges nya, och mer aktiva roll i fredsfrämjande, internationella insatser?

Och för det tredje: Kan en satsning på JAS Gripen – som även innefattar export – motiveras med att en egen produktion av jaktplan värnar Sveriges suveränitet och alliansfrihet?

Ingelstams artikel visar på vikten av fördjupad analys och diskussion kring JAS-projektet. Han förklarar varför mycket av det, som de flesta av oss tar för givet när det gäller vapenproduktionen, inte längre stämmer.  Även de, som pläderar för ett starkt svenskt försvar, har skäl att ta del av Ingelstams resonemang.

Mest väsentlig, som jag ser det, är Ingelstams diskussion kring de förändrade villkoren för svensk vapenproduktion och svensk vapenexport.

Den klassiska idén, att egen svensk vapenproduktion kan garantera svensk suveränitet och oberoende, är inte längre giltig, hävdar han. All vapenproduktion kräver idag intimt samarbete med andra länder. En stor del av svensk vapenindustri är utlandsägd och vapenexporten har expanderat på ett dramatiskt sätt.

”Den vapenexport som en gång tilläts för att möjliggöra kostnadseffektiv produktion för det egna svenska försvaret har blivit en självständig och expansiv exportindustri” skriver Ingelstam. ”Avtal binder Sverige till långa samarbeten kring militär materiel, ibland med diktaturer. Allt detta skapar både kritik och politisk turbulens och upplevs av många svenskar som ett djupt moraliskt dilemma.”

För den som vill fördjupa sig i Lars Ingelstams analys rekommenderar jag en läsning av hela den forskningsrapport som ligger till grund för artikeln,  Vapen i Sverige och världen. Den kan laddas ner på hemsidan för Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet, där den också kan beställas i tryckt version.

Som ordförande för S-kvinnor är jag glad över att debatten om JAS Gripen nu fördjupas, och jag är också stolt över en socialdemokratisk kvinnorörelse, som historien igenom har drivit debatt om nedrustning, fred och säkerhet – trots att detta för samtiden i stort sett alltid har varit obekvämt.

Arbetarrörelsens visioner om allmän rösträtt, social trygghet och kvinnors lika rättigheter framstod en gång som utopiska, kanske ouppnåeliga. Ändå kunde de till sist förverkligas. Visionen om en värld utan krig har samma dignitet – till synes utopisk, men knappast omöjlig att uppnå. Det första steget är dock en vilja att själv bidra till nedrustning – inte till kapprustning. Här står Sverige just nu inför ett vägval.

Mer om JAS Gripen: Ekot, Ny Teknik, Affärsvärlden, TV4.

Kampen mot atomvapen, 1950-talet

Kampen mot atomvapen, 1950-talet

8 kommentarer

Under Fred och säkerhet

8 svar till “Exemplet JAS: Varför stora beslut kräver god analys

 1. Att den sittande regeringen sällan motiverar sina ställningstaganden med rationella skäl vet vi. Men var står S i den här frågan?

  • lenasommestad

   Socialdemokraterna har i princip ställt sig bakom en ny generation JAS-plan. Dock finns en intern debatt kring frågan, med kritik från bl.a. S-kvinnor. Mycket kan hända i denna fråga; det är min bedömning.

   • Morgan S

    Störde mig enormt på att det bildades ett parti som hette/heter FI (Är man för jämställdhet är man mot all form av könsprotektionism!)

    Måste som jämställdhetsföreträdande man ändå erkänna att om S-kvinnorna bröt sig ur moderpartiet och bildade ett eget parti så skulle jag rösta på er direkt! (Då spelar det ingen roll!)

    Ni får kalla er hur mycket feminister som helst. 😉

    Våra åsikter är helt enkelt för lika för att jag skall låta lite semantik komma emellan…

    Gör ni dessutom gemensam sak med Broderskapsrörelsen (Socialdemokrater för Tro och Solidaritet) så slipper vi diskussioner om namnlikheter. 😉

    Det nya och enda riktiga S-partiet (Broderskap(S)-kvinnorna!)

    Behöver ni 1500 namnunderskrifter står jag först i kön för att hjälpa er( att registrera ett nytt riksdagsparti).

    Tänk vilken politiskt kraft!

    Ett parti som redan nu profilerat sig i frågor som rör fred och nedrustning, bistånd, mänskliga rättigheter, flykting- och asylfrågor, miljöfrågor, hbt-frågor och jämställdhet! (Kan det bli bättre?!)

    Tänk vilken radikal, god, stark och klok solidaritetsrörelse det skulle kunna bli!

    I själva sakfrågan har du naturligtvis rätt. Lämnar den nästan därhän.

    JAS är ett föråldrat pengaslukande idiotprojekt och Sverige (särskilt dess Socialdemokrater) borde vara bättre än så.

    Vi kan och skall vara en del av fredsrörelsen.

    Då kan vi inte tjäna pengar på att andra dör av svenska vapen runt om i världen!

 2. Nedrustning,fred och säkerhet. Vilka hot finns mot Sverige? Sverige måste sluta tillverka och sälja vapen.

 3. Åke Norrman

  Är inte hela Jasprojektet en gökunge som hela tiden kräver mat från USA,
  teknologi, styrprogram, motorer etz. och som inte ens våra grannar anser fylla deras krav, dessutom är det en högst obetydlig del från SAAB som spiller över som inovation till det övriga svenska näringslivet.
  Vad jag vet försökte man sig på att tillverka vindkraftverk , ”Maglarp”
  som blev ett fullständigt fiasko, vilket var märkligt med hänsyn till den aerodynamiska kompetensen som borde funnits.
  Ur säkerhetssynpunkt betyder knappast Jas någonting. Den store FI
  är ju som i alla tider Ryssen (även under andra värdskriget) och detta land förfogar över mängder av mycket avancerade både flygplan och motmedel.
  Det är dags att slopa den militära flygplanstillverkningen och satsa på små förarlösa civila flygplan för avancerade uppdrag.

  • Leif Tollén

   Var inte Maglarps ”fiaskot” ett resultat av Vattenfalls och de andra kärnkraftskramarnas arbete. Bara en bit därifrån, i Danmark fungerade det. (Sorry, lite off topic, men jag kunde inte låta bli.

   • Åke Norrman

    Jag kan inte tänka mig att det fanns en order att vingarna på Maglarp inte skulle fungera, att danskarna kunde efter en del misslyckande bevisar endast vingkonstruktören (Saab) okompetens. men som sagt , detta är vid sidan om.

 4. Varför skriver du ingenting om vad som händer Bunge och hur den politiska processen har sett ut som ledde fram till att Nordkalk fick rätt att bryta i anslutning till ett område med så höga naturvärden? Som miljöminister i den senaste Socialdemokratiska regeringen borde du haft ganska mycket med den processen att göra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s