Forcerade beslut ger dåligt resultat

Björn von Sydows artikel om avskaffandet av den obligatoriska värnplikten (Svd Brännpunkt) påminner än en gång om hur alliansregeringen har valt att bedriva reformpolitik: genom snabba och forcerade beslut. God beredning och förankring betyder mindre än tempot i reformerna. Ett annat exempel på denna typ av forcerad reformpolitik är avskaffandet av kårobligatoriet vid universiteten. Studentkårerna slår larm om att omläggningen från obligatorium till frivillighet sker så snabbt att kårernas verksamhet och studentinflytandet vid universiteten hotas.

Alliansregeringens nya sätt att bedriva reformpolitik är djupt problematiskt och står i strid med tidigare svensk politisk tradition  – inom alla partier. Oavsett uppfattning i olika sakfrågor bör vi kunna enas om att politiska beslut ska beredas och förankras med omsorg och kompetens. Forcerade beslut ger dåligt resultat.

Om detta har jag tidigare skrivit i bl.a. Sydsvenskan och på min blogg.

1 kommentar

Under Kunskap och demokrati

Ett svar till “Forcerade beslut ger dåligt resultat

  1. Det är förmodligen så enkelt att Alliansen, likt alla svenska efterkrigsregeringar som inte varit sossar, kallt räknade med att åka ut efter en period. Allt de vill få gjort måste de alltså hinna med nu. Fast kanske börjar de själva ångra sin osnygga brådska med dess resulterande hafsverk, nu när det lutar allt mer åt att de får fyra år till på sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s