Var finns Sverige i den europeiska jämställdhetsdebatten?

EU-kommissionären Viviane Reding driver i EU kampanj för att fler kvinnor ska få plats i europeiska bolagsstyrelser (SvD). Igår fick hon oväntat stöd av förre Volvochefen Pehr Gyllenhammar. Han föreslår liksom Viviane Reding kvotering, i ljuset av näringslivets långsamma framsteg.

Hittills har fem EU-länder infört kvotering. Det är Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Spanien.

Frågan är var Sverige finns i den europeiska jämställdhetsdebatten?

Svaret är att Sverige idag har en regering som bromsar, istället för att driva på. Sverige säger nej till kvotering i bolagsstyrelser. När EU:s kommissionär väljer att utmana, då väljer Sveriges regering att ducka. På samma sätt duckar Centerns, Folkpartiets och Kristdemokraternas kvinnoförbund.  De hävdar att kvotering inte alls behövs (DN 7/1 2012).

Frågan om kvotering är kontroversiell, men klart är att kvotering är en åtgärd som har förutsättningar att göra verklig skillnad. Erfarenheten från andra länder talar ett tydligt språk. Jag har tidigare tillsammans med Anna Hedh uppmanat Sveriges borgerliga feminister att våga ta ställning till kvotering (DN 9/1 2012). Jag gör det igen.

Tiden börjar rinna ut. Det är dags för Sverige att ta plats i den europeiska jämställdhetsdebatten!

7 kommentarer

Under Jämställdhet

7 svar till “Var finns Sverige i den europeiska jämställdhetsdebatten?

  1. Varför kvotera in just överklasskvinnor i bolagsstyrelserna? Vore det inte mer angeläget för en socialist att kvotera in de anställda, så att de får rättvis representation, så där en 90 % vore väl lagom?.

  2. sossemannen

    Hannu har rätt, tycker jag. Jag tycker att frågan om kvotering av styrelser i bolag som inte ens är formellt demokratiska (ägda av stat, kommun eller landsting m fl instanser) är kvalificerat nonsens för arbetarrörelsen. Den kan jämföras med att kvotera parlament i länder där rösträtten inte är lika eller allmän.
    S-kvinnor får så klart driva vilka frågor de vill. Men jag hoppas att tiden inte ägnas åt nonsens. Istället kan tid läggas på kvotering av offentligt ägda bolags styrelser.

  3. sossemannen

    Apropå europeisk jämställdhetsdebatt har jag några frågor som behöver mer uppmärksamhet:
    Alla kvinnor som utnyttjas i grå eller svart sektor, som i praktiken är rättslösa och oftast oorganiserade – de behöver uppmärksamhet. De behöver fackföreningar och politiska partier som tar strid för bättre villkor. Alla kvinnor som tvingas stanna hemma med barn för att nedskärningar innebär sämre eller inga möjligheter till barnomsorg – dessa har behov vi verkligen borde ägna uppmärksamhet.
    Alla de kvinnor som utnyttjas i prostitutionen behöver också de vårt stöd. varför stjäla tid från viktiga frågor för att ta ställning i kapitalisters interna strider? Är det fler kvinnor som direktörer och styrelseledamöter som behövs eller vill vi göra oss av med dessa roller i samhället?

  4. lenasommestad

    Tack för era kommentarer.

    Visst är det så att socialdemokratiska kvinnor har många frågor att driva, som är av högre prioritet än kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser.

    Men om kvinnor i samhället ska få en starkare ställning, så krävs förändring brett över hela linjen. De normer och glastak som sätter hinder för kvinnor i bolagsstyrelser, sätter också hinder för kvinnor som vill klättra i organisationer, eller i politiken.

    För S-kvinnor är det självklart att jämställdhet ska råda i hela samhället. Regeringen bör stå till svars för att man inte ens i denna enkla fråga står upp för jämställdhetens principer.

  5. Det handlar helt enkelt om att inte slösa bort den kompetens som 50% av befolkningen – och 60% av de högskoleutbildade – representerar. Jag kan dessutom dra mig till minnes alla de intelligenta unga kvinnor som skrivit lysande magisteruppsatser i arbetslivspedagogik. Viist katten ska de vara med och styra företag!

  6. sossemannen

    Kontentan blir alltså att en organisation inom arbetarrörelsen arbetar med att kvotera de diktatorer rörelsen bildades för att beröva makten. Vidare kan vi fråga oss om det är bra att kvinnor bekämpar varandra, för vilken roll har Livsmedelsföretagarnas representant Agneta Dreber gentemot kvinnor anställda i dessa företag?

    Det är inte ofta jag tycker att dina åsikter är helt fel. Men det här är ett sånt tillfälle.

  7. Ping: Angered firade internationella kvinnodagen på Blå Stället « Jöran Fagerlund

Lämna en kommentar