En egen samhällsanalys ger styrka

Vid en kopp kaffe, på språng till dagens sammanträde, blir jag uppmärksammad på dagens avslöjande i Aftonbladet, ”Dold plan ska vrida S åt höger” (AB). Svensk Näringsliv finansierar en lobbykampanj via Prime och tidigare s-aktiva, i syfte att göra Socialdemokraterna mer tillväxtvänligt. ”Orsaken är en oro över att klimatdebatten och samarbetet med Miljöpartiet fått S att bli alltmer tillväxtkritiskt. Nu ska utvecklingen vändas.”

Jag vet inte vilken känsla som är starkast. Är detta möjligt? Vrede, men kanske mest sorg. Att döma av rapporteringen i Aftonbladet har Svenskt Näringsliv agerat på ett sätt som ligger under gränsen för det etiskt acceptabla. Men långt värre är att Niklas Nordström med sitt Prime väljer att svika inte bara sina partikamrater utan också de demokratiska ideal som varje socialdemokrat måste värna.

Jag instämmer med Mats Engströms analys, när han skriver att (S) behöver regler om PR-firmorna. Men (S) behöver också en debatt om hur övertramp av detta slag är möjliga i ett parti, som är skapat för att ge röst åt dem som inte sitter på miljoner i PR-pengar. Det behöver inte vara fel av en socialdemokrat att jobba vare sig i PR-firmor eller i näringslivet, men varje uppdrag kräver en etisk kompass. Demokrati ska inte handla om att tjäna pengar.

En slutsats håller och blir allt viktigare efter detta debacle: att en stark socialdemokrati kräver en stark och självständig samhällsanalys; en bas av kunskap och argument som inte blåser omkull av lobbykampanjer. Jag har tidigare skrivit om att Socialdemokraterna behöver utveckla ett modernt, lärande parti.

Ett hållbart ekonomiskt välstånd kräver omsorg om människor och miljö. Det är socialdemokratins geunint egna, hållbara recept. Jämlikhet kan gå hand i hand med ett dynamiskt näringsliv. Dags att återta initiativet.

Mer bloggat: Martin Moberg, Rebella. m fl.

13 kommentarer

Under Demokrati

13 svar till “En egen samhällsanalys ger styrka

  1. Suck

    Samma gamla tomma floskler som vanligt alltså. Lycka till att sälja in dessa än en gång..

  2. Jag har inga illusioner om att det inte förekommer allaehanda planer för att vrida S åt än det ena än det andra hållet. Det från inhemska likväl som uthemska intressen. Och från partiets centrum som dess periferi. Tidpunkten kan väl anses som välvald i ett läge då vi står utan vare sig ledning eller politisk inriktinig. På min blogg skriver jag om en lite annan vinkling av vad vårt parti behöver. Kanske en fråga om hönan eller ägget.

  3. Ping: Korten på bordet « Rebella unga S-kvinnor

  4. Det är förstås en oroande utveckling som Aftonbladet visar på, vi har sett det hos mittenpartierna hur de unga nya skolats direkt eller indirekt hos vad sk kunna kalla Timbrosfären, det har utvecklats dithän att partierna nu framstår som mer höger nyliberala än högern. S-proselyterna kan man förstås inte ta sig an så direkt som hos partier som ändå betecknat sig som borgerliga. Det får väl ske lite mer indirekt via anställningar/uppdrag hos PR byråer och liknande. Men det lär väl inte dröja länge innan det kommer S-proselyter som nya stjärnskott som arbetat öppet som ”forskare” och opinionsbildare hos Timbro.

    Det är inte bra om alla partier får en grundläggande ekonomisk ”ideologi” som trumpetas ut från SN:s opinionsmässiga och ekonomiskt mäktiga bastioner, då upphör snart meningen med att besvära sig med att gå och rösta.

    Högerpolitiken kallas för ”tillväxtvänlig”, det går väl hem. Men är högerns politik ”tillväxtvänlig” i någon annan mening än att de få ska få tillväxt på de mångas bekostnad? Vi har nu gedigen erfarenhet av tre decennier med just nyliberal högerpolitik globalt (och här hemma) och tillväxt i meningen att hela folket fått det bättre har inte existerat i någon egentlig mening. På i stort sett varje område som är väsäntligt för ett rikare och bättre samhälle för de många har det i stort stått still eller gått tillbaks.

    Som vanligt i högerns retorik är krig fred osv. många av de som trumpetar högerns ”tillväxt” budskap verkar inte heller så där intellektuellt och analytiskt vassa, men det behövs ju inte, kanske snarast en förutsättning om i grunden relativt hederliga personer ska köpa budskapet att krig är fred.

    Ett antal S figurer verkar mer diskutera och problematisera högerns ständiga propaganda bild av S än om vad man i verkligheten är och blivit.

    Nu kanske inte väljarna övergivit S för den propagandabild som högern vill ge av S utan den faktiska politik man fört oavsett flaggviftande på första maj. Man verkar ha svårt att ta till sig att Malliansen faktiskt vann valet 2006 genom att slå S från vänster, jo jag vet att de naturligtvis är samma gamla höger som levererar till de sina, men vad ska ett vilset folk göra när de inte får ett ”vänsterbudskap” ens från de som påstår sig vara vänster utan från höger. Och på den vägen är det, årets val förlorades på egen hand av den hårda kärnan ”högersossar” med Sahlin i spetsen, här är Malliansen som oskyldiga lamm som i stort lämnade öppet mål.

  5. Varför inte gå dom till mötes, ta dom på orden? Och förespråka en tillväxt à la Wigforss? Något av det mest tillväxtfientliga som finns i dagens värld måste väl vara EU-kommissionen med deras depressiva åtstramningspolitik.

    Ja till att ta vara de resurser som finns för att bygga upp det samhälle vi vill ha. Kan högern stjäla värdeord så kan väl ni!

  6. Gunnar Ankelsveda

    Tillväxt tillsammans är den melodi vi alla borde nynna på. Med en social miljö i åtanke. Jag tror att om alla bara tar det lite lugnt så skulle vi få mer tid för naturen. Förr i världen färgade man garn med daggkåpa. Det skulle vi också kunna göra.

  7. Hej Lena! Det är skönt att någon begåvad, ledande politiker i partiet fortfarande har integritet. Jag hoppas verkligen att du inte känner dig lika ensam som det framstår.

  8. Magnus Ljungkvist, Landstingsrådssekreterare Stockholms läns landsting skriver på sin blogg apropå Prime: ”Om fyra veckor börjar jag jobba som PR-konsult. Kommer det betyda att folk tror att varje åsikt jag har är köpt?”

    Mitt korta svar till honom är ja. När du blir PR konsult säljer du din formuleringsförmåga till the highest bidder. Din egen åsikt upphör att finnas till. För hur ska vi andra veta när det inte är uppdragsgivarens röst som talar ur din mun?

    Därtill kommer den enkla psykologin. Att få betalt för att framföra en viss åsikt kommer att förstärka din tro på att åsikten är sann. Din mentala kapacitet styrs in mot att hitta bra argument och övertygande argument för åsikten. Du kommer själv att bli mer och mer övertygad. Någon genuin åsikt, bortom man den får betalt att ha, kommer därför inte att finnas.

  9. Ping: Lena Sommestad

  10. Lena Sommestad skriver: ”Det behöver inte vara fel av en socialdemokrat att jobba vare sig i PR-firmor eller i näringslivet”. Det verkar rätt fel – när det leder till fortsatt stöd till wahhabstterrorstödjande beslut om fortsatt krigföring i Afghanistan, bortre parentes i a-kassan och privatisering av trygghetssystemen till förmån för just de företag och koncerner dit de ”f d” socialdemokraterna tagit sin tillflykt efter att S förlorade regeringsmakten. Sådana företrädare är ute efter pengar, ingenting annat, vem de jobbar år spelar ingen roll. De kan således jämföras med legosoldater som säljer sina tjänster till den som betalar bäst, strunt samma vilket land eller regim de krigar för. Med Saudiarabien som en av sina närmaste allierade i Mellanöstern klingar t ex västalliansens krig mot Al Qaida i Afghanistan nihilistiskt skärande falskt, då Saudiarabien är wahhabismens hemland och stödet till dess terrornätverk kommer just från – Saudiarabien. S/M-majoritetens beslut om att delta i kriget i Afghanistan på USA:s sida leder till terror i Sverige – en terror som USA:s nära vänner är med om att stödja.

    • lenasommestad

      Att ta steget över till näringsliv och pr-byråer rymmer risker för en socialdemokrat, men jag vill vidhålla att det inte finns skäl att dra alla partikamrater över en kam i detta avseende. Många som tar steget till ett nytt jobb i privat sektor gör det med integritet och ambition. Inom miljöpolitikens område, som jag själv känner bäst till, finns många möjligheter att jobba med viktiga uppdrag också inom näringslivet. Det kan också ge kunskap att ta tillbaka till politiken. Men detta är förvisso minerad mark – och kräver ständig diskussion. Var och en som tar ett uppdrag som lobbyist för en uppdragsgivare måste också inse att han eller hon är uppbunden så länge uppdraget pågår.

  11. Ping: Om SAP-härvan från bloggen Pelaseyed: « VÄNSTERPARTIET I GISLAVED OCH GNOSJÖ

  12. Helena

    Klokt och bra skrivet!

Lämna en kommentar