Vilka idéer bär socialdemokratin?

Med spänning bänkade jag mig i morse för att lyssna på Peter Santesson-Wilson och hans analys av socialdemokratin på seminariet Ideologiska och strategiska förändringar inom de rödgröna partierna. Ett av många spännande seminariet i Almedalen på Socialdemokraternas egen dag.

Men tyvärr blev det bara strategi i Santesson-Wilsons analys av socialdemokratin – ingen analys av av partiets ideologi. Det kändes tråkigt och stod i skarp kontrast till mer provokativa analyser av våra systerpartier – vänstern och miljöpartiet (allt kan laddas ner i pdf från Statsvetenskaplig tidskrift).

Desto mer spännande blev debatten som följde. Där bidrog Lars Stjernkvist, klokt och klarsynt. Men nog skulle man önska att fler statsvetare intresserade sig för socialdemokratins idédebatt, i synnerhet den gröna dimensionen och relationen till miljöpartiet. Jag ser en spänning inom socialdemokratin, mellan politik för hållbar utveckling å den ena sidan, och fortsatt marknadsliberalism å den andra. Här finns fröet till en ny, progressiv politisk kraft.

”Det är nog så att vi är bättre på att analysera partiernas strategier än deras idéer”, konstaterade professor Peter Esaiasson, när han avslutade seminariet. Så är det nog – och om det är så är det ett stort problem. Ständig fokus på strategiska frågor reducerar politiken till ett taktiskt spel. Och är det en slump att just socialdemokratin blir föremål för denna analys?

Det som bär mig som socialdemokratisk politiker är inte intresset för taktik, utan intresset för idéer – och den förändring som idéerna kan åstadkomma. Utan idéer, ingen framgång i politiken!

På bilden ovan Lotta Hedström som kommenterade analysen av miljöpartiet. Och själv tycker jag att det ändå är härligt att vara i Almedalen – ett folkuniversitet. Se intervju i TV4.

Mer om Almedalen, Aftonbladets politikerkoll.


2 kommentarer

Under Kunskap och demokrati

2 svar till “Vilka idéer bär socialdemokratin?

  1. Lars Stjernkvist

    Hej och tack för vänliga ord. Jag håller verkligen med – Almedalen är en högtidsstund om man gillar samtal och diskussioner mer än debatter. Du hade för övrigt en lysande artikel i DN.

  2. Ping: Prioritera politiken framför taktiken « Lena Sommestad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s